Lokenbahs: Elektrības tarifi jāsamēro starp iedzīvotājiem un uzņēmumu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Regulators atrodas trijstūrī starp valsts varu, ražotājiem un iedzīvotājiem, un tam ir jāatrod vidusceļš, šodien žurnālistiem norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītāja amatam izvirzītais Valdis Lokenbahs.

Viņš pauda viedokli, ka saistībā ar elektroenerģijas tarifiem patlaban ir smagas problēmas, jo tie kļūst pārāk augsti. Esot signāli, ko saņēmis arī Lokenbahs, ka cilvēki neredzot, kā dzīvot.

Tomēr vienlaikus, pēc nākamā SPRK vadītāja domām, tarifi nevar būt arī tādi, kas liedz uzņēmumam attīstīties. "Negribas piedzīvot, ka tarifu dēļ "Latvenergo" nepietiek līdzekļu, lai izveidotu normālu sadales tīklu," teica Lokenbahs. Viņš skaidroja, ka tarifi var būt ļoti zemi, bet, ja neko neiegulda, var nonākt līdz situācijai, ka tautsaimniecība ir sabrukumā.

Lokenbahs arī uzskata, ka SPRK jābūt spēcīgai ekonomiskai vienībai, kas spēj izvērtēt savu lēmumu sekas, un iestādē jāstrādā augstas klases speciālistiem, lai "nebūtu tādi brīnumi kā pašreiz". Viņaprāt, nevar būt tā, ka tikai Finanšu un kapitāla tirgus komisijā un Latvijas Bankā strādā augstas klases speciālisti. Atalgojuma apmēru viņš atzina par ārkārtīgi nopietnu problēmu un norādīja, ka ir grūti saprast, kā bez naudas panākt, lai SPRK strādā augstas klases speciālisti.

Vaicāts, kā par to pārliecinās ekonomikas ministru Arti Kamparu (V), kurš nesen noraidīja SPRK pašreizējās vadības vēlmi paaugstināt algas, Lokenbahs teica: "Jāstrādā." Viņš piekrita, ka ministram ir savi ierobežojumi, tomēr, viņaprāt, ir jārīkojas. Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka "ne vienmēr viss ir naudā".

Lai gan Lokenbahs kritiski izteicās par elektroenerģijas tarifiem, viņš nevēlējās apgalvot, ka tie ir ekonomiski nepamatoti, sakot, ka viņam nav pieejama visa informācija. Tāpat viņš atturējās komentēt, vai līdz šim regulators strādājis nepareizi. "Pasaule mainās - tas, kas šodien ir labi, pēc tam var nebūt labi," pavēstīja Lokenbahs.

Kā ziņots, viņu un Ekonomikas ministrijas virzītos kandidātus SPRK padomes locekļu amatiem šodien apstiprināja valdība. Par viņiem vēl jālemj Saeimai.

Lokenbahs savulaik piedalījies partijas "Jaunais laiks" dibināšanā, bija šīs partijas un partiju apvienības "Vienotība" ētikas komisijas loceklis.

SPRK padomes locekļa amatam tiek virzīts Rolands Irklis, kurš arī saistīts ar ekonomikas ministra Arta Kampara pārstāvēto "Vienotību". Irklis ir partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valdes loceklis un 10.Saeimas vēlēšanās startēja no "Vienotības" saraksta, kā arī 2009.gadā no PS saraksta kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Viņš strādājis par juristu vairākos uzņēmumos, arī Latvijas Bankā, bet kopš pērnā gada decembra strādā kā individuāli praktizējošs zvērināts advokāts.

Regulatora padomes locekļa amatam tiek virzīts arī Andris Aniņš, kura dzīvesgājuma apraksts liecina, ka viņš beidzis Ventspils augstskolu, savulaik strādājis Ventspils domē kā Finanšu nodaļas galvenais speciālists, kopš 2005.gada strādā Aivara Lemberga bērniem Līgai un Anrijam Lembergiem daļēji piederošajā SIA "LSF Holdings" un SIA "LSF Trans" kā finanšu analītiķis un finanšu direktors, kopš 2007.gada ir SIA "Assets Developments" valdes priekšsēdētājs, kopš 2010.gada - SIA "Solveris" valdes loceklis.

Konkursā uz SPRK padomes locekļa amatu izvēlēts arī pašreizējās SPRK padomes loceklis Gints Zeltiņš, kurš iepriekš strādājis dažādās bankās, arī Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulatorā.

Vēl tiek virzīta Inese Ikstena, kura strādājusi vairākās ministrijās. Viņa bijusi Sadarbības projektu nodaļas vadītājas vietniece Eiropas Savienības un starptautisko lietu departamentā Finanšu ministrijā, Projektu departamenta direktores vietniece Bērnu un ģimenes lietu ministrijā, Uzraudzības nodaļas vadītāja Eiropas fondu departamentā Īpašo uzdevumu ministra elektroniskās pārvades lietās sekretariātā, strādājusi Eiropas Komisijas ģenerāldirektorātā, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu