Apšauba veidu, kā iegūtas Bērziņa balsis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

TV3 ziņu operators piefiksējis jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa sarunu, kas metot ēnu uz ievēlēšanas procesu un ļaujot domāt par kādu vienošanos prezidenta vēlēšanās.

Pievienots Nacionālās apvienības viedoklis

Kā ir ar Rasnaču?

Sarunā Bērziņš kolēģim Aivaram Dronkam (ZZS) jautā, "kā tur "Saskaņas" puikas", un saņem atbildi, ka normāli.

Tad Bērziņš apjautājas, kā ir ar [Saeimas deputātu Dzintaru] Rasnaču.

Jāpiezīmē, ka Rasnačs iepriekš žurnālistiem apgalvoja, ka balsos par Zatleru.

Saeimas kuluāros tiek runāts, ka Bērziņa ievēlēšanai nepieciešamās balsis varētu būt nopirktas.

Rasnačs jūtas aizskarts

Rasnačs piektdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka jūtas aizskarts saistībā ar minēto sižeto, jo no tā, viņaprāt, nav noprotams, ne par ko runā Bērziņš ar Dronku, ne arī, konkrēti, kad saruna ierakstīta. "Bija interesants sižets parādīts, kur sēž prezidenta amata kandidāts ar vienu savu kolēģi un pārrunā kaut ko nezin ko un cikos. Man rodas jautājums, kāpēc tas korespondents nepajautāja tieši viņiem pašiem, par ko viņi runā un kāpēc. Jo mēs varam no sižeta izvilkt jebko un uztaisīt sazvērestības teoriju. Man, personīgi, šis sižets ļoti aizskāra," teica Rasnačs.

Deputātu ietekmēšana - tikai frakcijās ar brīvo balsojumu

Jautāts, vai Saeimā starp balsojumiem iespējama deputātu ietekmēšana, Rasnačs teica: "Es domāju, ka tādi gadījumi var būt tikai tajās frakcijās, kur ir brīvais balsojums."

Jau vēstīts, ka brīvais balsojumus bija divās frakcijās - SC un ZZS.

Savukārt Nacionālā apvienība vērsusies pie jaunievēlētā prezidenta, lūdzot paskaidrot kontekstu, kādā viņš pieminējis Dzintaru Rasnaču (Nacionālā apvienība), kas radījis šaubas par Rasnača balsojumu ceturtdien Valsts prezidenta vēlēšanās.

Frakcijai pagaidām nav pierādījumu par to, ka Rasnačs būtu balsojis pretēji frakcijā lemtajam un balsojumā nebūtu atbalstījis Valda Zatlera kandidatūru, BNS piektdien sacīja Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Bērziņu lūdz skaidrot sarunas kontekstu

Tomēr viņš lūdzis Bērziņu paskaidrot televīzijas operatora notverto sarunu. Cilinskis vērtēja, ka sižets ir jocīgs, bet viņš uzskata, ka skaidrība jāvieš jaunievēlētajam prezidentam Bērziņam.

"Rasnača kungs pārliecinoši apgalvo, ka tā nav [nav balsojis pretēji frakcijā lemtajam], un pagaidām nav iemesla neticēt. Būtu loģiski, ka Bērziņa kungs pastāstītu, par ko saruna ir bijusi," sacīja Cilinskis. Viņaprāt, saruna esot izķerta no konteksta un neko nepierāda. "Pagaidām nav nekādu pierādījumu un, ja tādu nav, ir nevainības prezumpcija," atzina Cilinskis.

"Tas ir svarīgi viņam. Ja kādā procesā parādās balsu pirkšana, var apstrīdēt arī prezidenta ievēlēšanas leģitimitāti," norādīja Cilinskis.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars apliecināja – ja atklātos situācija, ka kāds būtu negodprātīgi izturējies pret savu pienākumu, šādam cilvēkam momentāni bez vārda runas tiktu liegta iespēja atrasties organizācijā.

Nobalso par Bērziņu

Kā ziņots, otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, Zaļo un zemnieku savienības deputātu Bērziņu.

Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 44 balsis. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti. Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Saskaņā ar likumu prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu