LSDSP turpmāk vadīs Timofejevs (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) kongresā šodien par jauno politiskā spēka vadītāju tika ievēlēts līdzšinējais ģenerālsekretārs Aivars Timofejevs.

Par Timofejevu valsis nodeva 93 kongresa delegāti, bet par otru partijas priekšsēdētāja amata kandidātu Ansi Dobeli - 55 delegāti.

Timofejeva kļūšanu par LSDSP priekšsēdētāju atbalstīja līdzšinējais priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, kura darbība šodien kongresā tika novērtēta kā neapmierinoša. Dinevičs, kurš iepriekšējā kongresā solīja atkāpties no amata, ja partijas veidotā apvienība "Atbildība" 10.Saeimas vēlēšanās nepārvarēs 5% barjeru, LSDSP valdes sēdē jau tika paziņojis, ka uzskata sevi par LSDSP valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju un nākamajā kongresā vairs nekandidēs uz LSDSP valdes priekšsēdētāja amatu.

Uz diviem LSDSP priekšsēdētāja vietnieka amatiem kandidē seši pretendenti: Jānis Karavaičiks, Zanda Bautre, Māris Pļaviņš, Māris Grīnvalds, Ilmārs Gromuls un Anita Zeltiņa. Par priekšsēdētāja vietniekiem tika ievēlēti Pļaviņš, kurš tiek uzskatīts par Dineviča domubiedru, un Grīnvalds, kurš tiek uzskatīts par Dobeļa domubiedru.

Pēc ievēlēšanas Timofejevs pateicās par "uzticību, atbalstu un iedvesmu". Jaunais partijas vadītājs teica, ka esot gatavs strādāt un uzņemties atbildību par to, ko ir iesācis un atbalstījis, un ka tieši tādu attieksmi sagaida no visiem partijas biedriem. Timofejevs solīja darīt visu, lai "ar procentiem atmaksātu" partijas biedru doto uzticības kredītu.

Uz kongresa delegātu jautājumu, kas būs nākamais partijas ģenerālsekretārs, Timofejevs atbildēja, ka par to vēl neesot domāts. Savukārt Dinevičs uz aģentūras LETA jautājumu, vai šo posteni nav noskatījis tieši viņš, atbildēja ar vārdiem: "Tad jau redzēs."

Pēc balsojuma Dobelis žurnālistiem izteicās, ka viņam LSDSP nākotne izskatoties visai tumšās krāsās, jo jaunā vadība kardinālas pārmaiņas partijas darbā neienesīs. LSDSP Dobelis salīdzināja ar smagi slimu slimnieku, kurš ignorē ārstu padomus, tāpēc viņam ir maz cerību izveseļoties.

Dobeļa sabiedrotais Mārtiņš Kosovičs atzinās, ka šādu balsojuma iznākumu "reformatori" neesot gaidījuši. Jauno partijas priekšsēdētāju Timofejevu Kosovičs nodēvēja par Dineviča krustdēlu.

Jau šovakar Dobeļa atbalstītāji sanākšot kopā, lai lemtu par savu turpmāko darbu LSDSP. Kosovičs domājot rosināt dibināt sabiedrisko organizāciju, kurā apvienoties cilvēkiem, kuri ir aizgājuši no LSDSP, patlaban nav nevienā partijā, bet ir uzticīgi sociāldemokrātu idejām.

Arī Ervins Labanovskis pauda atbalstu idejai par sociāldemokrātu sabiedriskas organizācijas dibināšanu, lai "cilvēkiem ir kur sanākt un ir kur raisīties sociāldemokrātiskajai domai".

LSDSP 43.kongresa delegāti savos uzskatos sašķēlās divās nesamierināmās nometnēs. Viena daļa uzskata, ka partiju jāturpina vadīt Timofejevam, kurš sola, ka viņa vadībā LSDSP kļūs par nozīmīgu politisko spēku, kas ietekmē sabiedriskos un politiskos procesus progresīvas labklājības valsts izveidē. Pēc Timofejeva teiktā, LSDSP vispirms ir jādefinē, ko tā grib mainīt šajā valstī un sabiedrībā un tikai pēc tam jāmeklē sabiedrotie, ar kuriem kopā varētu startēt nākamajās vēlēšanās.

Gados jaunākā un radikālāk noskaņotā kongresa delegātu daļa pauda atbalstu bijušajam ģenerālsekretāram Dobelim kā nākamajam LSDSP priekšsēdētājam. Dobelis uzskata, ka 2013.gada pašvaldību vēlēšanās LSDSP sarakstam Rīgā jācenšas sasniegt 10% vēlētāju atbalstu, bet 2014.gada Saeimas vēlēšanās sociāldemokrātiem jāgūst vismaz 20% vēlētāju atbalsts.

Dobelis uzskata, ka partijai ir būtiski atgriezties mediju telpā - ar saviem viedokļiem, iniciatīvām un prasībām. Otrkārt, partijai ir nepieciešami jauni biedri - visi, kuri vēlās Latviju kā sociāli taisnīgu labklājības valsti un ir gatavi par to cīnīties.

Dobelis arī pauda pārliecību, ka jaunajai valdei ir jāatceļ lēmums par Lejiņa izslēgšanu no LSDSP. Par sociāldemokrātu partneriem jākļūst arodbiedrībām. "LSDSP ne tikai jāgaida, kad arodbiedrības nāks palīgā partijai, bet pašiem jāiet palīgā arodbiedrībām, mums ne tikai jāgaida, kad arodbiedrības biedri stāsies partijā, bet jāveicina, lai LSDSP biedri stātos arodbiedrībās, lai tie aktīvi veidotu arodbiedrības savās darba vietās un uzņēmumos," uzsvēra Dobelis.

Kopumā LSDSP pašlaik esot ap 1000 biedru, lai arī tikai 15% no tiem maksājot biedra naudas. Kongresā piedalījās 158 delegāti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu