Kultūras iestādēm jāgatavojas biznesa darbībai, ja atbalstīs SVF ideju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) sācis tramdīt arī Latvijas nacionālās kultūras iestādes un pārskaitījis arī šīs nozares naudas maciņa saturu. Konkrēti naudasmaka iedaļu, kas attiecas uz valsts naudas piešķiršanu budžeta ietvaros. Fonda secinājums nebūt nav radošs un iedvesmojošs, tieši pretēji - tas ir pragmatisks un ekonomisks - esot jāpelna pašiem, nu gluži kā ierindas ražošanas vai tirdzniecības uzņēmumam.

Mākslas vietā jākoncentrējas uzņēmējdarbībai

SVF rekomendē pārveidot teātrus, bibliotēkas un citas mākslai nodevušās iestādes par nevalstiskām organizācijām, kurām pašām nāktos rūpēties par to, kā nopelnīt līdzekļus savai darbībai un kultūras saglabāšanai un attīstībai. Starptautiskie aizdevēji kā vienu no budžeta konsolidācijas variantiem min nacionālo kultūras iestāžu, tajā skaitā Nacionālās operas, Valsts Mākslas muzeja, bibliotēkas, teātru un citu iestāžu pārveidošanu par pašfinansētām nevalstiskām organizācijām. Tas nozīmē skaudru patiesību - tādā gadījumā kultūras iestādes vairs nevarēs cerēt uz valsts finansējuma saņemšanu. Līdz ar to  nacionālās kultūras iestādes lielai daļai iedzīvotāju nākotnē var kļūt nepieejamas. Šis graujošais secinājums izraisījis pamatotas bažas par izglītotas, inteliģentas un kulturālas sabiedrības esamības un attīstības iespējamību nākotnē.

Prognozē kultūras nozares sabrukumu

LNT ziņu aptaujātie kultūras darbinieki atzīst, ka pašfinansēšanās nozīmē kultūras iestāžu slēgšanu.  Valsts mākslas muzeja direktore Māra Lāce atklāti pauda, ka pašfinansēšanās ideju uzskata par neiespējamu: "Mēs esam vajadzīgi tad, kad runa ir par prezentācijām, visas augsta ranga amatpersonas nāk pie mums, mēs esam vajadzīgi kā mācību un izglītības procesa sastāvdaļa. Līdz ar to valstij un tautai jāizlemj, vai tas ir vai nav vajadzīgs? Bez valsts dotācijas mēs nevaram pastāvēt un nevaram uzlikt arī 20 latus par ieejas biļetēm."

Cilvēki vairs nevarēs atļauties biļetes uz teātra izrādi, prognozē arī Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis. Darba pieredze liecinot, ka izrādes apmeklējot inteliģence, bet jau šobrīd redzams -  gan ārstiem, gan skolotājiem biļetes ir par dārgu. "Tas ir neiespējami, jo mazā valstī vienkārši nav tik daudz skatītāju un arī naudas, tādēļ bez valsts atbalsta kultūras institūcijas vienkārši bankrotēs," tik tiešs savās domās ir Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Idejā saskata garīgo okupāciju

Skarbus vārdus par iespēju atteikties no valsts finansētām kultūras iestādēm izsaka Tautas partija, kas ilgus gadus pārraudzīja kultūras nozari. Partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle LNT ziņām paudis viedokli, ka šādas SVF rekomendācijas vērtējamas kā nacionālās identitātes graušana. A.Šķēle uzskata:  "Valdības un SVF sarunas par to, ka varētu Latvijas kultūras iestādes pārlikt uz pilnīgu pašfinansēšanos, faktiski nozīmē ne tikai Latvijas finanšu okupāciju, bet arī garīgu okupāciju - tas jau vairs nav cinisms, tas ir sadisms."

Kultūras ministrs Ints Dālderis gan solās, ka nacionālās kultūras iestādes arī turpmāk tiks finansētas no valsts budžeta. Tomēr īstas ticības nav, ka valdība uzstājīgi aizstāvēs nacionālās kultūras intereses. Par neuzticību šiem solījumiem liecina kultūras darbinieku aktivitātes. Piemēram, Biedrība "Laiks kultūrai’’ par situāciju kultūras nozarē nolēmusi stāstīt starptautiskajiem aizdevējiem aci pret aci. Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis norāda līdzšinējās aktivitātes kultūras aizsardzības jautājumos: "Esam vērsušies SVF, un mēs prasām būt līdzdalībniekiem šādu lēmumu pieņemšanā, lai mēs viņus varam pārliecināt."

Visticamāk tikai pēc Saeimas vēlēšanām varētu rasties lielāka skaidrība, vai kultūras iestādēm valsts finansējums tiks saglabāts. Kā liecina pašvaldību vēlēšanu pieredze - jau dienu pēc iedzīvotāju došanās pie vēlēšanu urnām dotie solījumi tiek aizmirsti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu