Zatlers: Latvijā ir oligarhi, un tie ir Lembergs, Šķēle un Šlesers

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar LNT diskusijā Valsts prezidents Valdis Zatlers, lūgts nosaukt oligarhus Latvijā, nosauca Lembergu, Šķēli un Šleseru. 2007.gadā pirms savas apstiprināšanas amatā Zatlers nevēlējās atzīt, ka šāda cilvēku "suga" eksistē. Prezidents norādīja, ka pierādījumi oligarhu ietekmei nav nekur noslēpti, piemēram, 2009.gadā iepriekšējā Saeima Augstākās tiesas tiesneša amatā neapstiprināja Māri Vīgantu, kurš iepriekš lēma par Lemberga apcietināšanu. Prezidents arī atklāja, ka pirms paziņojuma tikusi apsvērta iespēja prasīt Dombrovska valdības demisiju.

Papildināta atbilstoši jaunākai informācijai.

Atbildot uz jautājumu, kuri, pēc Zatlera domām, Latvijā ir oligarhi, viņš atbildēja: [Aivars] Lembergs, [Andris[ Šķēle un [Ainārs] Šlesers. "Tie ir cilvēki, kas nostiprina ietekmi caur medijiem tīri savtīgos nolūkos," komentēja Zatlers.

"Ja cilvēks, kas nav Saeimā, spēj ietekmēt lēmumu pieņemšanu Saeimā un visus, gandrīz visus, lēmumus valdībā, kas aiz tā slēpjas?" teica Zatlers, uzsverot, ka rīcībspējai jābūt Ministru kabineta rokās.

Zatlers arī atzīmēja, ka visi cerēja uz Saeimas vēlēšanām pērnruden, ka mainīsies tikumi, taču mainījās tikai fasāde. "Ja Saeima netiek galā ar uzticības krīzi, tad jādod iespēja tautai rīkoties," teica Zatlers.

Zatlers turpina kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, jo būtu gļēvi mukt

Šovakar prezidenta amata kandidātu debatēs LNT Zatlers pamatoja savu pozīciju: "Vakar esmu uzņēmies politisko atbildību visas tautas priekšā. Ja es to esmu uzņēmies, būtu gļēvi mukt, tāpēc esmu nolēmis turpināt kandidēt uz Valsts prezidenta amatu."

Zatlers norādīja, ka vakardienas lēmums nav sāpīgs lēmums: "Es kaitēju vairāk savai pārvēlēšanai, nevis to vairoju. Vakar bija valstisks lēmums – kur mēs ejam tālāk?”

Zatlers atzina, ka, protams, deputātiem būs grūtāk izšķirties par balsojumu, jo viņš ir izteicis neuzticību parlamentam. Tomēr Zatlers arī izteicās:

ja viņu atkārtoti ievēlēs valsts vadītāja amatā un tauta nobalsos pret parlamenta atlaišanu, tad viņš atteiksies no prezidenta amata.

Valsts prezidents atzina, ka lēmumu rosināt parlamenta atlaišanu viņš vakar pieņēma pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidentu un ģenerālprokuroru. Ar amatpersonām tika runāts par stāvokli valstī, pēc tam Zatlers izlēma rosināt tauta nobalsošanu.

Apsvērta iespēja prasīt Dombrovska valdības demisiju

"Es viennozīmīgi varu apgalvot, ka šādu lēmumu pieņēmu vakar. Pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidentu un ģenerālprokuroru. Mēs runājām tikai par vienu tēmu. Stāvoklis valstī un izeja no tā. Pēc šīm trim sarunām es pieņēmu lēmumu rosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu," viņš teica.

"Es uzdevu abām amatpersonām vienkāršus jautājumus - kā viņi redz izeju no tās situācijas, kas radusies pēc Šlesera kunga neizdošanas, vai viņi redz kādu politisku alternatīvu šai valdībai, vai viņi redz izeju, kā Saeima var vērst par labu to situāciju, kad katastrofāli krities Saeimas prestižs," turpināja Zatlers. Zatlers apgalvoja, ka viņa rīcībā nav nekādu citu papildu ziņu par pēdējiem notikumiem, kādu nebūtu sabiedrības rīcībā.

Zatlers: Latvijas tauta nevar muļļāties tālāk

Kā viena no iespējām izskatīta arī Dombrovska valdības demisijas pieprasīšana, taču gan Āboltiņa, gan Dombrovskis apgalvojuši, ka šajā Saeimā citu valdību izveidot nevarēs. "Ja Saeimas priekšsēdētāja un reizē arī valdības vadītājs uz jautājumu, vai jūs redzat kādu citu koalīciju šajā Saeimā, atbild - nē, šī ir vienīgā iespēja.., tad mēs nevaram būt droši, ka Saeima var risināt jautājumus," sacīja prezidents.

Turpinot domu, Zatlers piebilda: "Tas veicina politisko, ekonomisko stagnāciju. Mēs savos attīstības tempos atpaliekam, nemaz nerunājot par Igauniju un Lietuvu. Kā mēs tālāk varam dzīvot? Tāpat vien ejam uz priekšu? Latvijas tauta nevar muļļāties tāpat uz priekšu un tā turpināt dzīvot." Tādēļ viņš nodevis tautai iespēju izlemt, vai nu tautu apmierina šī politika, vai varbūt neapmierina prezidenta lēmums.

"Tāda bija viena no iespējām. Ne Saeimas priekšsēdētāja, ne valdības vadītājs nevarēja atbildēt, precīzāk, pateica skaidru nē. Nē, mums nav iespējas šajā Saeimā izveidot jaunu valdību. Ja ir tāda situācija Saeimā, tad ir vajadzīgs jauns vēlētāju mandāts," skaidroja Zatlers.

Zatlers arī nedomā, ka rodas morāla problēma apstāklī, ka 10.Saeima balsos par viņu kā vienu no kandidātiem. "Es esmu pilnīgi izprotošs par to, ka deputātiem izšķirties par balsojumu ir daudz grūtāk, zināmā mērā esmu izteicis viņiem neuzticību. Es gribu apgalvot, ja mani ievēlēs un tautas nobalsošanā būs negatīvs balsojums par Saeimas saglabāšanu, tad tajā pašā brīdī es atteikšos no amata," sacīja Zatlers.

Tikusi dota iespēja panākt uzrāvienu

Dodot iespējas tautai izlemt tālāko šīs Saeimas likteni, Zatlers norādīja uz to, ka šī situācija radīs jaunu politisko pieprasījumu.

„Cilvēkiem ir iespēja organizēties un panākto to lūzumu, lai būtu stabila politiskā aizmugure un uzņēmējiem draudzīga vide. Šī ir tikai iespēja, kā es to redzu, - esam kā tauta atguvusi cerību un iespēju rīkoties. Varam panākt reālu uzrāvienu – mūsu politisko, ekonomisko uzrāvienu,” tādu pārliecību LNT diskusijā pauda Zatlers.

Diskusijas noslēgumā Zatlers, kurš atzina, ka ir uzņēmies politisko atbildību un apņēmies kandidēt uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā, pateicās visiem cilvēkiem, kas bija sestdienas vakarā sanākuši pie Rīgas pils ar karogiem un atbalstīja grūtajā lēmumā. „Esmu devis iespēju visiem, tagad tā kopīgi jāizmanto,” viņš uzsvēra.

CVK referendumu prognozē 30.jūlijā

Jau ziņots, ka šo sestdien, 28.maijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā rosināja atlaist 10.Saeimu, pamatojoties uz Satversmes 48.pantu. Attiecīgais pants dod Valsts prezidentam tiesības atlaist parlamentu, bet šis lēmums vēl būs jāapstiprina tautai referendumā.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars prognozējis, ka tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu varētu sarīkot 30.jūlijā. CVK sēde, kurā lems par laiku tautas nobalsošanai, notiks jau nākamo pirmdien. Likums paredz, ka tautas nobalsošanu CVK jāsarīko divu mēnešu laikā.

Kā jau zināms, Saeimā nākamo ceturtdien, 2.jūnijā, ir paredzētas Valsts prezidenta vēlēšanas. Šim amatam izvirzīti divi kandidāti - līdzšinējais Valsts prezidents Valdis Zatlers un 10.Saeimas deputāts Andris Bērziņš.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu