Latvijā pirmo reizi pārstādītas aknas (103)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar, 14.janvārī, Paula Stradiņa universitātes klīniskajā slimnīcā profesora Jāņa Gardovska vadībā veikta Latvijā pirmā aknu transplantācija.

"Operācija bija ļoti smaga, ilga desmit stundas un noritēja veiksmīgi," laikrakstam "Latvijas Avīze" apstiprināja slimnīcas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapsa, piebilstot, ka par valstī pirmās aknu transplantācijas rezultātiem varēs spriest tikai pēc 3-4 dienām.

Plašāku pārskatu par šīs nozīmīgās operācijas gaitu un pacienta veselības stāvokli transplantologu komanda sniegs nākamnedēļ.

Kā raksta "Latvijas Avīze", lai gan pasaulē ik gadu veic ap 21 000 aknu transplantācijas operāciju, Latvija līdz šim bija vienīgā Eiropas Savienības valsts, kur tās nav notikušas, jo aknu pārstādīšana ir viena no vissarežģītākajām un visdārgākajām operācijām. Tā vidēji izmaksā ap 200 000 eiro jeb 140 000 latu. Kopš 2007.gada valsts šādas operācijas ārzemēs apmaksā tikai bērniem.

Aknu transplantācija ir vienīgā ārstēšanas metode pacientiem ar smagām aknu slimībām. Biežākais iemesls, kādēļ aknas atsakās darboties, ir aknu mazspēja, ciroze, kā arī ļaundabīgi aknu audzēji.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu