Vācu armijas piemiņas gājiens šokē starptautisko sabiedrību (439)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien pie Brīvības pieminekļa iecerētais pasākums, kurā plānots pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā, raisījis starptautisku rezonansi.

Arī vairākas Latvijā akreditētās ārvalstu vēstniecības saistībā ar minēto vērsušās Ārlietu ministrijā, izrādot interesi par Administratīvās rajona tiesas lēmumu un šodien plānoto pasākumu. Vienlaikus augstu tiek vērtēta Latvijas augstāko amatpersonu paustā nostāja šajā jautājumā.

Turklāt nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanas galvaspilsētā atzīmēšana notiks plānotās Izraēlas ārlietu ministra Avigdora Lībermana vizītes Latvijā priekšvakarā. Patlaban nav ziņu, ka šodienas pasākums varētu ietekmēt 4.jūlijā un 5.jūlijā gaidāmo vīzīti.

Tūlītēju reakciju ārzemju medijos raisīja jau Administratīvās rajona tiesas 29.jūnijā pieņemtais lēmums, ar kuru tika atcelts Rīgas domes lēmums neatļaut 1.jūlijā pie Brīvības pieminekļa rīkot šo pasākumu. Par to vēstīja starptautiskās ziņu aģentūras, kā arī prese un raidstacijas ASV, Eiropā, Izraēlā, Krievijā un pat Jaunzēlandē.

Angļu, franču, vācu, krievu, poļu, čehu, zviedru, flāmu un citās valodās ziņojošie masu mediji vēsta, ka "Latvijā maršēs nacistu parāde", "Ekstrēmi labējie spēki Latvijā svin nacistu ienākšanu 1941.gadā", "Latvija: ceremonija par godu nacistu invāzijai?" un "Neonacistu marša laikā Rīgā padomājiet par šaušalīgo holokausta realitāti Latvijā".

Arī vairākas ebreju organizācijas ASV ir izplatījušas savus paziņojumus, nosodot plānoto gājienu pie Brīvības pieminekļa un paužot atbalstu Latvijas augstāko amatpersonu iepriekš paustajam nosodījumam.

Jau ziņots, ka pie Brīvības pieminekļa šodien vairāki cilvēki iecerējuši pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Pasākumu pieteicis Uldis Freimanis, kurš no plkst.19 līdz 20 plāno rīkot gājienu no Okupācijas muzeja pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim. Freimanis norādījis, ka gājiens tiek rīkots, lai pieminētu Rīgas atbrīvošanas no PSRS 69.gadadienu. Organizatori aplēsuši, ka pasākumā varētu piedalīties aptuveni 30 cilvēki.

Starp kārtības uzturētājiem pasākumā minēts arī pērkoņkrustietis Igors Šiškins, kurš bija notiesāts par tā sauktā Uzvaras pieminekļa spridzināšanu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC)19.jūnijā nolēma neatļaut Freimanim rīkot šo pasākumu. Freimanis izpilddirektora lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kas 29.jūnijā apmierināja Freimaņa pieteikumu un Radzeviča lēmumu atcēla.

Komentāri (439)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu