Mūrniece atkāpjas no iekšlietu ministres amata (533)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece šodien premjeram Valdim Dombrovskim iesniegusi demisijas rakstu, TVNET informēja ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

(Ziņa papildināta ar Mūrnieces komentāru.)

Atkāpjas kritikas dēļ

Viņa atzīst, ka divu gadu laikā, kopš atrašanās iekšlietu ministres amatā, viņa ir bijusi spiesta pieņemt un īstenot gadiem atliktus lēmumus, turklāt Iekšlietu ministrija arī tā saucamajos "treknajos gados" ir bijusi visnabadzīgākā ministrija.

"Ja man nav izdevies neko mainīt, tad ar šo savu soli aicinu katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību, sniegt padomus, palīdzēt, domāt līdzi un darboties līdzi, nevis tikai aktīvi kritizēt," pamatojot savu demisiju, norāda Mūrniece.

Dombrovskis pagaidām demisiju nepieņem

TVNET sazinājās ar premjera Dombrovska preses sekretāri Līgu Krapāni, kura apstiprināja, ka iekšlietu ministres iesniegums ir saņemts, taču, kamēr Ministru prezidents nebūs ticies ar viņu personīgi un uzklausījis demisijas iemeslus, Mūrnieces atkāpšanās no amata netiks pieņemta. Krapāne arī piebilda, ka ministres atkāpšanās iemesli premjeram  neesot zināmi.

Patlaban Mūrniece atrodas atvaļinājumā, kas ilgst līdz 28.februārim, savukārt iesniegumā minēts, ka viņa darba pienākumus pārtrauc pildīt šajā pašā datumā.

Atkāpjas kritikas dēļ

Viņa atzīst, ka divu gadu laikā, kopš atrašanās iekšlietu ministres amatā, viņa ir bijusi spiesta pieņemt un īstenot gadiem atliktus lēmumus, turklāt Iekšlietu ministrija arī tā saucamajos "treknajos gados" ir bijusi visnabadzīgākā ministrija.

"Ja man nav izdevies neko mainīt, tad ar šo savu soli aicinu katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību, sniegt padomus, palīdzēt, domāt līdzi un darboties līdzi, nevis tikai aktīvi kritizēt," pamatojot savu demisiju, norāda Mūrniece.

 Versija - apšaude Jēkabpilī

"Latvijas faktu" direktors un iekšpolitikas eksperts Aigars Freimanis, komentējot ministres vēlmi aiziet no amata, sarunā ar TVNET kā vienu no versijām minēja apšaudi Jēkabpilī, pēc kuras, visticamāk, Mūrniece esot zaudējusi spēju kontrolēt Iekšlietu ministrijas struktūru darbu un darbā iestājies zināms diskomforts.

"Pozitīvās ziņas mijās ar tik daudzām negatīvajām, un bija grūti iedomāties, ka viņa varētu amatā palikt ilgstoši par spīti visam. Protams, viņas vēlme strādāt un vairākkārt atkārtotā apziņa "es esmu labākā iekšlietu ministre" viņu iedvesmoja, bet nedomāju, ka tik ļoti, lai kāds tam noticētu," spriež politologs.

"Katram cilvēkam ir savs izturības potenciāls, pat ja viņš ir ļoti bravūrīgs un ambiciozs.

Man liekas, ka reizēm Linda Mūrniece ir ļoti spontāns cilvēks. Vismaz viņas neuzmanīgie izteicieni par to liecina. Varbūt šajā rīcībā arī ir zināma spontanitāte," - tā Freimanis.

Policijas jaunā akcija "Mašīna nav seifs" jeb - neatstājiet savas mantas automašīnās!

Atgādināsim, ka šorīt bija plānota Valsts policijas (VP) vadības preses konference, kurā VP priekšnieks Artis Velšs plānoja informēt par jaunākajiem datiem, kas iegūti, aptaujājot Latvijas iedzīvotājus par viņu viedokli saistībā ar policijas darbu, tā novērtējumu un uzticēšanos policijai.

Pamatoti jāšaubās par šādas aptaujas jēdzīgumu - ņemot vērā Jēkabpils nesenos notikumus, par kādu uzticēšanos policijai mēs varam runāt?

Tāpat VP plānoja pasludināt VP prevencijas projektu "Mašīna nav seifs", aicinot iedzīvotājus automašīnās neatstāt personiskās mantas. Ironiski, ka  ceturtdienas rītā masu medijos izplatīts video, kurā redzams, kā divi policisti formas tērpos, iespējams, aplaupa automašīnu.

Zaķis pārsteigts par Mūrnieces demisiju

Apvienības "Vienotība" (V) Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis esot diezgan pārsteigts par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) demisijas iesniegumu, šodien žurnālistiem izteicās Zaķis.

Zaķis norādīja, ka vairāk par šo Mūrnieces soli varētu runāt pēc iepazīšanās ar sīkākām detaļām.

Arī Saeimas priekšsēdētāja un partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa pagaidām Mūrnieces soli komentēt nevēlējās, norādot, ka vispirms savs viedoklis jāpauž premjeram Valdim Dombrovskim (V) un pašai Mūrniecei. Tikai pēc abu politiķu tikšanās būšot zināms, vai Dombrovskis pieņems Mūrnieces demisiju.

Āboltiņa arī uzsvēra, ka pagaidām neviens nevarot lemt par kādu jaunu kandidātu iekšlietu ministra amatam, kamēr "vecais vēl nav atlaists".

"Vienotības" koalīcijas partneres Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka viņām liela prieka par šādu Mūrnieces lēmumu neesot. "Vienmēr viņu esmu augsti vērtējis un viņa kā cilvēks ir ļoti labs kolēģis," sacīja politiķis.

Brigmanis gan atzina, ka tas ir liktenis, ar ko jārēķinās ministriem - viņiem dažreiz jāuzņemas atbildība par notikumiem, kuros nav vainīgi.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins atzina, ka jautājums par Mūrnieces demisiju esot sarežģīts un viņš nevarot premjera vietā spriest par iespējamo rīcību.

Tomēr Agešins atgādināja, ka Mūrniece Saeimas vēlēšanās saņēma ļoti daudz mīnusiņu no "Vienotības" vēlētājiem un parlamentā neiekļuva. "Paši "Vienotības" vēlētāji viņai pateica "nē". Neraugoties uz to, premjers Dombrovskis uzņēmās atbildību un viņu nominēja ministres amatam. Iespējams, ka viņš tagad var labot savu kļūdu," pieļāva SC politiķis.

Pērn Neo lietā tika pieprasīta Mūrnieces demisija

Pērn gada maijā saistībā ar kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī un Neo jeb Ilmāra Poikāna aizturēšanu trīs Saeimas opozīcijas partijas - Tautas partija (TP), "Saskaņas centrs" un LPP/LC - bija iesniegušas Saeimā lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL). Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) kategoriski noraidīja ministres demisijas pieprasījuma mēģinājumus. Mūrniece amatu nezaudēja, jo ar 44 balsīm "par", 48 balsīm "pret" un vienam deputātam atturoties Saeima opozīcijas pieprasījumu noraidīja.


Komentāri (533)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu