Valodnieki "pe*a", "s*ka" u.c. neatzīst par lamuvārdiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/rubenshito

Latvijas Juristu apvienība ir saņēmusi Latviešu valodas aģentūras skaidrojumu par nepieklājīgiem vārdiem un to dalījumu lamuvārdos, necenzētos vārdos un vulgārismos.

"pe*a", "s*ka" (kr. val.), "p**pis", "ma*ka" lietošana nav pārkāpums

Atbilstoši Latviešu valodas aģentūras skaidrojumam Juristu apvienība secinājusi, ka par necenzētiem uzskatāmi tādi vārdi kā "padauza" vai "slampa", taču tādu leksisko vulgārismu kā "pe*a", "s*ka" (kr. val.), "p**pis", "ma*ka" un "di*sa" lietošana nav Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpums, ja vien šie vārdi nav izmantoti sabiedriskās kārtības traucēšanai.

Vērsīsies Saeimā

Pašlaik Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 167.pants paredz atbildību par necenzētu vārdu lietošanu, ja tas traucē sabiedrisko kārtību.

Citās situācijas to lietošana pašlaik nav sodāma. Tāpēc, lai nodrošinātu sabiedrības tikumību un ētisko normu ievērošanu, Latvijas Juristu apvienība vērsīsies Saeimā ar ierosinājumu aizvietot APK 167.pantā lietoto jēdzienu "necenzētie vārdi" ar jēdzienu "nepieklājīga uzvedība", informēja apvienības vadītājs Rihards Bunka.

Līdz ar šādām izmaiņām kodeksā tiktu būtiski atvieglots policijas dienestu darbs sīkā huligānisma pārkāpumu lietās. Jēdzienu "necenzēts vārds" kodeksa tekstā iekļāva padomju laikos, kad pastāvēja valsts cenzūra. Savukārt Latvijas Republikas Satversmes 100.pants noteic, ka cenzūra ir aizliegta, bet Satversmes 116.pants ļauj ierobežot vārda brīvību, pieņemot atsevišķu likumu, norāda Latvijas Juristu apvienība.

Nav pilnīga avota

Latviešu valodas aģentūra atbildē Juristu apvienībai norādījusi, ka Latvijā nav viena pilnīga avota, kurā būtu fiksēti visi latviešu vai svešas cilmes necenzētie vārdi jeb lamuvārdi. Raksturojot lamuvārdus, tiek lietoti dažādi termini – lamuvārdi, necenzēti vārdi, tabu un vulgārismi.

Necenzēti vārdi, tostarp "slampa" vai "padauza", ir nepieklājīgi, rupji, publiskai lietošanai nepieņemami vārdi, kurus neklājas lietot.

Savukārt vulgārismi ir rupjai runai raksturīgi nepieklājīgi vārdi vai izteicieni, kuru lietošana ir runas uzvedības normu pārkāpums, tostarp stilistiskie vulgārismi, kuru pamatnozīmē nav nekā vulgāra, bet nokrāsu iegūst īpašā lietojumā, kā "cūka", "purns", "lops" un citi, kā arī leksiskie vulgārismi, kuru vidū ir minētie rupjie vārdi.

Par lamāšanos var sodīt

Atbilstoši APK 167.pantam "Par sīko huligānismu", tas ir, lamāšanos ar necenzētiem vārdiem sabiedriskās vietās, apvainojošu uzmākšanos un citām tamlīdzīgām darbībām, kas traucē sabiedrisko mieru un kārtību, piespriežams naudas sods no 50 līdz 250 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu