Pirmais aknu transplantācijas pacients dodas mājās (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pacients, kam veikta Latvijā pirmā aknu transplantācija, trešdien dodas mājās, aģentūru BNS informēja Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Pirmā aknu transplantācijas operācija Latvijā veikta 13.janvārī

Profesors Jānis Gardovskis atgādināja, ka ir pagājušas nepilnas trīs nedēļas kopš 13.janvāra nakts, kad veikta Latvijā pirmā aknu transplantācija.

"Šodien pacients ir gatavs doties mājās. Pacients ir atveseļojies salīdzinoši ātri, ņemot vērā pasaules praksi.

Visi izmeklējumi liecina, ka aknu transplantācija ir bijusi veiksmīga, pacients arī fiziski jūtas pietiekami spēcīgs un modrs," sacīja profesors.

Reanimatoloģe Eva Strīķe uzsvēra pacienta līdzdarbošanos šajā atveseļošanās periodā. Pacients bijis ļoti motivēts un paklausīgi izpildījis visus ārstu norādījumus, un rezultāts pašlaik ir acīmredzams.

Pacientam regulāri būs jāveic pārbaudes

Pacientam turpmāk rūpīgi būs jāseko līdzi savai veselībai. Aknu transplantācijas komandas koordinators ķirurgs Jānis Vilmanis norādīja: „Pacientam pēc aknu transplantācijas turpmāko mūžu jāsaņem specifiska imūnsupresijas medikamentu terapija, lai neizraisītu orgāna atgrūšanu. Pacientam regulāri būs jāierodas Stradiņa slimnīcā uz kontroles izmeklējumiem un pēc medikamentiem.”

Pacients jūt, ka nogurums pazudis, enerģija atgriezusies

Pats pacients, 46 gadus vecais Normunds, pastāstīja, ka slimo jau astoņus gadus, bet tieši pēdējā gada laikā slimība strauji progresējusi. "Sapratu, ka pastāv risks, jo operācija ir sarežģīta, bet citas iespējas man nebija.

Šodien ir pienācis tas laimīgais brīdis, kad varu doties mājās pie ģimenes. Morāli un fiziski jūtos vesels. Nogurums ir pazudis, enerģija ir atgriezusies,"

sajūtās dalījās pacients.

Pēc ārstu sniegtās informācijas, pēdējā mēneša laikā miruši divi jauni cilvēki, kam aknu transplantācija varēja glābt dzīvību.

Precīzus aprēķinus par to, cik izmaksājusi pirmā aknu transplantācija un pēcoperācijas aprūpe, tostarp specifisko medikamentu terapija, slimnīcas vadība veiks tuvākās nedēļas laikā. Patlaban visas izmaksas slimnīca sedz no saviem līdzekļiem – no maksas pakalpojumu un zinātnes ieņēmumiem. Slimnīcas vadība uzskata, ka nevar apstāties pie iesāktā, darbs jāturpina. Optimāli būtu jāveic 10-15 aknu transplantācijas gadā, norādīja slimnīca.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu