Graustu skaits Rīgā varētu būt trīsreiz lielāks (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai varētu veikt pilsētas sakārtošanu un iegūtu precīzāku informāciju, Rīgas izpilddirekcijām uzdots divu mēnešu laikā - līdz aprīlim - apzināt visas pamestās ēkas.

Šobrīd Rīgas domes uzskaitē ir 187 grausti, bet, ņemot vērā pašreizējo situāciju valstī, graustu skaits pilsētā varētu izrādīties trīsreiz lielāks.

Februāra sākumā Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) devis uzdevumu izpilddirekcijām kopā ar būvvaldes speciālistiem divu mēnešu laikā apsekot gan šobrīd zināmos graustus, gan apzināt no jauna pamestos namus. "Ņemot vērā esošo krīzi pilsētā, mēs gribam savākt paplašinātu informāciju, lai saņemtu pilnas ziņas par tukšām ēkām un saprastu, kāda šodien ir situācija, jo tas ir saistīts gan ar bezpajumtniekiem, gan ugunsgrēkiem un citiem apdraudējumiem," norāda Ameriks.

Pussabrukušās ēkas apdraud gājējus

Kopā ar būvvaldes tehniskajiem speciālistiem tiks apsekotas tās ēkas, kuras jau ir zināmas kā grausti un par kurām sastādi administratīvo pārkāpumu protokoli, ja tās apdraud garāmgājēju drošību un veselību. Tāpat tiks vākta informācija par pamestiem namiem, kuros neviens nedzīvo. Situācijas apkopojums būs gatavs aprīļa sākumā.

"Mums vajag kopīgu bāzi, lai pēc tam varētu pieņemt domes lēmumus par piespiedu sakārtošanu, līdzīgi kā ar graustu Dzirnavu ielā 11. Mums jau ir vesela rinda objektu, par kuriem pieņemts lēmums par piespiedu sakārtošanu. Iespējams, ir vēl kādi nami, kur nepieciešama iejaukšanās," norāda Ameriks. Viņaprāt, pēc informācijas atjaunošanas aprīlī varētu izrādīties, ka graustu ir trīsreiz vairāk, nekā šobrīd tiek uzskatīts.

Ja piespiedu sakārtošanā nama īpašnieks pats neiesaistās, bet RD tajā iegulda savu finansējumu, īpašnieks riskē pazaudēt īpašumu vai zemi zem tā, ja pēc īpašuma sakārtošanas ieguldītos budžeta līdzekļus neatmaksā. Līdz šim pašvaldībai nav izdevies saņemt atpakaļ naudu tikai par viena nama sakārtošanu - Jēkaba ielā 24. "Ar katru īpašnieku mēs strādājam atsevišķi - gribam, lai to darbu viņi veic paši, jo īpašums nav tikai goda lieta, bet arī pienākums. Tāpēc katru gadījumu speciālisti analizēs atsevišķi. Ir vietas, kur var likt dekoratīvos sietus, aiztaisīt fasādei pirmā un otrā stāva logus, durvis, lai neiekļūst bērni vai nepiederīgi cilvēki," norāda Ameriks. Vienlaikus liela daļa graustu ir apķīlāta, tāpēc arī pašvaldība tajos naudu ieguldīt nevar, jo vēlāk piedzīt to no īpašniekiem būtu sarežģīti.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu