Meitenes kļūst par tauklodītēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/winkyintheuk

Latvijas bērnu liekais svars ir arvien lielāka problēma. Turklāt tā strauji pieaugs, ja būtiski nemainīsim dzīvesveidu. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Ināra Kirillova sarunā ar portālu TVNET uzsvēra - jāuzlabo ne tikai ēšanas paradumi, bet arī vairāk jākustas.

Daktere atgādināja, ka pirms laika skolu kafejnīcās aizliedza tirgot dažādus neveselīgus našķus, taču tos joprojām var iegādāties ārpusskolas ēstuvēs un veikalos.

Tādēļ bērnu ēšanas paradumos liela loma ir vecākiem - viņiem jāstāsta, ka

slāpju dzesēšanai vislabākais ir tīrs ūdens, nevis sulas vai piens.

Sula un piens ir veselīgi produkti bērna uzturā, taču jāsaprot, ka tajos ir arī kalorijas.

Tāpat bērniem nevajadzētu ēst čipsus. Būtu jāierobežo arī saldumu lietošana. Lai arī tie ir mazi, taču saldajos našķos ir ļoti daudz kaloriju. Šai ziņā nereti grēko vecvecāki, piedāvājot mazbērniem liekus saldumus.

Tāpat ārste ieteica neaizrauties ar jogurtu lietošanu, jo tajos parasti ir ļoti daudz cukura.

Vecvecāki bieži bērna apaļumu neatver kā problēmu.

Taču robeža starp apalīti un resnīti ir ļoti šaura.

Vajadzīgas kustības!

Kā ļoti būtisku liekā svara cēloni Kirillova uzsvēra nepietiekamās kustības. Mūsdienās bērnus uz skolu nereti ved ar mašīnu, arī skolā viņi lielāko daļu laika pavada sēžot.

"Varbūt vajadzētu ziedot kādu sēdošu bērna pulciņu, piemēram, zīmēšanu, un tā vietā bērnam piedāvāt kustīgas nodarbības." Būtu labi, ja tajās iesaistītos visa ģimene.

Vairumam apaļo bērnu lieko svaru jācenšas samazināt, mainot uzturu un vairāk kustoties, nevis lietojot kādus preparātus apetītes mazināšanai, kā dažkārt gribētu vecāki. Tablešu dzeršana nereti šķiet vieglāka nekā dzīvesveida maiņa.

Apaļi ir ne tikai bērni

Vairāk nekā pusei tuklo bērnu arī vecākiem ir problēmas ar lieko svaru. Katram cilvēkam būtu jāapzinās un jāpielāgojas savas vielmaiņas īpatnībām, daktere akcentēja un skaidroja - ir cilvēki, kuri var ēst daudz, bieži un trekni, taču vienalga nepieņemties svarā, taču tāpat ir ļaudis, kuriem būtu jāēd mazāk un liesāk, jo viņiem ir nosliece uz apaļumu.

Visbiežāk pie bērnu endokrinologa ar sūdzībām par lieko svaru dodas vidējā skolas vecuma bērni, taču tāpat pacienti ir pavisam mazi bērniņi, kā arī teju pilngadīgi jaunieši. Liekā svara problēmas biežāk novērotas meiteņu vidū.

Arī biedrības "Vecāki par izglītību" valdes locekle Silvija Titova sarunā ar portālu TVNET apstiprināja, ka bērnu tuklums ir kļuvis par problēmu arī Latvijā. Jaunieši bieži vien neēd dārzeņus, taču loka iekšā čipsus un kolu.

"Pirmkārt, ēšanas paradumi nāk no ģimenes.

Ja bērns būs pieradis, ka ģimenē ēd cīsiņu rītā, pusdienā un vakarā, tad viņš arī skolā tā gribēs ēst.

Ja viņa mājās zupu neēd, tad arī skolā viņš to neēdīs. Ja man mamma būs iemācījusi, ka zupa ir jāēd, es to mācīšu arī saviem bērniem," viņa sacīja un piebilda, ka arī pamatskolā māca ēdienu gatavošanu un uzturvērtību.

"Bieži vien vecāki grēko šai jomā. Vienkāršāk ir pieiet pie kioska un nopirkt bērnam "hotdogu", nevis iet mājās un cept viņam kotletes. Kā bērns ēdis ģimenē, tā viņš ēdīs arī turpmāk."

Stilīgie frī kartupeļi

Runājot par bērnu ēšanu sabiedriskās vietās, Titova atzina, ka bieži vien bērni kā galveno ēdienu izvēlas frī kartupeļus ar kečupu, kaut arī mājās viņi mēdz ēst, piemēram, griķus ar mērci.

"Jūs varat apzvanīt piecas kafejnīcas un pajautāt, ko bērni visbiežāk izvēlas. Atbilde būs: frī kartupeļi ar kečupu! Pat nezinu, kādēļ tas tā."

Titova pieļāva, ka jaunieši šo ēdienu izvēlas tādēļ, ka mājas maltītēs parasti neko tādu nedabū. Taču tāpat frī kartupeļus bieži izvēlas nepilngadīgie, kuri gan mājās, gan sabiedriskās vietās mielojas ar frī kartupeļiem.

Spilgtās un stilīgās reklāmas

Vecāku biedrības pārstāve akcentēja reklāmu milzīgo ietekmi uz bērnu veselību un izvēli. "Ja reklāmās stāsta, ka čipsi ir baigi forši, bērns tos arī nopērk."

Tāpat jaunie cilvēki ļoti ietekmējas no savu autoritāšu rīcības.

Piemēram, puika pērk čipsus tikai tādēļ, ka uz tiem ir "Dinamo Rīga" logo.

Tādēļ atzinīgi vērtējama rīcība šo hokeja komandas logo izvietot arī uz auzu pārslu putrām.

Divu dēlu mamma ieteica - vēl labāk būtu, ja hokejistu attēli vai komandas logo rotātu citus veselīgos ēdienus, piemēram, biezpienu.

Vai pietrūkst arī kustību?

Titova uzskata, ka galvenais bērnu tukluma iemesls ir nepiemērotais uzturs, nevis kustību trūkums. Viņa novērojusi, ka jaunie cilvēki, kuri maz kustas, bet daudz sēž pie datora, ir tievi, bāli un izstīdzējuši kā lociņi pavasara saulē.

Savukārt apaļākie bieži vien palēkā, bet pēc tam atkal uzēd čipsus. "Bērnus uz rotaļu laukumu pavada omītes, ar kurām kopā laiku pa laikam var uzēst dažādus našķus," viņa raksturoja regulāri novērojamas situācijas bērnu pulcēšanās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu