Rīgas bezpajumtnieki sildās pārpildītās patversmēs (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ziemas aukstums līdz patversmes namdurvīm aizvedis ne vienu vien bezpajumtnieku. Rīgas patversmēs kopumā esot gandrīz 700 vietas bezpajumtniekiem, un tās ir pārpildītas. Tomēr neviens siltuma un naktsmītnes meklētājs netiekot prom raidīts, tā ceturtdien informēja LNT ziņas.

Rīgas nakts patversmēs var uzturēties arī dienas laikā, tikai tādos laika apstākļos, kad termometra stabiņš noslīdējis zem mīnus desmit grādiem pēc Celsija. Līdz ar sala iestāšanos Rīgas patversmēs vairs brīvu vietu neesot. „Rīgas patversmes” direktore Dagnija Kamerovska LNT ziņām atzinusi: „Tie, kas patversmē vēlēsies nakšņot, jebkurā gadījumā bez pajumtes nepaliks.”

Var uzturēties arī dienas centrā

Ceturtdien sals nebija tik liels, tāpēc bezpajumtniekiem nācās no rīta siltās telpas atstāt, lai atgrieztos vakarā. Tāpēc bezpajumtnieki pulcējas dienas centrā. Tur nevienu ārā neraidīja un viņi varēja laiku pavadīt saturīgi. Kāds bezpajumtnieks sacījis: „Var grāmatas palasīt, pie interneta, ir televizors un atbalsta grupas bezdarbniekiem. Šodien, piemēram, mācīja CV rakstīt, arī pieteikuma vēstuli - ir visādas nodarbības, arī anonīmie alkoholiķi.”

Ik dienu mobilā brigāde apbraukājot vietas, kur mēdzot uzturēties bez pajumtes palikušie. Viņus speciālisti informējot par iespējām pārlaist dienu un nakti siltumā. Viena no šādām vietām atrodas pie Uzvaras pieminekļa, kur pamestās garāžās iedzīvojies Agris kopā ar vēl četriem bezpajumtniekiem. Viņi atteikušies doties līdzi uz patversmi, ziņoja LNT ziņas.

Atsakās pamest šķūnīšus

Bezpajumtnieks Agris izrādījis savu pieticīgo mitekli, kurā kurējusies krāsns, katlā kūpējis verdošs ūdens un bijušas segas siltumam. Vīrietis atzinis, ka varot izdzīvot: „Mums ir krāsns, dzīvojam normāli, varam sakurināt un viss – nekādas problēmas. Malku dabūjām dārziņos, kur jauc nost, un tur ir dēļi.” Arī pagājušo ziemu viņi šādi pārlaiduši.

Speciālisti pret tādu bezpajumtnieku nostāju esot bezpalīdzīgi. Kamerovska secinājusi: „Ja cilvēks šo palīdzību nevēlas saņemt, tad nekādi piedāvājumi nepalīdzēs; ar varu patversmē viņus nemēģinās ievietot.” Mediķu rokās jau nonākuši pirmie no sala cietušie, taču aptaujātos bezpajumtniekus tas it nemaz nesatraucot. Kāds no viņiem atzinis, ka policija regulāri taujājot par došanos uz patversmi, taču viņi atsakoties.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu