Pieķer mēģinājumā izkrāpt slimības pabalstu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piecdesmit latu dienā – tik liels bija slimības pabalsts, ko "uz rokas" pāris nedēļu saņēma un vēl vairākus mēnešus vēlējās saņemt divu firmu direktore Iveta Daugule, lai gan par viņu ilgstoši netika veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, šodien raksta laikraksts "Diena".

Uzrāda lielākus ienākumus

Sieviete pabalstu būtu saņēmusi, ja vien Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Jelgavas reģionālā nodaļa nebūtu vērsusies Veselības inspekcijā (VI) un Finanšu policijā un pēc VI prasības ģimenes ārste neanulētu pašas nepamatoti izsniegtās slimības lapas.

Speciālistu uzmanību šajā lietā pievērsa nevis medicīniskas nianses, bet gan fakts, ka

sievietes dāsnais slimības pabalsts tika aprēķināts no algas, par kuru nav maksāti nodokļi.

Pievērš uzmanību aizdomīgiem gadījumiem

Kā laikrakstam skaidroja VSAA Jelgavas nodaļas vadītāja Dace Olte, šajā gadījumā uzņēmums nodokļu atskaitēs VID bija uzrādījis lielus ienākumus, un, uz tiem pamatojoties, sākotnēji arī tika aprēķināts slimības pabalsts. Taču VSAA allaž pievēršot uzmanību aizdomīgiem gadījumiem, piemēram, kad noteiktā periodā pirms slimības lapas izņemšanas strauji augusi uzrādītā alga. Turklāt aģentūra tūdaļ fiksēja, ka par Dauguli nebija maksāts sociālais nodoklis.

Nelikumīgi saņemtā nauda Daugulei būs jāatmaksā.

Ģimenes ārste tiesā atzinusi, ka nepamatoti uzticējusies sievietei un slimības lapas pagarinājusi pēc klientes telefoniska lūguma. Par nepamatoti izsniegtajām slimības lapām ārste saņēmusi 50 latu sodu.

Krāpjas ar slimības pabalstiem

Krāpšanās ar slimības pabalstiem notiekot, atzīst VSAA pārstāve Maija Groduma. Viens no scenārijiem – fiktīvā uzņēmumā it kā strādājošai personai ārsts piekrīt izrakstīt slimības lapu, parasti nemaz pacientu neredzot, un cilvēks slimības lapu iesniedz VSAA.

Kā otru shēmu Groduma min, vienkāršoti izsakoties, fiktīvu darba nespēju – proti, persona nepamatoti saņēmusi slimības lapu, un trešo – fiktīvus ienākumus.

Pavisam VSAA kriminālprocesa ietvaros ir iesniegusi iesniegumus budžetam nodarīto zaudējumu kompensēšanai kopsummā par 58 916 latiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu