Drošības komisijas sēdē vērtē Strīķes brīvdienu foto (174)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēdē vērtētas zagtas fotogrāfijas, kur privātā ballītē un atpūšoties laukos redzama Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe un politiķi. Komisija bildes pārsūtījusi tālākai pārbaudei, paturot noslēpumā, kura kompetentā iestāde šo izmeklēšanu veic un tieši par ko, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Nozog foto

Fotogrāfijas esot uzņemtas pirms vairākiem gadiem, un to īpašnieki ir "Vienotības" politiķi Ilze un Juris Viņķeļi, kuri apgalvo, ka tās izzagtas no viņu personiskā datora. Bildes nesagrupētas un neidentificētas glabājušās vienā mapītē viņu personiskajā datorā, bet

pirms vairāk nekā diviem gadiem Viņķeļu datora administrators atklājis, ka notikusi hakeru ielaušanās.

Kā vidusmēra datora lietotāji Viņķeļi toreiz nolēmuši, ka dokumentos nav bijis nekā būtiska, un par fotogrāfijām neesot pat iedomājušies. Kopš tā laika abi Viņķeļi kļuvuši par vēlētām amatpersonām. Viņķele no "Vienotības" ievēlēta Saeimā, bet Viņķelis ir Pilsoniskās savienības deputāts Rīgas domē.

Diskreditēt Strīķi

Pavisam nesen abi uzzinājuši, ka viņu ģimenes bildes nosūtītas vairākiem medijiem. Sūtītājs visos gadījumos bijis anonīms. Viņķeļi nešaubās, ka bilžu zagļus un izplatītājus neinteresē viņi, bet gan fotogrāfijās redzamā Strīķe. "Es domāju, ka interesē mūsu draudzība ar Jutu un Maiguru Strīķiem, ar vienu domu - šīs personas diskreditēt, parādīt, ka viņi draudzējas ar politiķiem. Parādīt, ka viņi it kā ir ietekmējami, vārdu sakot, uzmest dubļu piku. Mēs esam pazīstami no 1997.gada, draudzējamies jau kādus 13 gadus. Mums ir līdzīgi pasaules uzskati un vērtības," sacījis Viņķelis.

Grib radīt spiedienu

"Es nekad neesmu pieņēmusi lēmumu par Juri vai Ilzi Viņķeli, un, ja rastos šāda situācija, ka lēmums būtu jāpieņem, es būtu deleģējusi citu amatpersonu lēmumu pieņemšanai. Tā iekšējā sajūta un likumu zināšana dod pilnīgu iekšējo definējumu, kuros gadījumos es drīkstu pieņemt lēmumu, kuros ne. Bet, protams, ja kāds no maniem draugiem iesaistīsies politikā vai sāks strādāt kādā ministrijā, nebūtu situācija, kurā es pateiktu, ka es nepieņemšu ar šo ministriju vai partiju saistītus iesniegumus," savukārt sacīja Strīķe. "Ir iegūtas bildes, kādas ir visiem cilvēkiem, un to izplatīšanas mērķis ir pilnīgi bezjēdzīgs.

Vienīgais, kāds ir šo cilvēku mērķis, ir radīt psiholoģisku spiedienu vai riebumu, vai nepatiku pret to, ka tavu privāto dzīvi sāk izplatīt, bet šis mēģinājums mani nekādā gadījumā neietekmēs, jo nekā jau tajās bildēs nav."

Viņķeļi notikušo uzskata par iejaukšanos viņu ģimenes, tostarp nepilngadīgu bērnu, arī draugu un paziņu dzīvē. Viņi nolēmuši pacīnīties par privātās dzīves neaizskaramību, tāpēc vērsušies prokuratūrā un Drošības policijā, aicinot noskaidrot vainīgās personas un saukt tās pie atbildības.

Daudze par materiāliem izteicies ļoti skopi, atrunājoties, ka tā ir klasificēta informācija un nav publiskai apspriešanai. "Es atvainojos, vēstules saturs bija tāds, kas lika reaģēt uz vēstulē minētajiem faktiem," raidījumam sacīja Daudze.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu