Leģionāru piemiņas pasākumi noslēdzas bez starpgadījumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bez nopietniem incidentiem beidzies leģionāru piemiņas gājiens. Šodien, leģionāru atceres dienā, pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies aptuveni 1000 leģionāru un viņu atbalstītāju. Kā katru gadu, bija izveidota Latvijas karogu aleja, caur kuru gājiena dalībnieki dodas nolikt ziedus pie pieminekļa. Pie pieminekļa bija ieradušies arī vairāki desmiti "antifašistu" ar plakātiem rokās, kuri gājiena dalībniekus sagaidīja ar dažādiem saukļiem, taču pasākums noslēdzies bez starpgadījumiem un nav neviena aizturētā.

Visu laiku papildināts

Policija 16.marta pasākumos neaizturēja nevienu personu

Ap plkst 12.30 liela daļa pasākuma dalībnieku devušies prom, bet vairāki desmiti uzkavējas Brīvības pieminekļa laukumā, sarunājoties un dziedot patriotiskas dziesmas. Arī gājiena pretinieki izklīst.

Šogad pirmo reizi pēdējo gadu laikā policija 16.marta pasākumos neaizturēja nevienu cilvēku un pasākums noritējis salīdzinoši mierīgā gaisotnē. Leģionāri un viņu atbalstītāji bija pulcējušies lielā skaitā, savukārt pretinieki tikai daži desmiti.

Mūrniece uzslavē policistus

Pie Brīvības pieminekļa ieradusies arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece un "Visu Latvijai" pārstāvji.

Mūrniece sarunā ar TVNET uzslavēja policistus par labi paveikto darbu. Viņa norādīja, ka pasākums norit pilnīgā drošībā un pasākuma dalībnieki viens otru netraucē. "Šī ir tā diena, kad ar policiju varam lepoties," sacīja ministre. Šodien arī nav neviena aizturētā. Mūrniece arī apstiprināja, ka šorīt novērsta četru nevēlamu personu iekļūšanu Latvijā no Igaunijas.

Leģionāru gājienā dodas ap 1000 cilvēku

Šodien pēc plkst. 11.00 leģionāri un viņu atbalstītāji devās gājienā uz Brīvības pieminekli. Leģionāri un viņu atbalstītāji uz Brīvības pieminekli devās, braši dziedot dziesmas. TVNET novēroja, ka gājienā piedalījās aptuveni 1000 cilvēku - gados vecāki cilvēki, kā arī jaunieši un bērni. Viņus pavadīja vairāki policijas darbinieki. Gājiena dalībnieki rokās turēja karogus un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Leģionāri un viņu atbalstītāji, noliekot ziedus, nereaģēja uz "antifašistu" izsaukumiem.

Ap plkst. 9.00 ieradās pirmie "antifašistu" pārstāvji

TVNET novēroja, ka netālu no Brīvības pieminekļa pulcējušos "antifašistu" skaits pakāpeniski pieauga līdz vairākiem desmitiem Latvijas Antifašistiskās komitejas pārstāvjiem ar plakātiem rokās. "Antifašistu" plakātu uzraksti vēsta: "Leģionāri - Latvijas kauna traips", "Aiz jums asinis un nāve", "Atjēdzieties, mērgļi!". Daži no viņiem ģērbušies strīpainās cietumnieku drēbēs un caur mikrofonu izkliedz dažādus saukļus.

Foto: TVNET

"Antifašists" iespļauj sejā vecāka gadagājuma cilvēkam

Latvijas Antifašistiskās komitejas pārstāvis Josifs Korens ar mikrofonu aicināja cilvēkus nepiedalīties šādās viņaprāt provokatīvās akcijās. Aģentūrai LETA Kotovs norādījis, ka akcija ir plānota kā protests pret leģionāru gājienu un aktivitātes sākšoties, kad "Daugavas vanagi Latvijā" atnāks pie Brīvības pieminekļa.

Latvijas Antifašistiskā komiteja pie Brīvības pieminekļa bija ieradusies ar savu ģeneratoru un diviem skaļruņiem un sāka diskusijas par leģionāru lomu Latvijas vēsturē. Akcijas dalībnieki garāmgājējiem dalīja laikrakstu "DDD", sakot: "Lasiet! Ienaidnieks ir jāzina." Kādā brīdī izcēlās pat neliela grūstīšanās starp diviem Latvijas Antifašistiskās komitejas pārstāvjiem un pie pieminekļa sanākušajiem vecāka gadagājuma cilvēkiem. Vienam no viņiem iespļāva sejā.

Antifašistiskā komiteja ir izpelnījusies arī lielu mediju uzmanību, kas, viņus ielenkuši, intervē un fotografē.

Foto: TVNET

Jau no agra rīta pulcējās simtiem policistu

Laukums pie Brīvības pieminekļa ir norobežots ar barjerām. Aiz norobežotajām barjerām cieši cits pie cita sastājušies policijas darbinieki. Pagaidām nopietnu starpgadījumu nav bijis.

Pie Brīvības pieminekļa jau no plkst.9 pulcējušies vairāki simti policijas darbinieku, kuru vidū ir gan pašvaldības, gan Valsts policijas, gan arī specvienības "Alfa" darbinieki. Tuvējās ielās novietotas arī vairākas policijas un ugunsdzēsēju automašīnas. Gājēji barjerām garām var tikt, ejot gar sāniem.

Uz 16.marta pasākumiem Latvijā no Igaunijas mēģina iekļūt septiņas personas, kurām iebraukšana liegta

Pēc pastiprinātās kontroles ieviešanas uz robežas, lai saistībā ar 16.marta pasākumiem novērstu nevēlamu personu iekļūšanu Latvijā, robežsardze aizturējusi septiņas no Igaunijas ieceļojušas personas, kurām ieceļošana Latvijā ir liegta.

Iekšlietu ministrijā informēja, ka viena no šīm personām ir aizturēta Rīgā un ievietota Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Olaine”, savukārt pārējās atrodas Vidzemes Imigrācijas dienestā.

Foto: TVNET

Visas aizturētās personas trešdien tiks izraidītas no Latvijas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā.

Pastiprinātā robežkontrole, kā arī pārējo Iekšlietu ministrijas dienestu darbība pastiprinātā režīmā turpināsies līdz 17.martam.

Mūrniece aicina vairīties no 16.marta pasākumu vietām

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) aicina iedzīvotājus nokļūšanai galamērķī šodien izmantot ceļus, kas nav saistīti ar 16.marta atceres pasākumiem.

Kā Latvijas Radio šorīt sacīja Mūrniece, cilvēki tiek aicināti izvairīties no vietām, kur šodien pieteikti atceres pasākumi, ja vien viņu mērķis nav piedalīties šajos pasākumos.

Foto: TVNET

Šodien Latvijā notiek vairāki leģionāru atceres dienai veltīti pasākumi

Jau ziņots, ka šodien, kad Rīgā un citviet Latvijā gaidāmi vairāki leģionāru atceres dienai veltīti pasākumi un iespējamas arī dažādas provokācijas, Valsts policija strādās pastiprinātā režīmā, lai novērstu jebkādus incidentus un rūpētos par maksimālu kārtību un drošību.

Kā noskaidrojām, Valsts policija 16.marta norisi Rīgā ir saistījusi ar četriem apdraudējumiem - nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību lielai teritorijai, nav izslēgti provokāciju mēģinājumi, ir iespējama atsevišķu organizāciju pasākumu traucēšana, aizskarot aktīvistus ar mutvārdiem vai metot to virzienā dažādus priekšmetus, kā arī nav izslēgta fizisku sadursmju iespējamība starp dažādu viedokļu paudējiem.

Foto: TVNET

Šodien, leģionāru atceres dienā, pie Brīvības pieminekļa bija paredzēti trīs dažādu organizāciju pasākumi.

"Daugavas vanagi Latvijā" no plkst.11 līdz 13 devās gājienā no Doma laukuma uz Brīvības pieminekli. Leģionāru gājienā piedalījās arī Saeimas deputāts, bijušais leģionārs un nesen partiju "Visu Latvijai!" (VL) atstājušais Visvaldis Lācis.

Savukārt no plkst.10 līdz 13 leģionāru atceres dienas pretinieki jeb Latvijas Antifašistiskā komiteja pie Brīvības pieminekļa rīkoja "Sapulci pret fašisma glorifikāciju Latvijā". Vienlaikus sapulci ar tādu pašu nosaukumu rīkoja arī organizācija "Pilsoņu un nepilsoņu savienība".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve pagājušajā nedēļā aizliedza visus 16.martā plānotos pasākumus. Savu lēmumu viņš motivēja ar nepieciešamību izvairīties no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma. Šo aizliegumu administratīvajā rajona tiesā 9.martā apstrīdēja organizācijas "Pilsoņu un nepilsoņu savienība" un Latvijas Antifašistiskā komiteja, un 11.martā Administratīvā rajona tiesa aizliegumu organizēt sapulces šīm organizācijām atcēla.

9.martā aizliegumu apstrīdēja arī "Daugavas vanagi Latvijā", kuriem tiesa aizliegumu doties gājienā atcēla vakar.

Tikmēr aizliegumu 16.martā rīkot pasākumu pie Brīvības pieminekļa nav apstrīdējis Pjotrs Gruca, kurš sākotnēji vēlējās kanāla malā izteikt "protestu pret Hitlera karaspēka - Latvijas leģiona "Vaffen SS" - dalībnieku slavēšanu", un "Simtgadnieku kustība", kas bija iecerējusi stāstīt par iespējām nodzīvot līdz 100 gadu vecumam. Šīm organizācijām aizliegums šodien pulcēties joprojām ir spēkā.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu