Izvērtēta sūdzība Eiropas ombudam par veselības aprūpi Latvijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris saņēmis Eiropas ombuda Nikiforosa Diamandourusa vēstuli un tai pievienotu Eiropas Komisijas (EK) atzinumu par arodbiedrības, organizācijas "Sustento" un Latvijas Pacientu ombuda sūdzību. Par to piektdien vēsta "Latvijas Avīze".

Pērnā gada septembra beigās ombudam tika nosūtīta 54 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju parakstīta sūdzība par to, ka iedzīvotāji nevar saņemt pienācīgu veselības aprūpi. Vispirms ombuds vērtēja sūdzības atbilstību Eiropas Komisijas (EK) dibināšanas līgumā un Eiropas Ombuda statūtos noteiktajiem atbilstības kritērijiem, pēc tam – vai ir pietiekams pamats sākt izmeklēšanu. Abos gadījumos lēmums bija pozitīvs. Ombuds vērsās pie EK priekšsēdētāja Žozē Manuela Barozu ar lūgumu sniegt attiecīgu atzinumu, un šonedēļ tas saņemts.

EK reformas nozarē tomēr vērtē kā pamatotas

EK nepiekrīt sūdzības iesniedzēju apgalvojumam, ka "Latvijas valdība arī tuvāko gadu laikā neplāno uzlabot situāciju veselības aprūpē", jo tas neesot pamatots.

"Realitāte ir tāda, ka, lai racionalizētu izdevumus veselības aprūpes nozarē un panāktu labākus rezultātus iedzīvotāju veselības jomā, valdība 2009.gadā nolēma ievērojami mainīt prioritātes – no terciārās aprūpes slimnīcās uz primāro un sekundāro aprūpi (to apliecina stacionārās aprūpes gadījumu skaita pastāvīgs samazinājums (par 150 000), ko strauji aizstāj ambulatorā aprūpe," norādīts atzinumā.

EK atzinīgi vērtē, ka neefektīvai un nepareizi orientētai stacionārās aprūpes sistēmai tiek piešķirta mazāka nozīme

un ka uzsvars tiek likts uz ģimenes ārstu pakalpojumiem, sekundāro ambulatoro aprūpi, neatliekamo medicīnisko palīdzību, zāļu kompensāciju un drošības tīklu nabadzīgajiem iedzīvotājiem.

Kā pozitīvs fakts tiek pieminēts arī tas, ka palielinās dienas stacionāros ārstēto slimnieku skaits no apmēram 26 tūkstošiem pirmajos 2009.gada astoņos mēnešos līdz aptuveni 50 tūkstošiem pacientu šajā pašā laikposmā 2010. gadā.

Latvijas stratēģiskie lēmumi kopumā novērtēti atzinīgi

"Kopumā šķiet, ka iestāžu lēmumi ir pieņemti saskaņā ar pārdomātu un racionālu stratēģiju, kuras mērķis ir uzlabot uz iedzīvotājiem orientētus veselības aprūpes pakalpojumus, nevis atbalstīt slimnīcu šķietami pārmērīgo infrastruktūru," minēts atzinumā.

EK piekrīt sabiedrisko organizāciju vēstulē paustajam novērtējumam, ka 2011.gada budžets nav ilgtspējīgs, ja vien netiks turpināta stacionārās aprūpes pakalpojumu pārstrukturēšana un ambulatorās aprūpes pastiprināšana. "Tāpēc iestādēm, iespējams, ir jāveic turpmāki pasākumi, lai nodrošinātu, ka slimnīcas ir atbildīgas par savu līgumu nepārsniegšanu, un, runājot vispārīgi, lai atalgotu lielāku efektivitāti. Iestādēm, iespējams, jāpiešķir arī papildu resursi parakstāmām zālēm un primārai aprūpei, kas sniedz tiešu un taustāmu labumu Latvijas iedzīvotāju vairākumam," iesaka EK.

Kopumā komisija uzskata, ka gadījumā,

ja valdība turpinās rīkoties, pievēršot galveno vērību svarīgākajām veselības aprūpes nozares prioritātēm

un balstoties arī uz starptautisko organizāciju palīdzību,

rezultāts būs labāka veselības aprūpes sistēma iedzīvotājiem un taisnīgāks, efektīvāks un lietderīgāks iedzīvotāju naudas izmantojums.

EK norādījusi, ka sūdzības iesniedzēji neprecīzi apraksta situāciju un notikumus valstī, un pa sadaļām iztirzājusi šīs neprecizitātes, kas lielākoties skar skaitļus un procentus.

LVSADA priekšsēdētājs Keris atzinīgi vērtē to, ka ombuda veiktās izskatīšanas ietvaros EK nav norobežojusies no savas atbildības par ES Pamattiesību hartas nosacījumu ievērošanu veselības jomā. "Tas ir pretstatā tam, ko mums iepriekš apgalvoja samērā kvalificēti eksperti juridiskajos jautājumos, sakot, ka veselības aprūpe ir tikai un vienīgi Latvijas valdības atbildība. Otrs no atzinuma izrietošais signāls Latvijas iedzīvotājiem ir tas, ka ir vērts aizstāvēt savas tiesības, un to mēs arī turpināsim darīt," sacīja Keris.

Viņš norādīja, ka arodbiedrība nepiekrīt ne Eiropas Komisijas komentāriem par sūdzību, ne arī secinājumiem, tāpēc līdz 31.maijam, kā to iesaka EK, tikšot sagatavoti un nosūtīti argumentēti iebildumi. Piemēram, komisija savā atzinumā nav atspoguļojusi sūdzībā iekļautos organizācijas "Sustento" pētījuma datus par to, ka 55% slimnieku nevar atļauties sev zāles un tāpēc viņu veselības stāvoklis pasliktinās.

Savukārt veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība) uzsver, ka veselības aprūpes efektivitātes jautājums esot absolūta prioritāte visās ministrijā izveidotajās darba grupās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu