Uz aptieku pēc zālēm ar elektronisko recepti (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Patlaban tiek gatavots viss nepieciešamais, lai pēc pusotra gada Latvijas aptiekās varētu ieviest e-receptes. Ko tas nozīmē, un kādas ir to priekšrocības un trūkumi?

Elektroniskās receptes ieviešana atvieglos ne tikai farmaceitu un ārstu darbu, bet arī pacientu dzīvi. E-receptes būtība ir šāda: tiks izveidota datu bāze, kurā ārsts veic ierakstus, bet aptiekā farmaceits datorā apskata recepti un atzīmē izsniegto medikamentu daudzumu. Turklāt ārstam būs pieejama visa informācija par receptēm, kuras pacientam ir izrakstītas. Veselības ekonomikas centra E-veselības nodaļas vadītāja Ārija Bērziņa uzsver, ka var gadīties situācija, ka kādas dažādu ārstu pacientam izrakstītas zāles nav savā starpā savienojamas un var radīt pat kaitējumu veselībai, ne palīdzēt.

Nevar izlasīt ārsta rokrakstu

Jelgavas aptiekas farmaceita asistente Zeltīte Krūmiņa ar nepacietību gaida e-receptes ieviešanu, jo tas, kā viņa uzskata, ievērojami atvieglos farmaceitu darbu - vismaz vienreiz nedēļā uz aptieku atnāk kāds klients, kuram recepti ārsts izrakstījis tik neskaidri, ka neko nav iespējams izlasīt.

Farmaceiti pozitīvi vērtē elektronisko recepšu ieviešanu Latvijā un uzskata, ka šāda sistēma ļautu kontrolēt pareizu un pamatotu zāļu lietošanu.

Galvenais sistēmas mīnuss - lielās izmaksas

No gada sākuma šādas receptes ir apritē pie mūsu kaimiņiem Igaunijā, kas jau ir izbaudījuši to labumus un sliktumus, stāsta Latvijas Brīvo farmaceitu asociācijā. Kā e-receptes trūkumu min to, ka būs nepieciešamas lielas investīcijas, lai izveidotu datu bāzi un tā būtu pieejama visām aptiekām.

Dzintra Lūsiņa farmaceite, Latvijas Brīvo farmaceitu asociācijas priekšsēdētāja vietniece: "Tas ministrijai un aptiekām varētu dārgi izmaksāt. To pašu saka arī igauņu kolēģi, jo viņiem jau aizvērušās ciet daudzas aptiekas, it sevišķi lauku reģionos."

Latvijas aptieku pārstāvji uzskata, ka e-recepte samazinātu farmaceita birokrātisko slogu, īpaši strādājot ar kompensējamiem medikamentiem. E-recepti plāno ieviest 2012. gadā, tomēr saglabājot pārejas periodu ar parasto recepti, kuru dakteris raksta ar roku.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu