Koalīciju veidos "Vienotība" un ZZS; risinās sarunas ar VL-TB/LNNK (184)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Koalīcijas kodolu veidos apvienība "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas vēl runās par sadarbību ar apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), šodien žurnālistiem pēc apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Jaunais laiks" valdes sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pēc Dombrovska teiktā, sarunas ar "Saskaņas centru" (SC) pēc viņu šā rīta paziņojuma ir apstājušās.

Dombrovskis norādīja, ka šodien ir saņemtas partiju atbildes uz aicinājumu veidot koalīciju no četrām partijām. Pozitīvu atbildi sniegusi ZZS, kas piekritusi darboties koalīcijā, tādējādi jau nodrošinot parlamentā vairākumu ar 55 balsīm.

Dombrovskis atzina, ka pēc būtības pozitīvu atbildi sniegusi arī VL-TB/LNNK, bet esot jautājumi, par kuriem vēl būs jāveic atsevišķas sarunas.

Premjers norādīja, ka no SC tikušas saņemtas divas atbildes - pirmā it kā pozitīva, ar gatavību sēsties pie sarunu galda, bet šodien SC paziņojuši, ka tomēr noraida sadarbības pamatnosacījumus un vēlas sarunas sākt no "baltas lapas".

Dombrovskis norādīja, ka "Vienotība" šādam scenārijam nepiekrīt un sarunas ar SC ir apstājušās, tādēļ valdība tiks veidota ar ZZS un vēl runās ar VL-TB/LNNK. "Mēs izteicām priekšlikumu SC gan saistībā ar Latvijas okupācijas atzīšanu, gan latviešu valodas statusu, par kuriem būtu jāsēžas pie sarunu galda. Šie priekšlikumi ir ļoti fundamentāli," norādīja Dombrovskis.

Premjers pieļāva, ka SC nevēlēšanās pieņemt šos pamatnosacījumus ir saistīta ar viņu nevēlēšanos pieņemt sarežģītus lēmumus, kādi būs vēl priekšā.

TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons sacīja, ka nacionālā apvienība jau iepriekš nav izrādījusi lielu vēlēšanos koalīcijā redzēt SC un tādēļ augsti novērtējot Dombrovska vēlmi darboties trīs partiju koalīcijā.

Savukārt apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Sabiedrība citai politikai" līderis Aigars Štokenbergs lielu prieku par Dombrovska lēmumu neturpināt sarunas ar SC nepauda un norādīja, ka, pēc viņa domām, vēl ir iespēja runāt ar SC.

Štokenbergs atzina, ka piekrītot "Vienotības" līdzpriekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (JL) teiktajam, ka esot vēsturiska iespēja konsolidēt Latvijas iedzīvotājus. "Galvenais ir runāt un paskaidrot savu viedokli," sacīja politiķis.

VL-TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks pauda gandarījumu, ka "šī spēlīte, kas te tika spēlēta, ir loģiski noslēgusies", un pauda cerību, ka tagad varēs koncentrēties nopietnam darbam un veiksmīgai sadarbībai trīs partiju koalīcijā.

SC vadības pārstāvji par Dombrovska lēmumu pārtraukt sarunas izteikties nevēlējās.

Pēc JL valdes sēdes Dombrovskis devās uz "Vienotībā" ietilpstošās partijas "Pilsoniskā savienība" valdes sēdi, kur valdes locekļus iepazīstināja ar savu lēmumu par koalīcijas tālāko veidošanu.

Dombrovskis pēc PS sēdes žurnālistiem atzina, ka ar VL-TB/LNNK vēl būs nepieciešams papildu sarunu raunds par vairākiem jautājumiem, gan nekonkretizējot, kad šīs sarunas varētu notikt.

Komentāri (184)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu