Mākslas augstskolu protesta akcijā - vairāki simti studentu (310)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgā protesta gājienā devās vairāki simti studentu, protestējot pret finansējuma samazināšanu izglītības nozarei. Studenti pieprasīja kultūras ministres Sarmīte Ēlertes demisiju, kā arī pauda kritiku finanšu ministram Andrim Vilkam. Protesta gājienā studenti devās maršrutā no Latvijas Mākslas akadēmijas uz Kultūras ministriju, tālāk pa Esplanādi līdz Ministru kabinetam.

Papildināts viss teksts

Gājiens, kurā bez mākslas augstskolu studentiem piedalījās arī dažādi viņu atbalstītāji, sākās no Latvijas Mākslas akadēmijas, turpinājās gar Kultūras ministriju, Esplanādē brīdi uzkavējās pie Raiņa pieminekļa un apstājās pie Ministru kabineta, kur protestētāji uzturējās gandrīz stundu. Uz brīdi policija apturēja satiksmi K.Valdemāra ielā un Brīvības bulvārī.

Pasākumā vairāk valdīja pozitīva gaisotne, daudz tika dziedāts un dejots. Tika izkliegti arī dažādi saukļi, piemēram, "Valdi! Valdi!", "Sarmīte! Sarmīte!", "Valdi, nāc dejot!",

"Atdodiet izglītībai paredzēto naudu!" un citi.

Daudziem protesta gājiena dalībniekiem pie rokām bija piestiprinātas Ēlertes un Vilka attēlu kopijas, tika nesti vairāki desmiti plakātu ar tādiem uzrakstiem kā "Rokas nost no augstākās izglītības", "Neatņemiet finansējumu kultūrai", "Neiznīciniet mūziķus, nebūs kas spēlē jūsu bērēs", "Sarmīte, atceries Lindu", "Kur vilks, kā vilks, kāpēc vilks, kas vilks? Uz mežu vilks, ar ragaviņām vilks, jo naudas nav" un citus. Tāpat mākslinieki bija izveidojuši dažādas figūras, piemēram, lāci, bet kāds jaunietis attēloja savu atrašanos giljotīnā.

Foto: LETA

Gājienā piedalās arī politiķi

Gājienā piedalās vairāki politiķi, piemēram, Saeimas deputāti Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK). Tāpat gājienā redzams Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, kā arī daudzu nacionālistiska rakstura mītiņu dalībnieki - "pērkoņkrustietis" Igors Šiškins un Uldis Freimanis, kurš rokās tur nūjas ar galā piestiprinātām miroņgalvām.

Ēlerte tiekas ar protestētājiem

Kultūras ministre ar studentiem pasākumā tikās divas reizes - pirms gājiena Mākslas akadēmijā, kā arī pie valdības ēkas. Ēlerte atzina, ka saprotot protestētāju bažas par finansējuma samazināšanu izglītībai, tomēr to novērst neesot iespējams un kaut kādas izmaiņas esot nepieciešamas. Augstākā izglītība kopumā esot kļuvusi daudzās pozīcijās nekonkurētspējīga, un ilgstoši neesot uzstādīti kvalitātes vērtēšanas kritēriji.

Foto: LETA

Ēlerte gan norādīja, ka finansējuma samazinājums mākslas izglītībai nedrīkstot būt neproporcionāls, un solīja, ka valdībā iestāšoties par šīm lietām un meklēšot labākos risinājumus. "Tas ir nepieņemami, ka šīm trim augstskolām samazina vairāk nekā pārējām," viņa piebilda.

Ministre studentiem skaidroja, ka ir jānovērš dažādu programmu dublēšanās, kas samazinot izglītības kvalitāti. Pēc viņas teiktā, neesot pareizi, ka dizaina speciālistus gatavojot 13 augstskolās, tāpēc visas šīs programmas esot "jāuzliek uz galda" un rūpīgi jāizanalizē, atsakoties no nekvalitatīvākajām. Tas esot bijis jāizdara jau pirms pieciem gadiem, bet līdz šī gada beigām šāda revīzija varētu notikt.

Foto: LETA

Pirms Ministru kabineta komitejas sēdes Ēlertei bijusi tikšanās ar premjeru, kurā Valdis Dombrovskis (V) piekritis ministres nostādnei, ka samazinājums mākslas augstskolām nevar būt nesamērīgs un proporcionāli lielāks nekā citām valsts augstskolām. To kultūras ministre arī paziņoja studentiem pie valdības ēkas.

Protestē pret valdības lēmumu

Jau ziņots, ka ar šo akciju Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas studējošo pašpārvaldes un Latvijas Mākslas augstskolu asociācija, kas apvieno trīs mākslas augstskolas - Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju -, vēlas pievērst sabiedrības uzmanību pagājušajā nedēļā Ministru kabineta slēgtajā sēdes daļā pieņemtā lēmuma sekām augstākajai izglītībai kultūrā un mākslā un lēmumu pieņemšanas nedemokrātiskai praksei.

Komentāri (310)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu