Nosaka pagaidu aizliegumu VID EDS sistēmai (121)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājiem, zinot jebkura cilvēka personas kodu, iespējams noskaidrot šā cilvēka vārdu, uzvārdu, deklarēto dzīvesvietas adresi un citus datus.

Aģentūra LETA par sistēmas nepilnībām informēja Datu valsts inspekciju (DVI), kas šodien, gūstot tam apstiprinājumu, noteikusi pagaidu aizliegumu EDS darbībai. VID pagaidu aizliegums ir jāizpilda līdz darbdienas beigām, informēja DVI direktore Signe Plūmiņa.

Pagaidu aizliegums būs spēkā tik ilgi, līdz VID nodrošinās, ka EDS lietotājiem bez tiesiska pamata vairs nav pieejami trešo personu dati.

No VID Komunikācijas nodaļas pagaidām plašākus komentārus iegūt nav izdevies.

Iespēja iegūt datus par trešajām personām pastāv jau vismaz gadu

Iespēja iegūt datus par trešajām personām EDS pastāv jau vismaz gadu, pārliecinājās aģentūra LETA, kas pievērsa DVI uzmanību šim faktam.

Foto: Publicitātes foto

EDS lietotājiem, izveidojot un aizpildot gada ienākumu deklarāciju, tās D4 pielikumā "Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" tiek dota iespēja norādīt datus arī par saviem ģimenes locekļiem. Aizpildot lauciņu "personas kods", pārējos lauciņus ar informāciju, kura atbilst ievadītajam personas kodam, sistēma aizpilda automātiski. Tādā veidā tiek "piedāvāts" konkrētās personas vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un citi dati. To izcelsme, visticamāk, ir Iedzīvotāju reģistrs.

Minēto informāciju ir iespējams iegūt ne tikai par saviem ģimenes locekļiem, bet arī par pilnīgi svešām personām, ja vien EDS lietotājs zina attiecīgu personas kodu. Kā jau ziņots, daudzu cilvēku personas kodi Latvijā ir publiski pieejami - par to žurnālisti šonedēļ pārliecinājās, konstatējot nepilnības tautas skaitīšanā internetā.

Līdzīga nepilnība jau konstatēta iepriekš

Kā atklāja DVI direktore Plūmiņa, līdzīga nepilnība EDS sistēmā konstatēta jau pērn martā. Toreiz fizisko personu dati trešajām personām bijuši pieejami, elektroniski aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju. DVI, konstatējot šo "caurumu", likusi VID to novērst visā EDS. Vēlāk VID apgalvojis, ka nepilnība esot novērsta.

Par to, lai fizisku personu dati bez tiesiska pamata nenonāk trešo personu rīcībā, ir jāatbild sistēmas uzturētājam, atgādina DVI.

EDS ir sistēma, kurā uzņēmumi, valsts un pašvaldību iestādes, amatpersonas un privātpersonas VID elektroniski iesniedz deklarācijas, pārskatus un nodokļu aprēķinus. Ar EDS palīdzību elektroniski var iesniegt 95% no visu normatīvajos aktos paredzēto pārskatu un deklarāciju apjoma, ieskaitot visus populārākos un biežāk izmantojamos pārskatus un deklarācijas, teikts VID mājaslapā.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu