Vīķe-Freiberga novēl Bērziņam spēt vienot tautu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šovakar nosūtījusi vēstuli jaunievēlētajam prezidentam Andrim Bērziņam (ZZS), kurā novēl viņam spēt vienot tautu kopējā izpratnē par Latvijas valsts un tautas interesēm.

Kā informēja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane, vēstulē Bērziņam Vīķe-Freiberga apsveic viņu kā šodien ievēlētu Valsts prezidentu nākamajiem četriem gadiem un novēl godam pildīt augstā amata pienākumus gan Latvijā, gan arī, pārstāvot Latviju pasaulē.

Par spīti uzskatu dažādībai viņa novēl jaunievēlētajam prezidentam "spēt vienot tautu kopējā izpratnē par Latvijas valsts un tautas interesēm". Vēstulē Vīķe-Freiberga pauž cerību, ka ar konstruktīvu, aktīvu un godīgu darbu viņam "izdosies iemantot tautas un citu valstu kolēģu cieņu un ar saviem pūliņiem un kalpošanu viņš palīdzēs Latvijai atkopties, zelt un plaukt".

Savukārt vēstulē aizejošajam prezidentam Valdim Zatleram bijusī prezidente pauž lielu pārsteigumu par Saeimas izvēli Valsts prezidenta vēlēšanās un pateicās Zatleram par visu to, ko viņš "godam paveicis uzticētajos valsts pirmās amatpersonas gados".

"Gan dokumentos, gan tautas atmiņā paliks liecības par to, kā ar patiesi patriotisku degsmi, nenogurstošu darbu un dziļu atbildības izjūtu viņš darījis visu, lai sargātu Valsts prezidenta institūciju un tās prestižu, gādātu par tās ciešām saitēm ar tautu un godam pārstāvētu Latviju ārzemēs," uzskata Vīķe-Freiberga.

"No savas personīgās pieredzes varu liecināt, ka dzīvē palaikam notiek tā, ka vienas durvis aizveras, lai atļautu atvērties kādām citām. Jums kā cilvēkam, kurš vēl ir pilnos spēka gados, vēl ļoti daudzas iespējas ir priekšā," vēstulē Zatleram raksta bijusī prezidente.

Freiberga: jauna ēra diemžēl nav sākusies

Kā ziņots, Vīķe-Freiberga uzskata, ka ar Andra Bērziņa ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā nav sākusies jauna ēra, bet esam atkāpušies pāris soļus atpakaļ politiskajā neatkarībā no oligarhiem.

Eksprezidente šodien žurnālistiem sākotnēji nevēlējās komentēt Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā, bet, nedaudz apdomājoties un vēlreiz pārjautājot, vai tiešām Bērziņš guvis Saeimas vairākuma atbalstu, viņa tomēr atzina: ja pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers ar savu radikālo soli rosināt Saeimas atlaišanu un visi viņi dedzīgie atbalstītāji vēlējās sākt jaunu ēru un lauzt 20 gadus ilgušo oligarhu ietekmi politikā, tagad ir sākusies nevis jauna ēra, bet esam atkāpušies krietnus soļus atpakaļ politikas neatkarībā no oligarhiem.

Jau ziņots, ka otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima šodien par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu Andri Bērziņu.

Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret - 44. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti.

Pret abiem prezidenta amata kandidātiem bija nobalsots ar trim vēlēšanu zīmēm.

Bērziņš būs ceturtais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un astotais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Pašreizējā prezidenta Zatlera pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu