Oficiāli apstiprina 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien ar astoņām balsīm "par" un, vienai CVL loceklei atturoties, apstiprināja 10.Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus un 10.Saeimā ievēlētos deputātus.

CVK locekle Daina Medne balsojumā atturējās, jo, viņasprāt, divos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, kuros pēc sūdzības saņemšanas tika atklātas kļūdas balsu skaitīšanā par partiju apvienības "Par labu Latviju" sarakstu, bija jāpārskaita arī par citiem sarakstiem nodotās balsis. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iebilda, ka "par citiem sarakstiem sūdzības netika saņemtas".

Saskaņā ar CVK lēmumu 10.Saeimā ir ievēlēti piecu partiju apvienību - "Vienotības", "Saskaņas centrs", Zaļo un zemnieku savienības, "Par labu Latviju" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - deputātu kandidāti.

10.Saeimā "Vienotība" ir ieguvusi 33 deputātu vietas, "Saskaņas centrs" - 29 vietas, Zaļo un zemnieku savienība - 22 vietas, "Par labu Latviju" - astoņas vietas un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - astoņas vietas.

No "Vienotības" saraksta Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēti - Ģirts Valdis Kristovskis (PS), Ojārs Kalniņš (PS), Lolita Čigāne (PS), Rasma Kārkliņa (PS), Ints Dālderis (JL), Inguna Rībena (JL), Andris Buiķis (JL), Ilze Viņķele (PS), Imants Lieģis (PS).

No Vidzemes ievēlēts Valdis Dombrovskis (JL), Artis Pabriks (SCP), Ilma Čepāne (PS), Ainars Latkovskis (JL), Ina Druviete (PS), Edvards Smiltēns (SCP), Andris Vilks (PS), Arvils Ašeradens (PS), Dzintars Ābiķis (SCP), Guntars Galvanovskis (JL), Dzintra Hirša (PS) un Ingmārs Čaklais (PS).

No Latgales vēlēšanu apgabala ievēlēts Aleksejs Loskutovs (SCP) un Kārlis Šadurskis (PS), bet no Kurzemes - Solvita Āboltiņa (JL), Janīna Kursīte-Pakule (PS), Silva Bendrāte (JL) un Ingrīda Circene (JL). No Zemgales ievēlēti Sarmīte Ēlerte (PS), Artis Kampars (JL), Dzintars Zaķis (JL), Atis Lejiņš (PS), Aigars Štokenbergs (SCP) un Klāvs Olšteins (JL).

No "Saskaņas centra" Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlēts Jānis Urbanovičs, Sergejs Dolgopolovs, Andrejs Klementjevs, Artūrs Rubiks, Boriss Cilevičs, Sergejs Mirskis, Nikolajs Kabanovs, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Igors Meļņikovs, Aleksejs Holostovs, Ņikita Ņikoforovs un Igors Zujevs.

No Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlēts Ivans Klementjevs, Jānis Ādamsons, Juris Silovs, Aleksandrs Sakovskis.

No Latgales - Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Ivans Ribakovs, Vladimirs Nikonovs, Aleksandrs Jakimovs, Aleksejs Burunovs, Sergejs Fjodorovs, Dmitrijs Rodionovs, no Kurzemes - Valērijs Agešins, Valērijs Kravcovs.

No Zemgales - Valentīns Grigorjevs un Vitālijs Orlovs.

Zaļo un zemnieku savienības sarakstā no Rīgas ievēlēti - Raimonds Vējonis, Kārlis Seržants, Jānis Strazdiņš, no Vidzemes - Jānis Dūklavs, Ingmārs Līdaka, Iveta Grigule, Armands Krauze, Vitauts Staņa, Andris Bērziņš, no Zemgales - Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš, Uldis Augulis, Dace Reinika, Aivars Dronka, no Latgales - Staņislavs Šķesters, Jānis Klaužs un Rihards Eigims, no Kurzemes - Gundars Daudze, Aija Barča, Dana Reizniece, Oskars Zīds un Jānis Vucāns.

No apvienības "Par labu Latviju" saraksta no Kurzemes ievēlēts Edgars Zalāns (TP), no Vidzemes - Māris Kučinskis (TP) un Guntis Ulmanis, no Latgales - Rita Strode (LPP/LC) un Imants Bekešs, no Rīgas - Ainārs un Inese Šleseri (LPP/LC), bet no Zemgales - Andris Šķēle (TP).

No nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK saraksta Saeimā ievēlēti astoņi deputāti: no Rīgas - Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) un Einārs Cilinskis (VL), no Vidzemes - Raivis Dzintars (VL), Visvaldis Lācis (VL), Jānis Dombrava (VL), no Latgales - Inese Laizāne (VL), no Kurzemes - Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), bet no Zemgales - Imants Parādnieks (VL).

Šogad pirmo reizi 10.Saeimas vēlēšanu galīgo rezultātu apkopošanai un pārbaudēm bija iespējams sekot līdzi internetā CVK vēlēšanu rezultātu mājaslapā. Cimdars uzsvēra, ka to nosaka Informācijas atklātības likums, kaut arī dažiem kandidātiem nācās panervozēt, bet dažiem nācās atteikties no lolotajām cerībām tikt pie Saeimas deputāta mandāta.

Vēlētāju līdzdalība 10.Saeimas vēlēšanās bija 63,12%, vēlētāju līdzdalība ārvalstīs - 30,46%. Savā atrašanās vietā (mājās, slimnīcās, sociālās aprūpes namos, ieslodzījuma vietās) nobalsoja 1,82 % balsstiesīgo pilsoņu.

Saeimas vēlēšanās tika saņemtas 965 538 derīgas vēlēšanu aploksnes, kurās bija 944 841 derīga vēlēšanu zīme. No visām derīgajām vēlēšanu zīmēm 600 846 jeb 63,59% vēlēšanu zīmju bija grozītas, tas ir, tādas, kurās vēlētāji ar "+" bija atzīmējuši tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalsta, vai svītrojuši tos kandidātus, kuru ievēlēšanu neatbalsta.

Vēlēšanu kastēs tika atrastas 20 697 vēlēšanu aploksnes bez derīgām vēlēšanu zīmēm, tajā skaitā 15 586 jeb 1,61% bija tukšas vēlēšanu aploksnes, 4933 vēlēšanu aploksnēs bija vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, astoņās aploksnēs bija vēlēšanu zīmes no cita vēlēšanu apgabala, bet 170 aploksnēs atradās saplēstas vēlēšanu zīmes. 47 gadījumos vēlētāji aploksnēs bija ievietojuši vairākas vienāda satura vēlēšanu zīmes.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu