ĀM aicina neapmeklēt vairākas Ēģiptes pilsētas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministrija (ĀM) iesaka ceļotājiem neapmeklēt Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, īpaši pilsētas centru, kā arī Aleksandriju, Izmailiju un Suecu - vietas, kur notiek plaša mēroga demonstrācijas un kurās iespējami vardarbības uzliesmojumi, informēja ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis.

ĀM satrauc pēdējo dienu situācijas attīstība Ēģiptē, kur protesta demonstrācijās ir gājuši bojā cilvēki.

Ministrija uzskata, ka ir būtiski ieklausīties izteiktajos aicinājumos pilnībā ievērot pilsoņu tiesības pulcēties miermīlīgās demonstrācijās, kā arī ievērot politiskās, sociālās un ekonomiskās tiesības un brīvības.

"Mēs aicinām arī Ēģiptes valdībā pārstāvētos politiskos spēkus, opozīcijas partijas, kā arī to līderus nepieļaut tālāku vardarbību un mobilizēt savus centienus kopīga risinājuma rašanai, lai stabilizētu situāciju valstī, veicinātu mieru, stabilitāti un izaugsmi gan Ēģiptē, gan reģionā kopumā," pauž Sīlis.

Vienlaikus potenciālajiem ceļotājiem uz Ēģipti tiek ieteikts iepazīties arī ar brīdinājumiem ceļotājiem ĀM mājaslapā "www.am.gov.lv".

ĀM stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz minēto valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Jau ziņots, ka Ēģipte piektdien gatavojas vērienīgiem protestiem pēc musulmaņu iknedēļas lūgšanām, tikmēr Iekšlietu ministrija jau brīdinājusi demonstrantus par bargiem sodiem.

Kā teikts ceturtdienas vakarā izplatītajā ministrijas paziņojumā, cilvēkiem, kas piektdien plāno piedalīties mītiņos, jārēķinās ar "izšķirošiem pasākumiem".

Piektdienas rītā valstī traucēti mobilie telefonsakari un interneta darbība, acīmredzot, cenšoties apgrūtināt saziņu protestētāju starpā.

Kā stāsta Kairas iedzīvotāji, jau kopš ceturtdienas vakara nav iespējams piekļūt globālajam tīmeklim un arī īsziņas nav iespējams nosūtīt. Vairāki informācijas avoti aģentūrai AFP apliecināja, ka arī citviet Ēģiptē internets nav pieejams.

Saskaņā ar līdz šim izskanējušo informāciju plašajos protestos dzīvību zaudējuši septiņi cilvēki - pieci demonstranti un divi policisti, bet vairāk nekā 100 cilvēku ievainoti. Turpretī pēc starptautiskās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) rīcībā esošās informācijas, protestos bojāgājušo cilvēku skaits jau sasniedzis deviņus.

Kā aģentūrai AFP apliecināja vārdā neminēts avots drošības struktūrās, kopš demonstrāciju sākuma aizturēti ap 1000 cilvēku, no tiem 40 izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Tikmēr HRW ceturtdien paudusi asu nopēlumu Ēģiptes tiesībsargājošajām iestādēm, kas aizvien biežāk pielieto spēku pret pārsvarā miermīlīgajiem demonstrantiem.

"Mēs esam redzējuši absolūti nepieņemama un nesamērīga spēka pielietošanu protestu laikā," norāda HRW Tuvo Austrumu un Ziemeļamerikas jautājumu direktors Džo Storks. "Tā vietā, lai turpinātu apspiešanu, varasiestādēm būtu jāizmeklē ziņojumi par pārmērīgu spēka pielietošanu un jāsoda atbildīgie."

Protesta akcijas, kas pāršalkušas Ēģipti, ir plašākās kopš tā dēvētajiem maizes nemieriem 1977.gadā. Ēģiptiešus uz protestiem iedvesmojusi tautas sacelšanās Tunisijā, kuras rezultātā tika gāzts ilggadējais prezidents.

Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni aicinājis Eiropas Savienību (ES) reaģēt uz nemieriem Ziemeļāfrikā, turp nosūtot augsta līmeņa "politiskā atbalsta komandu", lai mazinātu spriedzi Alžīrijā, Ēģiptē, Tunisijā un citās reģiona valstīs, piektdien ziņo tīmekļa medijs "EUObserver".

"Eiropas misijai vajadzētu veidot kontaktus augstākajā līmenī - ar Tunisijas varasiestādēm, pilsonisko sabiedrību, mēriem, opozīcijas partijām -, vākt informāciju, nedot rīkojumus," uzrunājot Itālijas Senātu, ceturtdien sacīja ministrs. "Es nedomāju, ka šoreiz iespējams panākt risinājumu ar atsevišķām Eiropas valstu iniciatīvām, [ir vajadzīga kopējā] Eiropas iniciatīva."

Šo ierosinājumu bloka dalībvalstu ārlietu ministri varētu skatīt pirmdien gaidāmajā sanāksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu