Svešvalodas sāks mācīt jau pirmklasniekiem (380)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Svešvaloda būs jāmācās jau no pirmās klases. Šonedēļ valdības gaiteņos ceļu aizsākuši grozījumi likumos, kas paredz angļu, vācu vai kādu citu valodu no 2011. gada septembra mācīt jau pirmklasniekiem. Eksperti šo lēmumu vērtē ļoti pozitīvi, norādot, ka svešvalodu apguvi var droši sākt pat vēl jaunāki bērni.

Amanda un Dāvis šoruden ies pirmajā klasē. Abi angļu valodu sāka mācīties jau pirms diviem gadiem bērnudārzā. Latvijā  aptuveni trīs tūkstoši bērnu angliski, vāciski vai franciski runāt mācās jau bērnudārzā. Lai gan līdz šim pirmā svešvaloda bērniem obligāti jāsāk apgūt no trešās klases, sešdesmit divās jeb aptuveni vienā desmitajā daļā skolu bērni svešvalodu apgūst, jau skolas gaitas sākot. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Izglītības ministrija  izlēma, ka svešvaloda agrāk jāsāk mācīties visiem bērniem. Tāda arī esot Eiropas Savienības jaunākā  iniciatīva. Paredzēts, ka  svešvalodu apguvei pirmos divus skolas gadus tiks veltītas divas stundas nedēļā, pēc tam trīs. Ar skolotāju nodrošinājumu problēmu nebūšot, arī mācīšanas metodes nebūšot vecmodīgas.

Imants Vasmanis, VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs: "Protams, būs rotaļu pieeja. Tā metodika ir gana izstrādāta. Skolotājiem tiks rīkoti papildu kvalifikācijas kursi, lai viņi mācītos strādāt ar jaunākiem bērniem. Tā ka, es domāju, problēmām nevajadzētu būt."

Skolotāja Diāna Zepa bērniem māca angļu valodu jau  10 gadus. Viņas jaunākie audzēkņi ir  trīsgadnieki.  Skolotāja atzīst,  ka  maziem bērniem līdz deviņu gadu vecumam,   kā to apliecinājuši arī  daudzi pētījumi,   valodu apguve tiešām padodoties  ļoti labi. Taču  skolotājam, strādājot ar  bērniem, jābūt ļoti radošam.    

Diāna Zepa, angļu valodas skolas "International English" direktore: "Tas ir viegli un tai pašā laikā tikpat grūti, jo ir jānotur bērnu uzmanība. Viņš ir spējīgs daudz iegaumēt, taču tikai tad, ja ir motivācija."

Lai gan eksperti uzskata, ka agrīnā vecumā bērniem varētu mācīt  pat divas svešvalodas, pagaidām Latvijā  šī iniciatīva ir vēl  tikai vīzijas formā. Šobrīd  pie mums skolēni otro svešvalodu sāk apgūt no sestās klases.

Komentāri (380)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu