Atšifrē vienu "Neo" vēstījumu; visticamāk, tas ir kāds Bībeles pants (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biznesa portāla "Nozare.lv" īpašnieku ziņu aģentūras LETA informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem izdevies atvērt un atšifrēt vienu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas noplūdē iesaistītā IT speciālista Ilmāra Poikāna internetā izliktiem šifrētiem failiem.

Failu izdevās atvērt ar paroli, par kuru Poikāns, būdams sabiedrībai tobrīd nepazīstams un izplatot VID datus ar segvārdu "Neo", teica - tā esot viegli uzminama. Fails satur garāku reliģiska rakstura tekstu, visticamāk, no Bībeles.

Teksta doma ir, ka cilvēks, kas pieķeras Dievam, tiek pasargāts no visādām nelaimēm, tostarp no "ķērēja cilpas" un "no iznīcinātāja mēra". Dievam uzticīgo cilvēku sargāšot eņģeļi un "viņi tevi uz rokām nesīs, lai tava kāja nepieduras pie akmens. Pār lauvām un odzēm tu varēsi staigāt, tu samīsi jaunos lauvas un čūskas!"

Sarunā ar "Nozare.lv" Poikāns teica, ka reliģiska teksta publicēšana nav saistīta ar kāda viņa personīgu ticību vai garīgu pārliecību. Viņš lika saprast, ka būtiskākais vēstījums ir otrā failā, kuru nevar atšifrēt, uzminot paroli. Uz "Nozare.lv" jautājumu, vai pirmais teksts būtu uzskatāms par mājienu, ka zināmām sabiedrības aprindām pirms otrā faila atvēršanas "būtu jānoskaita pātari", Poikāns tikai teica, ka faila saturā būšot daudz, ar ko nodarboties žurnālistiem un medijiem.

Poikāns ar paziņojumu sociālā tīklā "Twitter" ar kādreiz anonīmā "Neo" kontu "neo4ata" šinīs dienās atsācis savu darbību, kura bija vērsta uz konfidenciālu valsts un pašvaldību iestāžu un uzņēmumu algu datu publicēšanu, no kuriem varēja spriest, vai šajās iestādēs un uzņēmumos tiek ievērota valsts taupības politika.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LUMII) pētnieks arī ir starp Rīgas domes aizliegtā pasākuma "Tautas lūgšana", kas bija paredzēta 25.septembrī, Rīgā, 11.novembra krastmalā, organizatoriem. Poikāns teica, ka šāds starpkonfesiju, visas nakts kopā pabūšanas un dziedāšanas pasākums ir salīdzināms ar latviešu strēlnieku pulcēšanos, lai lūgtos pirms došanās Ziemassvētku kaujās.

Kā ziņots, lietojot pseidonīmu "Neo" un uzstājoties kā nereģistrētas organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) biedrs, Poikāns šoziem publiskoja VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā EDS atrodamo informāciju, kurai viņš bija piekļuvis, izmantojot šīs sistēmas drošības "caurumu".

Poikāns ieguva un daļēji publiskoja informāciju no 7,4 miljoniem klasificētu dokumentu, izmantojot vienkāršu, pašrakstītu skriptu jeb mazu programmiņu.

Tomēr 11.maijā ap plkst.22 savā darbavietā - LUMII Mākslīgā intelekta laboratorijā - viņš tika aizturēts. Poikāns atzinās, ka ir tas pats "Neo", kurš ieguvis datus no VID EDS un daļēji tos publiskojis. Vienlaikus tika veikta kratīšana sešās dažādās vietās, tostarp raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā.

Policija aizturētajam Poikānam nolēma nepiemērot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli. Izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu