Jautājums par Cukura pārapbedīšanu pagaidām ir atlikts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pieminekļu aģentūra uz tuvinieku lūgumu pārbedīt Herberta Cukura pīšļus Rīgas Brāļu kapos atbildējusi, ka lēmums par to nav pieņemts un ir atlikts pretrunīgo viedokļu dēļ, ceturtdien informēja aģentūras direktors Guntis Gailītis.

Tuvinieki varētu lūgt atkal

Šī atbilde neizslēdz, ka tuvinieki to varētu lūgt atkal, norādīja Gailītis. Viņš uzskata, ka to varētu izlemt līdz ar konsensa panākšanu sabiedrībā par Cukura personības novērtējumu.

Atbilde Cukura kundzei Brazīlijā esot lakoniska. Pēc Gailīša teiktā, tajā norādīts – lēmums nav pieņemts ārkārtīgi pretrunīgās informācijas dēļ.

Atbildē tuviniekiem arī uzsvērts, ka par Cukura darbību Otrā pasaules kara laikā un viņa iespējamo saistību ar ebreju iznīcināšanu Latvijas teritorijā atzinumu nav sniegusi Ģenerālprokuratūra.

Vairāk nē nekā jā

“Informācijas plūsma par Cukuru bija milzīga ne tikai no Latvijas, bet arī no Amerikas. Viedokļi bija vairāk nē nekā jā,” sacīja Gailītis, uzsverot, ka šis jautājums jāvērtē pēc būtības un nav izlemjams Rīgas pieminekļu aģentūrā. Viņaprāt, pozitīvi esot tas, ka diskusija ir sākusies.

“Ja mēs vērtajam skalā no nulles līdz simtam, tad viedokļu bija pilns spektrs,” saņemtās atsauksmes iezīmēja Gailītis.

Rīgas pieminekļu aģentūrā uzskata, ka tuviniekiem atbildēts korekti un “bez locīšanās”.

Milzu rezonanse

Jau ziņots, ka saņemtais Cukura tuvinieku lūgums pārbedīt viņa pīšļus Brāļu kapos radījis milzīgu rezonansi sabiedrībā. Rīgas pieminekļu aģentūra, lai atbildētu uz tuvinieku lūgumu, atzinumus lūdza gan vēsturniekiem, gan valsts un tiesībsargājošajām iestādēm. Cukura tuvinieki lūgumu bija pamatojuši ar to, ka viņš piedalījies brīvības cīņās.

Brāļu kapi Rīgā ir lielākais Latvijas memoriālais ansamblis, kas veltīts Pirmajā pasaules karā un Latvijas atbrīvošanas cīņās (1915–1920) kritušajiem karavīriem. Kapos guldīti aptuveni 2000 varoņu, tostarp aptuveni 200 nezināmo.

Cukurs dzimis 1900.gadā Liepājā, miris 1965.gadā Montevideo, Urugvajā. Pagājušā gadsimta 30.gados viņš kļuva slavens ar saviem lidojumiem paškonstruētās lidmašīnās no Latvijas uz Gambiju un Japānu. Cukura personība tiek vērtēta pretrunīgi saistībā ar atsevišķu avotu apsūdzībām par viņa dalību ebreju iznīcināšanā Otrā pasaules kara laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu