Rosinās nodevu paaugstināšanu neveselīgai pārtikai (321)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija) nākamgad rosinās paaugstināt nodevas neveselīgai pārtikai, tostarp cukurotiem ēdieniem un dzērieniem, informēja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Mudinās dzīvot veselīgi

Līdz 1.decembrim sabiedrības apspriešanai ir nodots Sabiedrības veselības pamatnostādņu projekts 2011.- 2017.gadam, kurā viena no stratēģijām iedzīvotāju veselības uzlabošanai ir tieši neveselīgu vielu un pārtikas aplikšana ar papildu apgrūtinājumiem, mudinot iedzīvotājus izvērtēt sava uztura paradumus.

Akcīzes nodokļa ieviešana konkrētiem pārtikas produktiem arī ražotājiem liktu apdomāt, vai ražošanā izmantot tik daudz cukura un sāls, kā arī padarītu neveselīgos produktus mazāk pieejamus iedzīvotājiem.

Jau vairākus gadus bezalkoholiskie saldinātie dzērieni ir aplikti ar akcīzes nodokli, tāpat kā kafija, alkohols un cigaretes, un Veselības ministrija uzskata, ka arī

saldumi un ātrās uzkodas, piemēram, čipsi, sāļie riekstiņi, popkorns vai ātri pagatavojamās zupas, būtu ierindojamas ar akcīzes nodokli apliekamo produktu skaitā.

Nepieciešams sabiedrības atbalsts

Taču Šneiders norādīja, ka šādas iniciatīvas ieviešanai nepieciešams arī sabiedrības atbalsts un plašas konsultācijas gan valdībā, gan ārpus tās. Pagaidām arī nav zināms, cik liela varētu būt nodokļa likme.

Sarunas valdībā sāksies, tiklīdz projekts tiks izskatīts valsts sekretāru sanāksmē, kas varētu notikt nākamā gada sākumā, līdz ar to priekšlikuma apspriešana valdībā "nākamgad pavisam noteikti būs".

Pēc Šneidera teiktā, jebkādu reālu priekšlikumu par nodokļa lielumu vai apliekamajām pozīcijām noteikšanai nepieciešama vienprātība ar Ekonomikas un Finanšu ministriju.

Jau ziņots, aptaujātie tirgotāji atzīst, ka saprot Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa rūpes par sabiedrības veselību, tomēr PVN likmes paaugstināšanas priekšlikums saldinātajiem dzērieniem līdz 30% būtu rūpīgi jāizvērtē.

Komentāri (321)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu