Lužkovs atbrauc uz Rīgu un paziņo, ka krievu valoda būs otra valoda (2058)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Latvijā vienas dienas vizītē ieradies Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Viesis Latvijai sola krievu valodu kā otru Latvijas valsts valodu, lielāku preču noietu Maskavā, milzu tūrisma pieplūdumu no Krievijas un Rīgai pašai savu pārstāvniecību Maskavā. Visticamāk, ka šie skaļie paziņojumi priekšvēlēšanu laikā ir izdevīgi kādam politiskajam spēkam. Lužkovs ir Krievijas bagātākā amatpersona, liecina biznesa žurnāla "Forbes" reitings.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Maskavā plāno atvērt Rīgas pārstāvniecību

Krievijas galvaspilsētā Maskavā iecerēts atvērt Rīgas pārstāvniecību, šodien pēc tikšanās ar Maskavas mēru Juriju Lužkovu preses brīfingā sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs norādīja, ka gada laikā kopš viņa vizītes Maskavā daudz kas izdarīts sadarbības jomā un šī sadarbība tiks paplašināta un padziļināta. Rīgas mērs atzīmēja, ka viens no galvenajiem mērķiem esot uzlabot attiecības starp Rīgu, Maskavu un citām Krievijas pilsētām. Šā iemesla dēļ Maskavā plānots izveidot Rīgas pārstāvniecību, kas sniegtu palīdzību gan tūrisma jomai, gan uzņēmējiem.

"Daudz labu lietu varam izdarīt un pāriet jaunā attiecību līmenī," sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka Rīgas pārstāvniecība Maskavā palīdzēšot nodrošināt arī kravas Rīgas ostai.

Lužkovs preses brīfingā stāstīja, ka Rīgai un Maskavai esot daudzgadēja sadarbība, bet tagad tai tikšot dots papildu impulss un sadarbība kļūšot vēl ciešāka.

Maskavas mērs atzina, ka abām galvaspilsētām esot daudz kopīga, piemēram, klimata apstākļi, tādēļ ir iespējams savstarpēji izmantot pieredzi, piemēram, sniega novākšanā no ielām. Tāpat pilsētas jau tagad izmantojot savstarpējo pieredzi sociālo jautājumu risināšanā.

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs trešdien vizītes laikā Rīgā pauda pārliecību, ka pienāks laiks, kad krievu valoda Latvijā kļūs par otru valsts valodu.

Lužkovs cer, ka krievu valoda Latvijā būs otra valsts valoda

"Es domāju, ka beigsies nesaprātīgo nacionālo prioritāšu laiks un viss atkal būs normas robežās. Lietas jāvirza tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti," sacīja Lužkovs, Maskavas namā tiekoties ar Krievijas tautiešiem.

Krievijas galvaspilsētas mērs pauda pārliecību, ka latvieši no šādiem lēmumiem būs ieguvēji gan lietišķā, gan kultūras, gan sabiedriskā plānā.

"Pagaidām tā nav. Domāju, ka situācija līdz tam aizies," uzsvēra Lužkovs.

Maskavas mērs uzsver, ka Maskava dodot lielu labumu Rīgai

Lužkovs minēja, ka palielinās tūristu skaits, kas brauc no Maskavas uz Rīgu, tādējādi dodot lielu labumu Rīgai un Latvijai kopumā.

Pēc Lužkova teiktā, Rīgā veiksmīgi darbojas Maskavas nams. Šādi nami esot atvērti arī vairākās citās pilsētās un daudz ko nozīmējot savstarpējās attiecībās.

Maskavas mērs norādīja, ka Krievijas galvaspilsēta plāno izmantot Rīgas pieredzi pašvaldības elektronizācijas jautājumos.

Lužkovs izsaka pateicību Latvijas ugunsdzēsējiem

Savā runā Lužkovs arī pateicās Latvijai par sniegto atbalstu šausmīgajā periodā, kad plosījās ugunsgrēki un pilsētu klāja smogs.

Maskavā var palielināt Latvijas preču noietu

Krievijas galvaspilsētā Maskavā iespējams palielināt Latvijas preču noietu, šodien preses brīfingā sacīja Maskavas mērs. Lužkovs norādīja, ka Maskavas tirgus esot ļoti liels, dienā tiek pārdoti vairāk nekā 30 000 tonnu pārtikas preču un šajā tirgū esot ko darīt.

Maskavas mērs atzīmēja, ka Krievijas galvaspilsētas tirgum preču pietiek, bet preču piedāvājumam jābūt maksimāli diversificētam, tāpēc vajadzētu piesaistīt daudz sadarbības partneru, tādējādi iegūstot normālas cenas un sortimentu. Maskavas iedzīvotāji Latvijas produktus uzskata par kvalitatīviem.

Lužkovs norādīja, ka viņš arī atbalsta preču zīmes "Rīgas marka" ieviešanu.

Maskavas mērs atzīmēja, ka veiksmīgas ekonomiskās sadarbības uzlabošanai jārisina loģistikas jautājums.

Kā ziņots, Krievijas galvaspilsētas valdības delegācija Maskavas mēra Jurija Lužkova vadībā šodien Latvijā vienas dienas vizītē apmeklē Rīgu un Jelgavu, informēja Rīgas pašvaldībā.

Plkst.15.30 Maskavas valdības delegācija dosies uz Jelgavu, lai piedalītos automontāžas uzņēmuma "Amo Plant" atklāšanā un tiktos ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu (ZZS).

Maskavas valdības delegācijā ir Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, Maskavas valdības ministri Leonīds Bočins, Vladimirs Mališkovs, Jevgeņijs Panteļējevs, Ārējo ekonomisko un starptautisko attiecību departamenta vadītājs Georgijs Muradovs, Transporta un sakaru departamenta vadītājs Vasīlijs Kičedži un citi.

Komentāri (2058)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu