Pelnošākais ierēdnis uzstāda arī „māmiņu algas” rekordu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pietiek.com

Latvijas vislabāk atalgotais valsts iestāžu darbinieks – Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags aizvadītajā gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA). Vanaga amatpersonas deklarācijā minētie fakti un VSAA vispārējais skaidrojums liek secināt, ka Latvijas Bankas ierēdnis kļuvis arī par Latvijas „māmiņu algu” rekordistu, ziņo portāls pietiek.com

Alga trīs reizes lielāka nekā Valsts prezidentam

Vanaga amatpersonas deklarācija par 2010. gadu liecina, ka viņš līdztekus rekordlielajiem ienākumiem Latvijas Bankā, kas gandrīz trīsarpus reizes pārsniedz Valsts prezidenta gada atalgojumu, saņēmis nelielas summas no noguldījumu procentiem utml., savukārt pabalstā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras – 45 106 latus.

Ne pats Vanags, ne Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un tās preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis pirmdien nevēlējās atbildēt uz jautājumu, ar kādu pamatojumu saņemts šis rekordlielais pabalsts un vai Latvijas Bankas vadība ir lietas kursā par apstākļiem, kādos tas saņemts.

Tikmēr Vanaga amatpersonas deklarācijas, kā arī VSAA un Dzimtsarakstu departamenta vispārējie skaidrojumi ļauj secināt, ka iespaidīgais pabalsts, visticamākais, ir bijis Vanaga saņemta „māmiņu alga”.

Deklarācijā par 2009. gadu kā Vanaga ģimenes locekļi norādīti tēvs, māte un māsa, savukārt 2010. gadā deklarācijā jau minēts arī ģimenes jaunpienācējs - dēls Riko. Nekādas citas pārmaiņas Vanaga ģimenes stāvoklī nav notikušas, no kā izriet, ka 45 tūkstošu pabalstu Vanags, visticamākais, saņēmis tieši saistībā ar to, ka oficiāli deklarējis sevi kā dēla kopēju, kam tad arī pienākas atbilstoši oficiālajam ienākumu līmenim noteikta „māmiņu alga”.

Pēdējā brīdī izmanto pērn līdz gada beigām vēl neieviestos ierobežojumus pabalstu izmaksā

Šādā veidā, pēc visa spriežot, Vanags maksimāli izmantojis līdz pagājušā gada novembra sākumam likumdevēju doto iespēju turīgiem cilvēkiem saņemt pabalstus, kas desmitiem un pat simtiem reižu varēja pārsniegt trūcīgāku vecāku saņemtos pabalstus, - tad spēkā uz turpmākajiem trim gadiem stājās pabalstu „griesti”, kas jaunus „māmiņu algu” rekordus vairs nepieļauj.

Pēc deklarācijas spriežot - turīgs cilvēks

Jāpiebilst, ka Vanaga amatpersonas deklarācija rāda stabili augstu turīguma līmeni: viņam pieder divi nekustamie īpašumi Rīgā un Kolkā, kā arī divas automašīnas, un, lai gan ierēdņa parādsaistības ir 251 tūkstotis eiro, viņa noguldījumi bankās šo summu pārsniedz par aptuveni 10 tūkstošiem eiro.

Savukārt

Vanaga pagājušā gada atalgojuma rekordu, pēc visa spriežot, pārspējis tikai Rīgas Brīvostas pārvaldes (kas gan ir nevis valsts, bet pašvaldības iestāde) pārvaldnieks Leonīds Loginovs,

kura alga pērn bijusi vairāk nekā 124 tūkstoši latu. Turklāt, ja Vanaga alga gada laikā sarukusi par aptuveni 40 tūkstošiem latu, Loginovs nopelnījis par 23 tūkstošiem latu vairāk nekā 2009.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu