Urbanovičs atzīstas, ka nejauši sabojājis biļetenu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3 video

"Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs parlamenta plenārsēžu zālē esošajiem Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputātiem atzina, ka viņa pieļautās kļūdas dēļ, balsojumā par Valsts prezidentu ZZS virzītais jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš netika ievēlēts pirmajā kārtā, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc pirmās vēlēšanu kārtas, kurā līdzšinējais Valsts prezidents Valdis Zatlers ieguva 43 balsis, bet Bērziņš 50, Urbanovičs atzinies balsošanas laikā Saeimas plenārsēžu zālē klātesošajiem ZZS deputātiem, ka viņš bijis tas, kurš pirmajā kārtā sabojājis vēlēšanu biļetenu, izdarot tajā kļūdainu piezīmi.

Kā zināms, Saeimā ir trīs Andri Bērziņi - divi ZZS frakcijā ievēlēti no Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabaliem un viens apvienības "Par Labu Latviju" (PLL) frakcijā, ievēlēts no Rīgas vēlēšanu apgabala. Līdz šim Saeimas darbā, lai saprastu, par kuru Bērziņu ir runa, parasti uzvārdam pievieno tā vēlēšanu apgabala nosaukumu, no kura nāk attiecīgais Bērziņš.

Taču tas šoreiz kļuva par pamatu Urbanoviča kļūdai, jo īstais prezidenta kandidāts Bērziņš Saeimā ir ievēlēts no Vidzemes, bet Urbanovičs sev izsniegtajā vēlēšanu zīmē bija norādījis, ka balso par Bērziņu no Zemgales.

Līdz ar to Urbanoviča biļetens pirmajā kārtā tika atzīts par nederīgu un Bērziņa ievēlēšanai nepieciešamās vienas balss pietrūka. Raidījuma uzfilmētajā epizodē Urbanovičs skaidro: "Andri! Es biļetenu biju sabojājis". Tālāk dzirdams, ka deputāti viņam pārjautā: "Pareizi? Tu salaboji tagad?". Uz ko Urbanovičš atbild: "Es vairs tā nedarīšu! Zini, es biju uzrakstījis Andris Bērziņš, aiz komata uzrakstīju no Zemgales. Es tas vainīgais. Sabojāju biļetenu".

Jau ziņots, ka Saeima par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, Zaļo un zemnieku savienības deputātu Andri Bērziņu. Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret - 44. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti. Prezidents tika ievēlēts otrajā kārtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu