Šodien jāiet balsot! (486)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šodien viens no svarīgākajiem politiskās un sabiedriskās dzīves notikumiem - 10.Saeimas vēlēšanas. Latvijas pilsoņi ne tikai pilsētās un laukos, bet arī ārpus valsts robežām dosies pie vēlēšanu urnām, lai noteiktu, kuri politiķi turpmākos četrus gadus sēdēs parlamenta krēslos un kuriem šī iespēja tiks liegta. Portāls TVNET apkopo svarīgāko informāciju, kas jāzina, dodoties vēlēt un aicina noteikti balsot.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks ir no pulksten 7.00 līdz 20.00. Balsot var pēc izvēles jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši 18 gadu vecumu, izņemot tos, kuri atzīti par rīcībnespējīgiem.

Pirmo reizi vēlēšanās šogad piedalīsies arī Latvijas nepilsoņu bērni. Par vēlētājiem kļuvuši arī pēc 1991. gada dzimušie jaunieši, kuru vecāki ir Latvijas nepilsoņi.

Tāpat pirmo reizi balsot varēs arī ieslodzītie.

Kopumā Latvijā būs gandrīz tūkstotis iecirkņu. 64 vēlēšanu iecirkņi būs arī ārvalstīs.

Balsot var arī mājās. Lai pieteiktu balsošanu mājās, ir jāuzraksta iesniegums, kas jānogādā kādā vēlēšanu iecirknī.

Balsošana vēlēšanu iecirknī

Lai balsotu, vajadzīga derīga Latvijas pilsoņa pase. Saņemot vienu vēlēšanu aploksni un komplektu ar vēlēšanu zīmēm, var doties uz vēlēšanu kabīni vai nodalījumu izvēlēties vienu no tām.

Aploksnē jāliek tikai tā kandidātu saraksta vēlēšanu zīme, par kuru vēlas balsot.

Vēlēšanu zīmē drīkst ar “+” atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalsta, kā arī izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu neatbalsta. Vēlēšanu zīme jāievieto vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē!

Balsošanas kabīne
Balsošanas kabīne Foto: LETA

Ja vēlēšanu zīme ir sabojāta, bet vēl nav ievietota aploksnē un aploksne nav aizlīmēta, var lūgt izsniegt jaunu vēlēšanu zīmju komplektu. Ja vēlēšanu aploksne ir sabojāta, pirms tā ir aizlīmēta, var saņemt jaunu vēlēšanu aploksni.

Ja fizisku trūkumu dēļ nespēj izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē, tad vēlētāja klātbūtnē pēc viņa norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vai balsotāju sarakstā parakstās vēlētāja ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas.

Nederīgās zīmes

Vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā neatradīsies vēlēšanu aploksnē un aploksne nebūs iemesta vēlēšanu kastē. Tāpat vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā būs cita vēlēšanu apgabala vēlēšanu zīme, kā arī - ja vēlēšanu zīme būs saplēsta tā, ka nav saprotama vēlētāja griba. Arī tad, ja vēlēšanu aploksnē būs ievietotas vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, neviena no šīm zīmēm nebūs derīga. Savukārt, ja vēlēšanu aploksnē būs vairākas pilnīgi vienāda satura vēlēšanu zīmes, skaitīta tiks viena no šīm zīmēm.

Vēlēšanu zīmes pie izejas

Pie izejas no vēlēšanu iecirkņa jābūt brīvi pieejamām visu kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmēm. Ja nepieciešams, atstājot vēlēšanu iecirkni, var paņemt tā saraksta vēlēšanu zīmi, par kuru balsots.

Tad balsotājam būs pilns vēlēšanu zīmju komplekts un neviens neuzzinās, kā balsots.

Ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt  balsojumu, jāziņo policijai!

Droši jautā!

Ja saistībā ar vēlēšanām rodas kādi jautājumi, var zvanīt uz Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālruni 67715000. Piezvanot var saņemt atbildes uz jautājumiem par vēlēšanu kārtību, vēlēšanu iecirkņiem un to darba laiku. Uzziņu tālrunis darbojas 24 stundas diennaktī.

Viens no 13 sarakstiem

Uz 10.Saeimu pretendē 13 politisko spēku pārstāvji. Iedzīvotāju aptaujas un politologu prognozes liecina, ka, visticamāk, parlamentā tiks ievēlēti pieci vai seši politiskie spēki. 

38% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju jau skaidri zina, par ko balsos vēlēšanās, liecina "TNS Latvia" LNT raidījumu "900 sekundes" aptaujas dati.

Policisti strādās pastiprinātā režīmā

Sestdien policijas darbinieki strādās strādās pēc īpaša plāna, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību vēlēšanu laikā un nepieļautu likumpārkāpumus, kā arī lai operatīvi reaģētu uz jebkāda veida nekārtībām vai pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai to tuvumā. Vēlēšanu laikā arī Drošības policija strādās pastiprinātā režīmā.

Personas, kuru rīcībā ir informācija par iespējamu balsu pirkšanu vai konstatētiem balsu pirkšanas gadījumiem, tiek lūgtas vērsties tuvākajā policijas iecirknī, zvanot pa tālruni 02 vai 112, kā arī DP, zvanot pa tālruni 67 208 964 vai sūtot elektroniskā pasta vēstuli uz adresi "dpdd@dp.gov.lv".

Vēlēšanu procesu uzrauga arī starptautiskie novērotāji. CVK akreditēti 78 starptautiskie novērotāji.

Pirmie rezultāti - jau sestdienas vakarā

Vēlēšanās balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas. CVK sestdien interneta vietnē www.velesanas2010.cvk.lv publicēs no vēlēšanu iecirkņiem saņemto informāciju par vēlētāju līdzdalību, bet vēlēšanu dienas vakarā un naktī – provizoriskos vēlēšanu rezultātus.

Ziņas par vēlētāju līdzdalību vēlēšanu iecirkņu komisijas apkopos pulksten 8.00, 12.00, 16.00 un 20.00, un CVK interneta vietnē šī informācija būs pieejama ap pulksten 8.30, 12.30, 16.30 un 21.00.

Pirmie vēlēšanu rezultāti no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem CVK interneta vietnē varētu tikt publicēti, sākot ar pulksten 22.30. Provizorisko vēlēšanu rezultātu apkopošanu no visiem vēlēšanu iecirkņiem, tai skaitā vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs, plānots pabeigt svētdien, 3.oktobrī.

Galvenā informācijas plūsma vēlēšanu naktī varētu būt no pulksten 11 līdz 1.

Kandidātu sarakstu iegūtais vietu skaits parlamentā būs zināms svētdien, 3.oktobrī, pēc balsu skaitīšanas rezultātu saņemšanas no visiem vēlēšanu iecirkņiem.

Savukārt jau svētdien, dienu pēc vēlēšanām, plānotas pirmās sarunas par iespējamo koalīcijas veidošanu. 

No katra vēlēšanu apgabala parlamentā ievēlams noteikts skaits deputātu, kas kopā veido 100. Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 29 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 27, Latgales vēlēšanu apgabalā - 16, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 15 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 13 deputātu vietas.

Iesaisties arī tu!

Saeimas vēlēšanu nedēļas nogalē portāla TVNET komanda strādās gan dienu, gan nakti. Piedāvāsim  reportāžas gan no vēlēšanu iecirkņiem, gan partiju birojiem. Ar TVNET starpniecību Tu varēsi ielūkoties partiju svinībās visas nakts garumā.

Arī Tev ir iespēja sūtīt portālam savus novērojumus par vēlēšanām! Lūdzu, sūti savas pārdomas, foto vai video materiālus uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv vai izmanto rakstam pievienoto viedokļu iesūtīšanas formu!

Komentāri (486)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu