Birokrāti apkauno Jēkabpils apšaudē ievainotos policistus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Absurda un valsti apkaunojoša situācija: pagājuši gandrīz trīs mēneši kopš traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kad noziedznieki policijas formās mēģināja aiznest spēļu zāles laupījumu un sašāva savus kolēģus. Vienu nāvējoši. Smagi ievainotos Rimu Švedu un Salvi Tihanovski pēc izrakstīšanās no slimnīcas valsts amatpersonas slavēja par drosmi, tomēr tagad abi Jēkabpils policisti ir atstāti gandrīz bez iztikas līdzekļiem, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Smagi ievainotos Rimu Švedu un Salvi Tihanovski pēc izrakstīšanās no slimnīcas un neilgās rehabilitācijas intervijās valsts amatpersonas slavēja par drosmi un solīja nepieciešamo atbalstu, lai puiši iespējami drīz atgrieztos dienestā.

Taču, kā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga",

pašlaik Jēkabpils policisti ir atstāti tikpat kā bez iztikas līdzekļiem - atlabšanai tik ļoti nepieciešamo fizioterapiju nav iespējams veikt, jo ne valsts, ne spēļu zāle nav atradusi likumīgu veidu, kā viņiem palīdzēt.

Ievainojumi abiem policistiem arvien vēl neļauj atgriezties dienestā, fizioterapija vajadzīga kā Rema kājai, kas kļuvusi nejutīga, tā Salvim. Taču ar slimības naudu mēnesī tikai virs 200 latiem abi policisti knapi spēj uzturēt ģimenes. Abiem aug divi mazgadīgi bērni. Salvis savā ģimenē ir vienīgais apgādnieks. Jēkabpils pašvaldība gribēja palīdzēt abiem policistiem ātrāk atlabt un ziedot katram tūkstoš latu. Kopā Jēkabpils apšaudē iesaistītajiem arī citiem likumsargiem dome grasījās izmaksāt 4400 latus. Taču saņēma ziņu no Rīgas, ka

pašvaldība valsts policistiem ziedot nedrīkst, jo tas uzskatāms par interešu konfliktu.

Leonīds Salcevičs (LPP/LC), Jēkabpils domes priekšsēdētājs: "Diemžēl likumdevējs ir sakārtojis tā, ka mēs pat šīs niecīgās naudas summas, ko esam atvēlējuši, nedrīkstam izmaksāt. Ir jāmeklē citi ceļi, objektīvi, legāli. Lai nebūtu problēmas šiem varonīgajiem puišiem."

Valsts kanceleja: dāvinājums ir finanšu izšķērdēšana

Pašvaldība bez atlīdzības nolēma naudu nodot Iekšlietu ministrijai, lai tā iespējami drīz to izmaksātu saviem policistiem. Taču saskaņojums bija jāprasa valdībā. Papīrs Valsts kancelejā nogulēja mēnesi, līdz šonedēļ tika sniegts atteikums. Skaidrojums: šāds dāvinājums uzskatāms par finanšu izšķērdēšanu.

Ilze Pētersone, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre: "Mēs, protams, esam sarūgtināti, ka cilvēki, kuri uz šo pabalstu ir cerējuši un kas viņiem solīts publiski, viņi to nav saņēmuši."

Jautājums: Un kas notiktu, ja jūs ignorētu šo Valsts kancelejas negatīvo lēmumu?

Ilze Pētersone: "Es tādu situāciju arī nevaru iedomāties, ka mēs to varētu izdarīt, jo nākošajā brīdī man kā iestādes vadītājai būtu jāiet uz KNAB atskaitīties, jo es esmu pieņēmusi tādu nelikumīgu lēmumu."

Valdis Dombrovskis, Ministru prezidents (Vienotība):

Šī absurdā likuma interpretācija vienreiz ir jāizbeidz – nevar būt ziedojums valsts budžetam interpretēts kā līdzekļu izšķērdēšana.

Piešķir valsts augstāko apbalvojumu, bet ļauj kārt zobus vadzī

Lai arī intervijā "Nekā personīga" premjers neslēpa savu sašutumu, ka policisti trīs mēnešus pēc notikušā nevar saņemt svarīgu finansiālu palīdzību, "Nekā personīga" rīcībā ir pierādījums, ka tieši Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir tas, kurš saskaņojumu, lai pašvaldības nauda nonāktu pie policistiem, atteicis.

Premjera vēstuli sagatavojis ierēdnis ar 10 gadu stāžu - Andris Lācis. Viņš mēnesi lauzījis galvu, kā palīdzību labāk formulēt, un ieteicis, lai naudu tomēr maksā Jēkabpils pašvaldība pati, taču kā apbalvojumu. Tam juridiski būs nepieciešami 4 līdz 6 mēneši. Kamēr valsts un pašvaldība pinas meistarībā, kā likumīgi finansiāli palīdzēt, ordeņa kapituls ir piešķīris policistiem valsts augstāko apbalvojumu.

Jautājums: "4.maijā viņi dosies saņemt valsts augstāko apbalvojumu situācijā, kad viņi nevar uzturēt savas ģimenes. Jūs neredzat zināmu absurdu?"

Ilze Pētersone: "Es cilvēciski piekrītu, ka tā situācija nav īsti normāla, bet šoreiz nebūsim adresāts, pie kā vērsties ar šo kritiku."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu