Atšifrētās deputātu sarunas atklāj, kurš meklējis balsis Bērziņam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izmantojot speciālistu, kuri spēj lasīt no lūpām palīdzību, LTV raidījums „de facto” analizējis deputātu sarunas ceturtdien Saeimā notikušo prezidenta vēlēšanu laikā. Raidījums norāda, ka speciālisti nespēj ar 100% precizitāti nolasīt no lūpām visu deputātu teikto, tomēr zināmu ieskatu vēlēšanu aizkulisēs tas sniedz.

Deputāti satraukti

Pirms pirmā balsojuma satraukta saruna bijusi vērojama starp Nacionālās apvienības deputātiem, kuri solījuši atbalstīt Zatleru.

I.Laizāne (VL!-TB/LNNK): Ko mēs darīsim? Neko patreiz?

I.Parādnieks (VL!-TB/LNNK): Neko patreiz, tas būs pēc tam...

Runā par vienošanos ar "Saskaņas centru"

Pirmās balsošanas laikā Aivars Dronka no ZZS - viens no Andra Bērziņa virzītājiem - cītīgi apstaigājis gan savu partijas biedrus, gan arī runā par kādu vienošanos ar Saskaņas centru.

V.Orlovs (SC) A.Dronkam (ZZS): Vienojāmies… viens no deputātiem piekritīs, it kā jā, nu redzēsim, es pieļauju, varbūt, ka jā, pagaidām mierīgi, lai visi nomierinās un tad visi kopā...

Pēc pirmā balsojuma, kurā par Zatleru nobalsojuši 43 deputāti, par Bērziņu 50, pret abiem kandidātiem nobalsojuši 5, bet viens nodevis nederīgu vēlēšanu zīmi.

Urbanovičs bar savējos

[Speciālistu no lūpām nolasītais ļauj saprast SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sabar Saskaņas centra deputātu Dmitriju Rodionovu par nepareizi vai neatbilstoši solītajam aizpildītu vēlēšanu biļetenu.

J.Urbanovičs (SC) D.Rodionovam (SC): Nado vnimateljno zapolnjatj kartočku... (Vajag uzmanīgi aizpildīt biļetenu...)

Arī Andreja Klementjeva (SC) teiktais raidījumam apstiprina, ka Saskaņas centrs bija plānojis – ka prezidents tiks ievēlēts jau pirmajā balsojumā.

Par Zatleru balsojuši arī daži ZZS un PLL deputāti

No tā, ko speciālistiem izdevies nolasīt no deputātu lūpām – var spriest, ka par Zatleru pirmajā balsojumā nobalsojuši arī vairāki deputāti, ka nav ne Vienotībā, ne Nacionālajā apvienībā. Jau iepriekš deputātu izteikumi liecināja, ka par Zatleru nobalsos Augusts Brigmanis, Dana Reizniece-Ozola un Dace Reinika no ZZS un Guntis Ulmanis un iespējams arī Rita Strode no PLL. No Jāņa Urbanoviča teiktā var spriest, ka arī Staņislavs Šķesters no ZZS balsojis par Zatleru.

J.Urbanovičs (SC) S.Šķesteram (ZZS): Par ko tu uzrakstīji? Par Zatleru?.. Arī par Zatleru...

Pirmajā balsojumā savāktās 43 balsis par Zatleru nozīmē, ka kāds no Vienotības vai Nacionālās apvienības tomēr nav nobalsojuši par Zalteru, lai gan iepriekš publiski tā tika solījuši.

Par Bērziņu visaktīvāk aģitējis par vienu no Latvijas oligarhiem dēvētais Andris Šķēle

No „de facto” nofilmētā un speciālistu atšifrētajām sarunām var spriest, ka plenārsēžu zālē galvenais aģitētājs par Andra Bērziņa ievēlēšanu nav viss kāds no ZZS, bet gan Andris Šķēle no PLL. Šķēle ir sens Andra Bērziņa paziņa vēl no tā dēvētās „Valmieras grupas laikiem” kurā sanāca uzņēmēji un politiķi, lai runātu par valsts „sakārtošanu”. Nevienā no mūsu atšifrētajā sarunām gan neparādās nekādi naudas apsolījumu.

Tomēr Andra Šķēles saruna ar diviem Vienotības jaunajiem deputātiem liek domāt par visai konkrētu spiediena izdarīšanu uz Klāvu Olšteinu un viņam blakus – pret kameru ar muguru sēdošo Guntaru Galvanovski.

A. Šķēle (PLL) K.Olšteinam (V) un G.Galvanovskim (V): Plāns sarežģījies. Tu man pierakstīsi... Konkrētu vajag... Nenobalsos... Ieiet kabīnē un visi samulst. Uzraksti par ko balsoji, parādi, parādi, nu parādi... Klausies, tu tikai nepūties / nepūlies (?) uz ministru, iesim caur šito, man ir otrs priekšlikums.

A. Šķēle (PLL) G.Galvanovskim (V): Viss ir atļauts... Dzīve ir civilizēta, dzīvojam normāli, neapspiesti... Tiklīdz tu kļūsti par amatpersonu...Tu vari visu... Un tas nav aizliegts nekur...

Galvanovska atbildes gan nav ne dzirdamas, tomēr nojaušams, ka viņš Šķēles teiktajā ieklausās ar interesi. Pret Galvanovski savulaik gandrīz tika izvirzīta apsūdzība par finanšu līdzekļu izšķērdēšanu strādājot bankā.

Tomēr - vai otrajā balsošanas reizē domas mainījis kāds no Vienotības deputātiem – nav drošas atbildes.

ZZS pārsteigta par Bērziņa ievēlēšanu

Otrā balsojumā ar 53 balsīm tiek ievēlēts Andris Bērziņš (ZZS). „De facto” secina, ka par iznākumu bijuši pārsteigti Bērziņa partijas biedri no ZZS rindām. Nojaušams, ka ZZS bija plānojuši, ka notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta uz kuru virzīt savu kandidātu un Andra Bērziņa ievēlēšana iespējams bijusi nejauša. Netieši par to liecina arī vienas no aktīvākajām Bērziņa atbalstītājām – viņa frakcijas biedres Ivetas Grigules, kura no Bērziņa pēdējās dienas neatkāpās gandrīz ne soli – izslēgšana no Latvijas Zaļās partijas valdes. „De facto” neoficiāli zināms, ka iemesls izslēgšanai esot Grigules pārlieku lielais atbalsts Andrim Bērziņam, kas bijis pretrunā ar Zaļās partijas valdes lēmumu.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu