Ko darīs ar nepareizā urnā iemestām aploksnēm? (46)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien izvērtēs gadījumu, par ko portālam TVNET pastāstīja lasītāja Inga. Vēlēšanu dienā Liepājā divi vēlēšanu iecirkņi bija izvietoti vienā telpā un atdalīti tikai ar krēslu rindu. Daži balsotāji sajauca vēlēšanu urnas, un tādējādi nepareizajā urnā iemestās aploksnes tika uzskatītas par nederīgām.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa pavēstīja: "Komentējot TVNET aprakstīto gadījumu divos Liepājas iecirkņos, jāatzīst, ka balsu skaitīšanas nosacījumi neparedz, kā būtu jārīkojas, ja vēlēšanu iecirkņi ir izvietoti vienā telpā.

Līdz ar to vēlēšanu iecirkņa komisijas, izvērtējot radušos situāciju, bija tiesīgas pieņemt lēmumu, kā rīkoties."

Tomēr, ņemot vērā to, ka abu iecirkņu vēlēšanu kastēs tika atrastas otra vēlēšanu iecirkņa vēlēšanu aploksnes, nevis citu vēlēšanu iecirkņu aploksnes, CVK sēdē trešdien plānots šo gadījumu izvērtēt un tad sniegt savu atzinumu.

2 iecirkņi vienā telpā; rezultāts - 46 neieskaitītas balsis

Portāls TVNET jau vēstīja par lasītājas Ingas novērojumiem Liepājas latviešu biedrības namā, kur atradās divi iecirkņi.

Inga rakstīja: "Lai cik dīvaini šķistu, abi šie iecirkņi atradās vienā telpā, pa vidu atdalīti ar krēslu rindu. Vērojot vēlēšanu norisi, pa dienu jau tika manīts, ka vēlēšanu komisijas darbinieki rūpīgi seko līdzi, lai attiecīgā iecirkņa urnā netiktu iemestas otrā iecirknī reģistrētās aploksnes.

Slēdzot iecirkni, sākās aplokšņu skaitīšana un pārbaudīta zīmoga atbilstība attiecīgajam iecirknim. Tā kā abi iecirkņi atradās līdzās, arī balsu skaitīšana notika vienā telpā. Katram iecirknim, protams, sava komisija. Atlasot aploksnes ar otra iecirkņa zīmogiem, tika konstatēts, ka

vienā iecirknī ir 12 otra iecirkņa aploksnes, bet otrā veselas 34.

Ieskaitīt vai neieskaitīt - novērotāju ziņā

Abu iecirkņu priekšsēdētāji, konstatējot šo faktu, nosprieda, ka divreiz novēlēt praktiski nebūtu iespējams un, lai balsis neaizietu zudumā, pieskaitīs katram iecirknim attiecīgās balsis. Pēc likuma šīs aploksnes nav derīgas, bet, tā kā iecirkņi atradās vienā telpā, pastāv liela iespēja, ka cilvēki vienkārši nav ievērojuši, ka tie ir divi dažādi un, iemetot otra iecirkņa urnā, viņu balsis netiks ieskaitītas.

Priekšsēdētāja, zvanot CVK reģiona pārstāvim, centās noskaidrot, kā šādā situācijā rīkoties. Rezultātā tika nolemts, ka, novērotājiem vienojoties, tiks izlemts, ko darīt ar 46 it kā nederīgām balsīm. Ja visi būtu vienisprātis, tad balsis tiktu pieskaitītas attiecīgajam iecirknim.

"Divu kundzīšu dēļ balsis neieskaitīja"

Tomēr starp tiem 10 novērotājiem, kuri atradās iecirknī balsu skaitīšanas laikā, atradās divas kundzes, kuras nebija gluži vienās domās ar iecirkņa priekšsēdētājiem. Zvanot pārstāvim, kā vārdā viņas atradās vēlēšanu iecirknī, tika nolemts šīs balsis neieskaitīt.

46 aploksnes no abiem iecirkņiem tika atzītas par nederīgām. 46 cilvēku balsis nebija nekā vērtas. Varbūt tieši šīs 46 balsis bija par to politisko spēku, kuru abas sievietes pārstāvēja..."

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu