Vīķe-Freiberga: Tagad esam atkāpušies krietnus soļus atpakaļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Andra Bērziņa ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā nav sākusies jauna ēra, bet esam atkāpušies pāris soļus atpakaļ politiskajā neatkarībā no oligarhiem, šādu viedokli žurnālistiem pauda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente šodien žurnālistiem sākotnēji nevēlējās komentēt Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā, bet, nedaudz apdomājoties un vēlreiz pārjautājot, vai tiešām Bērziņš guvis Saeimas vairākuma atbalstu, viņa tomēr atzina: ja pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers ar savu radikālo soli rosināt Saeimas atlaišanu un visi viņi dedzīgie atbalstītāji vēlējās sākt jaunu ēru un lauzt 20 gadus ilgušo oligarhu ietekmi politikā, tagad ir sākusies nevis jauna ēra, bet esam atkāpušies krietnus soļus atpakaļ politikas neatkarībā no oligarhiem.

"Saskatu soli atpakaļ, nevis uz priekšu. Diemžēl,"

atzina eksprezidente. Taujāta, vai referendums varētu kaut ko mainīt, viņa skaidroja, ka Saeima ievēl prezidentu uz četriem gadiem un Latvijā nav izstrādāta procedūra, kā izvērtēt prezidenta darbu, tāpēc varam gatavoties četru gadu Bērziņa termiņam.

Uz žurnālistu jautājumiem, vai viņa uzskata, ka Bērziņš ir oligarhu ieliktenis, viņa atbildēja: "Šādus vārdus es savā mutē nelieku, tos es atstāju žurnālistiem."

Vīķe-Freiberga atzina, ka Bērziņu personīgi nepazīst, bet redzējusi tikai vienu viņa uzstāšanos televīzijā, proti, tās bija debates ar Valdi Zatleru.

Tāpēc eksprezidentei ir grūti spriest, kā Bērziņš pārstāvēs valsti ārvalstīs.

Uz jautājumu, vai viņa uzskata, ka Saeimai vajadzēja ievēlēt Zatleru atkārtotam termiņam, viņa sacīja: "Es neko neuzskatu, es tikai vēroju."

02 Jun 2011 18:23 |Kategorija: Latvijas ziņas Vīķe-Freiberga ārkārtas vēlēšanās prognozē lielākus panākumus ZZS un SC, varētu atgriezties PCTVL

Saeimas ārkārtas vēlēšanās nav sagaidāmi lieli uzlabojumi, uzskata eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ja man būtu jāliek likmes uz rezultātu, es pārāk daudz naudas uz lieliem uzlabojumiem neliktu, diemžēl," ceturtdien par iespējamām ārkārtas vēlēšanām sacīja Vīķe-Freiberga.

Taču lielāks atbalsts nekā pašlaik varētu būt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kā arī "Saskaņas centram", varētu atgriezties arī kāda partija, kuras pašlaik nav politikā.

"Pieņemu, ka vēlēšanas būs ar lielāku atbalstu Zemnieku savienībai un ar lielāku atbalstu arī "Saskaņas centram" un eventuāli varētu parādīties vēl spēki, kas bija pazuduši, piemēram, "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), reaģējot uz labējo spēku iniciatīvām, kas ir provocējošas. Jā, mums ir iespējamas pārmaiņas, bet baidos, ka ne visas uz labo pusi," sprieda eksprezidente.

Viņa attiecās dot padomus, vai politikā aktīvi būtu jāiesaistās līdzšinējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš ceturtdien balsojumā par nākamo prezidentūras termiņu zaudēja savam sāncensim Andrim Bērziņam (Zaļo un zemnieku savienība).

"Cik noprotu, Zatleram ir nodoms doties politikā, tad mums kārtējās Saeimas vēlēšanās būs kāda jauna partija.

Laiks ir īss, bet pieņemu, ka tas notiks. Bet neesmu pareģone un kafijas biezumus nemāku lasīt," izteicās Vīķe-Freiberga.

No viņas sacītā izrietēja, ka viņa politikā negrasās atgriezties.

"Vēlēšanās savu iespaidu spēlē nauda – jo lielāka nauda, jo lielāks iespaids, tas nu gan ir vairāk nekā skaidrs. Īstas zāles pret to var atrast tikai tauta, izvēloties savus priekšstāvjus.. Es ļoti šaubos, vai viens ir cīnītājs un vai mana klātiene šajā līmenī spētu ar lielās naudas varu kaut ko panākt," viņa pastāstīja.

Vīķe-Freiberga ceturtdien vairākkārt norādīja uz tautas līdzdalību un atbildību. Viņa uzskata, ka tautas masām ir kaut kas jāmaina domāšanā.

"Mēs redzam, ka tas, kas vienam ir oligarhs, citam ir tautas vadonis un gudrākais cilvēks, ko Latvijas tauta jebkad dzemdinājusi. Mums ir pietiekamas viedokļu atšķirības. Kamēr tās visas nenoskaidrosies, mēs būsim tur, kur mēs esam," atzina eksprezidente.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers paziņojis par Saeimas atlaišanas rosināšanu un referendums par to notiks 23.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu