IZM sola neveikt izmaiņas skolu finansēšanas modelī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neplāno 2011./2012.mācību gadā veikt būtiskas izmaiņas skolu finansēšanas modelī "Nauda seko skolēnam", Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku LIZDA Informatīvajā dienā sacīja IZM Finanšu departamenta direktore Inga Štāle.

Štāle informēja, ka IZM ir izveidota darba grupa, kura šogad ir tikusies divās sanāksmēs un izanalizējusi visu pašvaldību datus par to, kā tās sadala finansējumu izglītības iestādēm.

"Tajās pašvaldībās, kur ir sakārtots skolu tīkls, skolotājiem ir iespējams nodrošināt gan pedagoģisko likmi, gan pienācīgu darba samaksu.

Vairākās pašvaldībās mērķdotācijas sadale darbojas bez pārdales mehānisma starp skolām un finansējumu atbilstoši modelim "Nauda seko skolēnam" saņem katra skola," teica Štāle.

Viens no priekšlikumiem, par kuru patlaban IZM diskutē, ir blīvuma koeficienta piešķiršanas noteikumu maiņa. Tiek apsvērta iespēja piešķirt šo koeficientu tikai pamatizglītībā, tādējādi paplašinot saņēmēju loku obligātās izglītības vecuma skolēniem. Analizējot šī gada datus, novados, kam piešķirts blīvuma koeficients, vidusskolās skolotāji saņem tādas pašas algas kā lielajās pilsētās, kur klasē ir divreiz lielāks skolēnu skaits. Taču lēmumu par to pieņems vasarā.

Finansējumu nemazinās

Štāle solīja, ka nākamajā mācību gadā finansējumu, kas sekos vienam skolēnam, nav plānots samazināt.

"Visticamāk, šī summa pat nedaudz palielināsies, jo, samazinoties skolēnu skaitam, finansējuma apjoms, kas paredzēts skolotāju mērķdotācijām, nesamazināsies.

Konkrētas summas būs zināmas septembra beigās, kad tiks veikti aprēķini atbilstoši skolēnu skaitam," teica IZM Finanšu departamenta direktore.

Pirmklasniekiem nodrošinās bezmaksas pusdienas

Arī nākamajā mācību gadā ir plānots finansējums 1.klašu skolēnu ēdināšanai. IZM bāzes budžetā 2012.gadam plāno palielināt 1.klašu skolēnu ēdināšanai nepieciešamā finansējumu apjomu. Arī nākamajā gadā nav plānots par valsts budžeta līdzekļiem ēdināt 2.-4.klašu skolēnus. Citu sākumskolas klašu skolēnus var ēdināt tikai par tiem līdzekļiem, kas nav izlietoti gadījumā, ja 1.klases skolēns ir saslimis vai citu iemeslu dēļ nav bijis skolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu