Pieķerta latviešu valodu nesaprotoša policiste

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV "De Facto"

Pirms gada atklājās, ka Valsts policijā strādā vairāk nekā 200 amatpersonas, kuras nezina latviešu valodu pietiekami labi. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem visām valsts policijas amatpersonām jāzina valsts valoda augstākajā līmenī. Dažiem policistiem tika atklātas arī viltotas valsts valodas prasmes apliecības, svētdien vēstīja LTV raidījums "De facto".

Toreiz policijas vadība un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) solīja, ka līdz rudenim situācija tiks sakārtota. Tomēr Vācijas televīzijas kanāls "ZDF" sagatavojis reportāžu, kurā atklājas, ka policijā aizvien strādā personas, kuras ar latviešu valodu, maigi izsakoties, ir uz jūs, norādīja raidījums.

Reportāžā nofilmēts, kā Valsts valodas centra (VVC) pārstāvis pārbauda latviešu valodas zināšanas Valsts policijas Rīgas Latgales priekšpilsētas policijas iecirknī Gogoļa ielā. Pirms gada šajā iecirknī jau tika sodīti seši policisti par nepietiekamu latviešu valodas prasmi. Uz VVC pārstāvja pārbaudes jautājumiem kādai no darbiniecēm rodas pamatīgas grūtības atbildēt, liecina "ZDF" reportāža.

"Pēc piecām minūtēm priekšnieka kabinetā notiks spēcīgs sprādziens. Kāda būs jūsu rīcība, jūs saņēmāt šo informāciju?" tā VVC pārstāvis valsts valodā jautāja policistei. "Nu kā? Kāda informācija, par protokoliem?" izbrīnīti atjautāja policiste, kurai tika jautāts par sprādzienu. "Man nav sprādziena," atteikusi policiste.

Policistei tika uzdoti arī citi jautājumi, arīdzan par aizturētas personas tiesībām, vēstīja "De facto". Arī uz jautājumu par viņas dzimumu policiste atbildēja: "Latviete." Šobrīd policistei, kura strādā par inspektori, VVC esot piespriedis administratīvo sodu, kā arī veiks atkārtotu pārbaudi pēc trīs mēnešiem.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu