Strādnieki no Latvijas piketē pie Eiropas Parlamenta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien Apvienotās daudznozaru arodbiedrības (ADA) biedri - būvkompāniju strādnieki - piketa laikā pie Eiropas Parlamenta ēkas Strasbūrā vērsa parlamenta uzmanību uz starptautiskās kompānijas "Rewe Group", kam pieder veikalu tīkls "Iki" Latvijā, negodīgo rīcību, informēja arodbiedrības pārstāvis Artemijs Jakovļevs.

ADA biedri - strādnieki no Latvijas - piketa laikā Strasbūrā uzrunājuši Eiropas Savienības vadošo institūciju pārstāvjus par strādnieku tiesību pārkāpumiem Latvijā. "Arodbiedrības protests ir vērsts pret lielas starptautiskas kompānijas negodīgo rīcību jaunajā Eiropas Savienības dalībvalstī Latvijā. Piketa mērķis ir pievērst Eiropas Parlamenta uzmanību šāda veida problēmām, kad liela "vecās Eiropas" kompānija patvaļīgi izrīkojas jaunajā ES dalībvalstī, no kā cieš parastie strādnieki," norādīts arodbiedrības izplatītajā paziņojumā medijiem.

Nepilnības Latvijas likumdošanā

Piketa laikā pie arodbiedrības biedriem iznāca arī Latvijas deputāte Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete, kas pauda atbalstu ADA protestam un solidarizējās ar arodbiedrības viedokli, ka daudzas nepilnības Latvijas likumdošanā noved pie šāda veida problēmām.

Foto: Publicitātes foto

Kalniete norādījusi, ka "ir ļoti svarīgi, ka Latvijas uzņēmēji un darbinieki pieprasa savu likumīgo tiesību īstenošanu un pievērš Eiropas sabiedrības uzmanību nepilnībām likumdošanā un to ļaunprātīgai izmantošanai. Ceru, ka drīzumā, ieviešot Direktīvu par maksājumu kavējumu novēršanu, kuru Eiropas Parlamentā apstiprinājām pagājušā gada nogalē, tiks palielināta mazo uzņēmēju aizsardzība pret lielo pasūtītāju negodīgo rīcību. Turpināšu darboties parlamenta Iekšējā tirgus komitejā, lai aizstāvētu godīgu konkurenci un visiem vienādus spēles noteikumus Eiropas vienotajā tirgū."

Iesniedz priekšlikumus

Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā šodien apstiprināja Kalnietes sagatavoto rezolūciju par svarīgākajiem virzieniem Eiropas vienotā tirgus attīstībai. Kalnietes priekšlikumu vidū ir arī prasība stingrāk vērsties pret Eiropas likumdošanas pārkāpējiem un efektīvas un lētas ārpustiesas strīdu atrisināšanas kārtības izveidošana. Tā ļautu patērētājiem un mazajiem uzņēmējiem ātrāk panākt taisnīgu atrisinājumu daudzajos gadījumos, kad lielie tirgus spēlētāji nepilda savas saistības.

Turpmāk arodbiedrība arī aicinās Latvijas valdību aktīvāk sakārtot Latvijas likumdošanu, lai uzlabotu finanšu pārvaldību uzņēmējiem un normatīvo aktu ietvaros kontrolētu prettiesisku maksājumu kavēšanu.

"Iki" atsakās pildīt saistības

Kā ziņots iepriekš, Apvienotā daudznozaru arodbiedrība ir iesaistījusies cīņā pret starptautisku kompāniju, lai aizstāvētu savu biedru likumīgās tiesības un intereses. Starptautiskajam "Rewe Group" tīklam piederošais "Iki" tīkls Latvijā netaisnīgi izrīkojās un atsakās pildīt savas saistības ar vairākām būvniecības firmām, kuru darbinieki ir vērsušies pēc palīdzības pie ADA, jo šādas "Iki"

negodprātīgās rīcības dēļ strādnieki ilgstoši nevar saņemt algu par padarīto darbu.

Pirms došanās uz Strasbūru ADA biedri iegriezās arī Ķelnē, kur "Rewe Group" galvenajā birojā iesniedza kārtējo vēstuli ar lūgumu īpašniekiem pievērsties problēmas risināšanai un iesaistīties sarunās ar arodbiedrību.

Bijuši piketi arī pie lielveikaliem

Kā informēts agrāk, ADA jau vairākkārtīgi ir rīkojusi protesta akcijas pie "Iki" lielveikaliem un "Iki" biroja Latvijā. Tā kā arodbiedrībai nav izdevies iesaistīt "Iki" vadību konstruktīvās pārrunās un nav saņemts piedāvājums situācijas risināšanai, jo "Iki" noliedz savas saistības, ADA ir vērsusies pie "Iki" īpašniekiem "Rewe Group".

Tikmēr mazumtirgotājs SIA "Palink", kam pieder veikalu tīkli "Iki" un "Cento", plāno vērsties tiesā pret Apvienoto daudznozaru arodbiedrību un atsevišķiem tās pārstāvjiem, kā arī pret SIA "Landekss" par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu izplatīšanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Palink" pārstāvji.

"Arodbiedrība un SIA "Landekss", pārkāpjot jebkādus godīgas biznesa ētikas principus, jau ilgstoši atklāti un konsekventi izplata nepatiesus faktus un tendenciozu informāciju par "Palink" pārstāvēto "Iki" veikalu tīkla darbību Latvijā. No savas puses esam vairākkārt norādījuši uz acīmredzamu juridisko principu neizpratni un ignorēšanu no arodbiedrības pārstāvju puses, kā arī vienpusēju faktu interpretāciju, ar tiem pat neiepazīstoties, un to izplatīšanu publiskajā telpā," norāda "Palink" Mārketinga nodaļas vadītāja Agnese Upīte-Upeniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu