Zatlers rosina atlaist Saeimu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers uzrunā tautai paziņoja, ka ir ierosinājis procesu, kas veiksmīga iznākuma gadījuma paredz Saeimas atlaišanu un jaunu vēlēšanu rīkošanu. Satversmes 48. pants Valsts prezidentam dod tiesības atlaist Saeimu, bet šis lēmums jāapstiprina tautai referendumā.

Uzstājoties ar runu Latvijas televīzijā, prezidents minēja vairākus piemērus, kā Saeima ir nodemonstrējusi katastrofālu plaisu starp likumdevēju un tiesu varu, īpaši minot vairākkārtējos tiesnešu un ģenerālprokurora neapstiprināšanas gadījumus. Prezidents arī norādīja, ka pašreizējai Saeimai uzticas tikai 10% iedzīvotāju.

Piemin Saeimas liegumu KNAB veikt kratīšanu Šlesera mājās

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LLP) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā uzrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokurotu, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Valdis Zatlers atzina, ka pašreizējā Saeima ļoti daudziem vēlētājiem ir sagādājusi vilšanos, kļūstot nevis par tautas, bet gan par atsevišķu interešu grupiņu un oligarhu balstu un aizstāvi. Šai Saeimai ir arī citi ''netikumi'' - tirgošanās par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti, tās ekonomisko situāciju. Tā ir parādījusi, ka aizstāv savas personīgās intereses.

"Redzam, ka Saeima jūtas komfortabli savā melu gaisotnē,''

akcentēja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka

šādas Saeimas gaisotnē ir stipri ietekmēts arī valdības darbs, kad tās pārstāvji skatās, ko saka cilvēks ārpus valdības.

"Es pieņēmis lēmumu rīkoties radikāli. Šī izšķiršanās Valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir personīgi grūta, gan arī konstitucionāli sarežģīta. Es skaidri apzinos, ka ar savu lēmumu varu pārvilkt strīpu tikt ievēlētam par Valsts prezidentu. Es esmu devis Valsts prezidenta zvērestu visas savas pūles veltīt Latvijas labā. Mans pienākums ir rīkoties valsts labā, nevis savā labā.

Ar šo lēmumu es gribu dot iespēju visiem, visiem cilvēkiem vispirms vienreiz pielikt punktu šauru personas grupu patvaļai.

Vienreiz pielikt punktu, ka visu mūsu sūri grūti kopā pelnītā bagātība ir ofšoru firmu kontos, pielikt punktu tam, kad daži reģioni mūsu valstī ir ar īpašām tiesībām. Es gribu dot iespēju mainīties labākiem. Es gribu teikt, ka vienreiz jāpieliek tas punkts, ka mēs domājam vienu, runājam citu, bet darām vēl kaut ko citu. Mums jāpieliek punkts šādai attieksmei pret mūsu cilvēkiem, pret mūsu tautu, pret mūsu valsti," savu lēmumu pamatoja prezidents.

"Galvenais uzdevums [10.Saeimai] bija atmest tos niķus un stiķus, kas bija par pamatu lielajai uzticības plaisai starp sabiedrību un 9.Saeimu. Izravēt to ļaunuma sakni, kas šķir varu un sabiedrību. Jau 9.Saeimā likumdevējs neapstiprināja amatā tiesnesi, kura profesionālā atbilstība bija novērtēta tiesu varā. Likumdevējs neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona - Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Arī šajā Saeimā jau bija signāls, ka tikumi un netikumu diemžēl ir pārņemti," sacīja prezidents.

Tomēr vienlaikus Valsts prezidents arī norādīja, ka šo pēdējo triju gadu laikā mēs esam pārvarējuši ekonomisko krīzi, taču galveno slogu ir iznesuši tieši iedzīvotāji - ar algu samazināšanu, dzīves līmeņa krišanos un darba vietu zaudēšanu.

"Vai ir kāds panākums? Mūsu valstij ir panākums. Mēs trīs gadu laikā, brīnumainā kārtā, esam pārvarējuši ekonomisko krīzi. Mēs esam paraugs. Rīcības paraugs, rezultātu paraugs. Būsim godīgi, šo krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki.. Rodas jautājums - kā vārdā? Vai tiešām, lai vairotu oligarhu peļņu, lai ļautu apzagt savu valsti, vai tiešām, lai tiesiskums kļūtu par nenozīmīgu saukli? Mēs visi - gan jūs, gan es kā Valsts prezidents pārāk labticīgi vērojām dažu cilvēku grupu interešu izpausmes. Noraudzījāmies un neko nedarījām. Situācija kļuva tikai sliktāka un sliktāka. Ja iepriekšējai Saeimai uzticējas 6% cilvēku, tad esošajai Saeimai uzticās 10% cilvēku. Mēs šobrīd sākam runāt ne tikai par valsts nozagšanu, varētu nojaust, ka tuvojas mūsu valsts demokrātijas privatizācija," sacīja prezidents.

Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Referenduma procedūra, ja tā iznākums būtu pozitīvs, prasītu aptuveni divus mēnešus. Piemēram, ja Zatlers par Saeimas atlaišanu izšķirtos pirmdien, 30. maijā, referendums reāli varētu notikt ne vēlāk kā 30. jūlijā, tātad jau pēc Zatlera pilnvaru beigām. Bet jaunās Saeimas vēlēšanas tādā gadījumā notiktu ne agrāk kā septembra beigās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu