Sākas Valsts prezidenta amata kandidātu pieteikšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas līdz 24.maijam Saeimā varēs pieteikt kandidātus Valsts prezidenta vēlēšanām.

Pagaidām vienīgā oficiāli nosauktā kandidatūra, kura varētu tikt pieteikta, ir pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuru solījušas atbalstīt "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti, astoņu deputātu lielā opozīcijā esošā apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcija, kā arī septiņi opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti, tātad kopā 48 tautas kalpi.

Zatlera kandidatūru šodien solījušas izvirzīt "Vienotības" un PLL frakcijas.

Lai Zatlers tiktu atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, nepieciešama 51 deputāta balss, tātad nepieciešams vēl triju tautas kalpu atbalsts.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš izteicās, ka Zatleru varētu atbalstīt aptuveni 15 no 22 frakcijas deputātiem. Pats viņš solīja, ka balsošot par esošo Valsts prezidentu.

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" (SC), kurā ir 29 deputāti. Kā norāda frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, SC pagaidām nepaudīs viedokli par Zatleru un nevirzīs kādu citu kandidātu, lai tiktu saglabātas manevru iespējas.

Plānots, ka Valsts prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 2.jūnijā.

Par izvirzītajiem kandidātiem būs jābalso vienlaikus aizklātā balsošanā ar vēlēšanu zīmēm.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens nebūs ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad par visiem kandidātiem balsos otrreiz. Ja arī tad neviens netiks ievēlēts, vēlēšanas turpinās, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpinās, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Ja Valsts prezidenta vēlēšanu pēdējā kārtā neviens kandidāts nebūs ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, būs jārīko jaunas vēlēšanas. Kandidatūras jaunām vēlēšanām būs jāizvirza ne vēlāk kā piecas dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas.

Jaunām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas Prezidijam būs jāsasauc Saeimas sēde ne agrāk kā desmit dienas un ne vēlāk kā 15 dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas.

Ja arī jaunu vēlēšanu pēdējā kārtā neviens kandidāts nebūs ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, atkārtoti rīkos jaunas vēlēšanas.

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti.

Zatlers jau ticies ar visu Saeimas frakciju deputātiem un notikušās sarunas uzskata par veiksmīgām. Valsts prezidents arī paudis gatavību individuāli tikties ar atsevišķiem politiķiem un deputātu grupām, lai pārrunātu neskaidros jautājumus.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu