Bērni un suņi saindējas ar vecām zālēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vairums cilvēku nezina, kur iespējams utilizēt vecos medikamentus. Lielākā daļa šos bīstamos atkritumus noskalo kanalizācijā vai izmet atkritumos. Tādēļ ir bijuši gadījumi, kad ar vecajām zālēm saindējas cilvēki.

Pēc SIA "Euroaptieka" pētījuma, mazāk nekā 20% Latvijas iedzīvotāji zina, kur iespējams utilizēt vecos medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Tikai 8,1% aptaujāto atzina, ka meklē vietu, kur utilizēt nederīgās zāles.

Kaitē ne tikai videi, bet arī sev

Inga Zemdega – Grāpe demonstrē spaiņus, kuros "Euroaptieka" farmaceiti ievietos cilvēku atnestās vecās zāles
Inga Zemdega – Grāpe demonstrē spaiņus, kuros "Euroaptieka" farmaceiti ievietos cilvēku atnestās vecās zāles Foto: TVNET

Biežāk vecās zāles nodod vecie cilvēki

Viņa pastāstīja, ka "Euroaptieka" jau vairākus gadus nodrošina iespēju savās aptiekās nodot medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Par to gan zinot tikai maza daļa iedzīvotāju.

Tādēļ kompānija tagad – Lielās talkas priekšvakarā vēlas aktualizēt šo problēmu un vēlreiz atgādināt, ka

vecos medikamentus var nodot aptiekās.

Taču ne visās aptiekās tas patlaban ir iespējams un, pat ja ir, tad daudz aptieku par to speciāli neinformē.

Tabletes jāizņem no iepakojuma

Vecās tabletes un kapsulas uz aptieku vajadzētu nogādāt bez iepakojuma, ievietotas maisiņā. Savukārt šķidrumu iepakojumiem vajadzētu noņemt visas liekās detaļas.

Aptiekās pieņem arī dzīvsudraba termometrus, taču tiem jābūt ievietotiem slēgtos neplīstošos traukos.

Vecās zāles nonāk arī mežos

Medikamenti ir ķīmiski savienojumi, kas ietekmē apkārtējo vidi. To nekontrolēta nonākšana apkārtējā vidē nav pieļaujama, Zemdega-Grāpe uzsvēra un piebilda, ka vecās zāles mēdz nonākt arī mežos. Par to informējuši arī TVNET lasītāji (skat. resursos).

"Euroaptieka" cilvēku sanestos vecos medikamentus savāks speciālā traukā un nogādās atkritumu apsaimniekotājam, kurš tos pareizi iznīcinās. Vienā aptiekā ik mēnesi varētu savākt aptuveni desmit kilogramus veco medikamentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu