VL - TB/LNNK rosina ļaut Valsts prezidentu vēlēt tautai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK sagatavojusi grozījumus Satversmē un vairākus likumprojektus, rosinot ļaut Valsts prezidentu vēlēt tautai.

VL - TB/LNNK vēlas, lai Satversmes 35. pantā tiktu ierakstīts, ka Valsts prezidents ir valsts galva. Valsts prezidents kalpo tautas labumam, ir nacionālās vienotības, valstiskās neatkarības, demokrātijas un tiesiskuma balsts.

Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, brīvās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Vēlēšanu kārtību nosaka īpašs likums.

Tiesības izvirzīt Valsts prezidenta amata kandidātu, pēc VL-TB/LNNK domām, ir jādod 10 000 balsstiesīgu vēlētāju vai vismaz desmit Saeimas deputātiem.

Kandidāts, par kuru nobalsojusi vairāk nekā puse balsotāju, uzskatāms par ievēlētu Valsts prezidenta amatā. Ja pirmajā balsošanas kārtā neviens no kandidātiem nesaņem šādu vairākumu, rīkojama otra vēlēšanu kārta, kurā piedalās divi kandidāti, kas pirmajā kārtā saņēmuši visvairāk balsu. Kandidāts, kurš otrajā balsošanas kārtā saņēmis visvairāk balsu, uzskatāms par ievēlētu Valsts prezidenta amatā.

VL - TB/LNNK rosina arī šādi paplašināt Valsts prezidenta tiesības

Valsts prezidents pārstāv valsti starptautiski, paraksta starptautiskos līgumus un nosūta tos Saeimai ratifikācijai

Ja valsti apdraud ārējais ienaidnieks vai ja valstī vai tās daļā ir izcēlies vai draud izcelties iekšējs nemiers vai citāds tikpat smags apdraudējums, kurš apdraud pastāvošo valsts iekārtu, Valsts prezidentam būtu tiesības izsludināt izņēmuma stāvokli, par to 24 stundu laikā paziņojot Saeimas prezidijam, kuram šāds Valsts prezidenta lēmums nekavējoties jāceļ priekšā Saeimai. Ja apdraudējums turpina pastāvēt arī pēc trim mēnešiem, Saeima izņēmuma stāvokli var pagarināt. Saeima to var pagarināt vairākkārt, bet ik reizes ne ilgāk par diviem mēnešiem.

Pēc tam, kad Saeima apstiprinājusi izņēmuma stāvokli, Valsts prezidents uzņemas Ministru kabineta vadību

Valsts prezidentam ir tiesības atlaist Saeimu, bet šīs tiesības viņš var izmantot ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms nākamajām Saeimas vai Valsts prezidenta vēlēšanām.

(Valsts prezidents Valdis Zatlers "rīkojumu nr. 2" par 10.Saeimas vēlēšanām izdeva sešas dienas pirms nākamajām Valsts prezidenta vēlēšanām.)

VL - TB/LNNK arī rosina Satversmē noteikt Valsts prezidenta atlaišanas procedūru. Ja Valsts prezidents apzināti ir izdarījis Satversmes vai citu būtisku likuma pārkāpumu, tad Saeima ar ne mazāk kā trīs piektdaļu visu Saeimas locekļu lēmumu sāk Valsts prezidenta atlaišanas procedūru.

Ja Saeima pieņēmusi lēmumu par Valsts prezidenta atlaišanas procedūras sākšanu, lieta tiek nodota izskatīšanai Satversmes tiesā, kuras spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

VL - TB/LNNK arī vēlas, lai Satversmē būtu ierakstīts, ka Ministru kabinetu sastāda persona, kuru ieceļ Valsts prezidents. Ministru kabineta sastāvu apstiprina Valsts prezidents

Ministru prezidentam viņa amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Ministru prezidents un ministri par savu darbību ir atbildīgi Valsts prezidenta un Saeimas priekšā.

Ministru prezidentam vai ministram jāatkāpjas, kad Saeima ar visu deputātu vairākumu tiem izsaka neuzticību. Ja neuzticība izteikta Ministru prezidentam, tad jāatkāpjas visam kabinetam, ja atsevišķam ministram, tad tam jāatkāpjas un viņa vietā Ministru prezidentam jāaicina cita persona. Ministru prezidentam un ministram jāatkāpjas, kad Valsts prezidents to prasa.

Tiesnešus izvirza likumā noteiktā kārtībā, bet tiesnešus ieceļ Valsts prezidents un viņi ir neatceļami. Tiesnesi pret viņa gribu atcelt no amata var Valsts prezidents vienīgi likumā paredzētos gadījumos, pamatojoties uz tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu vai tiesas spriedumu krimināllietā. Ar likumu var noteikt vecumu, ar kura sasniegšanu tiesneši atstāj savu amatu.

Nacionālā apvienība vēlas Satversmē noteikt, ka ne tikai Valsts kontrole ir neatkarīga koleģiāla iestāde, bet arī Tiesībsargs ir neatkarīga iestāde.

Valsts kontrolieri un tiesībsargu izvirza Valsts prezidents un apstiprina amatā Saeima. No amata atcelt Valsts kontrolieri un tiesībsargu var vienīgi uz tiesas sprieduma pamata.

Ceturtdien, 9.jūnijā, par VL - TB/LNNK rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kā arī par viņu izstrādātajiem grozījumiem Satversmes tiesas likumā, Valsts prezidenta vēlēšanu likumā un Valsts prezidenta atlaišanas kārtības likumā, kā arī Priekšvēlēšanu aģitācijas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām un šo vēlēšanu finansēšanas likumu tālāko virzību lems Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu