Invalīdu biedrība aklo meiteni aicina vērsties tiesā (208)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Diskriminācija vislielākajā mērā, par notikušo incidentu klubā "Kefīrs" saka invalīdu biedrības "Apeirons" pārstāvis. TVNET jau rakstīja par gadījumu, kad nedēļas nogalē klubā, aizbildinoties, ka viņai nav piemērotu apavu, netika ielaista neredzīga meitene. Taču vēl vairāk šokēja kluba pārstāvja komentārs, kurā izskanēja viedoklis, ka šāda veida klubs neredzīgai meitenei nez vai būtu īstā vieta, kur atrasties.

"Man liekas, ka šis ir klajas diskriminācijas gadījums. Sevišķi komentārs par to, ka var taču atrast citu vietu, ka šāda vide nav piemērotākā neredzīgam cilvēkam. Šāds šokējošs gadījums nav bijis sen. Reizēm vienkārši trūkst vārdu," telefonsarunā TVNET saka biedrības "Apeirons" pārstāvis.

Viņš apliecina, ka "Apeirons" sazinājies arī ar citām invalīdu biedrībām un pauž gatavību meitenei sniegt arī juridisku palīdzību, ja viņa izteiktu vēlmi pret klubu vērsties tiesā.

"Paldies meitenei, ka viņa par šo gadījumu neklusēja un uzdrīkstējās runāt. Tā ir ļoti slikta prakse no apsarga vai kluba īpašnieka puses, ka vispār tiek pieļauta doma, ka nedaudz atšķirīgiem cilvēkiem būtu jāmeklē citas vietas, kur atpūsties. Par šādiem gadījumiem ir publiski jārunā," viņš saka.

"Mums ir privāts klubs" - tas nav arguments

Jautāts, vai klubs šādā gadījumā drīkstētu aizbildināties ar argumentu, ka šī ir privāta iestāde, kura pati izvēlas savu publiku, "Apeirona" pārstāvis atbild noliedzoši. "Pilnīgi nē, tā nedrīkstētu būt. Ja šī vieta ir sabiedriski pieejama, tā ir publiska iestāde. Ja cilvēki tur var iet, tad jānodrošina iespējas visiem. Atrunas par apaviem šajā gadījumā ir tikai atrunas, nevis pamatota rīcība. Pie tam, tas, ka kluba pārstāvis izteicās, ka neredzīgam cilvēkam būtu jāmeklē atbilstošākas vietas izklaidei, liecina drīzāk par to, ka atteikums klubā ielaist nebija nejaušs," viņš saka.

Savukārt cilvēktiesību aktīvists Kaspars Zālītis TVNET atgādina, ka līdzīga tiesas prāva Latvijā jau bijusi - pirms kāda laika bijušajā klubā "Vernisāža" netika ielaists cilvēks ratiņkrēslā. Viņš saistībā ar notikušo vērsās tiesā un uzvarēja. "Ja tā lieta tiešām ir tāda, kā patlaban tas izklausās, mēs sniegsim visu nepieciešamo atbalstu," viņš sola.

Šokējošs stāsts

TVNET vakar publicēja lasītājas vēstuli, kurā kāda jauna meitene sūdzas par nepatīkamu pieredzi klubā "Kefīrs". "Ar mammu un mammas māsu izlēmām aiziet uz kādu klubu padejot. Izlēmām, ka iesim uz klubu "Kefīrs". Pie izklaides vietas mūs sagaidīja apsargs, kurš prasīja ieejas maksu. Vīrietis izturējās neiecietīgi un sāka uzdot jautājumus par manu izskatu. Apsargam neiepatikās mana sejas izteiksme (atgādināšu, ka esmu neredzīga) - viņam acīmredzot šķita, ka esmu apreibinošu vielu reibumā. Mana mamma paskaidroja, ka šāds izskats man ir tādēļ, ka esmu neredzīga. Apsargs uz to atbildēja, ka klubā ir "feiskontrole" un visus pēc kārtas šeit neielaiž. Galu galā apsargs paziņoja, ka ar tādiem apaviem kā man klubā nelaidīs. Piebildīšu, ka man bija parasti ziemas zābaciņi - līdz puscelim, pāri bikses. Nezinu, kādi apavi klubā tiek uzskatīti par atbilstošiem, - jā, man nebija augstpapēžu zābaki, kas ziemas laikā arī ir tikai normāli. Man ir apavi, kas ir piemēroti man, lai droši varētu pārvietoties," viņa raksta.

"Likās, ka apsargs apavus minēja vien kā ieganstu - no manas sejas "neatbilstības" viņš veikli pārmetās uz apaviem,

kaut gan sākumā viņš tos pat neredzēja. Protams, pēc šāda gājiena izvērtās strīds. Jāatzīstas, ka jutos pazemota. Aizgājām uz citu klubu, kur acīmredzot svarīgāk, lai cilvēks labi pavada laiku, nevis pievērš uzmanību apaviem un tam, ka neredzu.

Jūtos kā aplieta samazgām - vienīgā atšķirība no citiem jauniešiem ir tikai tā, ka neredzu un nevaru uzvilkt augstpapēžu zābakus. Manuprāt, tas nav iemesls, lai nelaistu kādā klubā. Ar šo stāstu gribu cilvēkus brīdināt neiet uz klubu "Kefīrs", ja vien nevalkājat smalkus apavus un nevēlaties piedzīvot šādu pazemojumu sava "neparastā" izskata dēļ," teikts TVNET lasītājas vēstulē.

Kluba pārstāvis šaubās, vai "Kefīrs" ir labākā vieta neredzīgam cilvēkam

Portāls TVNET sazinājās ar klubu "Kefīrs", lūdzot komentāru par notikušo. Kluba pārstāvis Arvis Eņģelis portālam uzsver, ka "Kefīrs" ir privāts klubs, kurš patur tiesības dažus apmeklētājus neielaist, nepaskaidrojot iemeslus. Pēc vairākiem incidentiem personāls esot instruēts izturēties pieklājīgi, tāpēc Eņģelis ir pārliecināts, ka pret šo meiteni un viņas ģimeni apsargs izturējies atbilstoši un korekti. Viņš arī pauž šaubas, vai deju klubs neredzīgai meitenei būtu īstā vieta, kur atrasties. "Galu galā ir arī vīna bāri, citas mierīgākas vietas," argumentē pārstāvis. Viņš neuzskata, ka minētajā gadījumā būtu notikusi diskriminācija. "Mums klubā bijuši cilvēki ratiņkrēslos - nekādu problēmu šajā ziņā mums nav," viņš uzsver. Sarunas noslēgumā Eņģelis vēlreiz atgādina, ka pat pie kluba ieejas ir izvietots plakāts, kurā apmeklētāji tiek informēti, ka iestādē ir "feiskontrole" un viņus var neielaist.

Komentāri (208)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu