Par prezidenta krēslu cīnīsies Zatlers un Bērziņš

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Valsts prezidenta amatu līdz otrdienas darbdienas beigām oficiāli izvirzīti divi kandidāti – esošais Valsts prezidents Valdis Zatlers un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāts Andris Bērziņš, apstiprināja Saeimas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lelde Rāfelde. Otrdiena ir pēdējā Valsts prezidenta amata kandidātu pieteikšanas diena, bet kandidātus vēl var izvirzīt līdz pusnaktij.

Tālāk kandidātus vērtēs Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas pārbaudīs, vai kandidatūras atbilst likuma prasībām. Par kandidatūru noraidīšanu lemj Saeima.

Valsts prezidenta ievēlēšanas likums paredz, ka par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu un kuram nav citas valsts pilsonības. Likumā noteikti vairāki ierobežojumi, kādos gadījumos nevar pretendēt uz Valsts prezidenta krēslu. Likums arī paredz, ka par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju.

Kandidātus vēlēšanu zīmē ierakstīs to pieteikšanas secībā. Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot, ar vēlēšanu zīmēm. Par prezidentu kļūs kandidāts, kurš balsojumā iegūs ne mazāk kā 51 deputāta balsi.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 2.jūnijā.

Jau ziņots, ka Zatleru vēlēšanām izvirzīja "Vienotība" un "Par labu Latvija" frakcijas, bet atbalstu pauda arī Nacionālās apvienības deputāti. Savukārt eksbaņķieri Bērziņu izvirzīja pieci ZZS Saeimas frakcijas deputāti. ZZS balsojumā par Valsts prezidentu būs brīvais balsojums. Pagaidām "Saskaņas centrs" nav publiski atklājis, kuru no kandidātiem vēlēšanās atbalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu