"Oligarhu kapusvētkos" vienojas nesadarboties ar oligarhiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdienas vakarā Rīgā tūkstošiem cilvēku pulcējās, lai piedalītos akcijā "Oligarhu kapusvētki - izvadi savu oligarhu silti!". Uz AB dambja bija sanākuši septiņi līdz deviņi tūkstoši cilvēku, TVNET sacīja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava. Pasākums noritējis mierīgā gaisotnē ar vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku uzrunām par oligarhu varu mūsu valstī. Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki akcijas laikā publiski paziņoja, ka turpmāk nesadarbosies ar oligarhiem. Akcijas noslēgumā cilvēki ar ovācijām devās pie Daugavas dedzināt "korupcijas kluci" un pauda cerību, ka tas būs sākums pārmaiņām.

Sabiedrībā pazīstami cilvēki atsakās sadarboties ar oligarhiem

Akciju atklāja viens no akcijas iniciatoriem Viesturs Dūle, kurš savā uzrunā aicināja pateikties Aivaram Lembergam, Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram par mācību, ko tie devuši 21 gada garumā. Viņš stāstīja, ka vienīgā televīzija, kas atsaukusies uz viņa aicinājumu veidot projektu par izglītību, esot bijusi Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT). Bet Dūle no sadarbības ar LNT atteicās, jo neesot zināms, par ko šī telekompānija iestājas. "Gribam atklātus un godīgus principus, lai zinātu, kā spēkus vairojam," teica Dūle.

Aktieris Juris Strenga savā uzrunā norādīja, ka Latvija ir vienīgā zeme, kur ir tik pacietīgi cilvēki un ļāvuši tautu novest līdz šādām ciešanām.

Savukārt Baiba Sipeniece ironiski izteicās par Ventspili un šīs pilsētas galvu Lembergu. Viņa norādīja, ka šī ir vienīgā pilsēta Latvijā, kura katru gadu jūlijā rīko tik vērienīgus Jūras svētkus. Sipeniece šogad ignorējot oligarhus, nolēmusi atteikties no 9. jūlijā gaidāmo Ventspils Jūras svētku vadīšanas.

Mūziķis un režisors Aivars Čivželis jeb Čižiks klātesošajiem no skatuves solīja vairs neveidot reklāmas oligarhu partijām. Viņš norādīja, lai to dara tie, kam tas arī izdodas - Stendzenieks un Liepnieks.

Foto: Felicija/TVNET

Slīcina "korupcijas kluci"

Pēc uzrunām no skatuves cilvēki devās pie Daugavas dedzināt "korupcijas kluci". Vienlaikus cilvēki arī aicināti Daugavā noslīcināt savus personīgos oligarhus, kas izgatavoti dažādās formās. "Korupcijas kluča" degšanu vēroja daudzi cilvēki no Daugavas krasta pie Saules akmens ēkas un no Akmens tilta. Daži cilvēki sataisījuši mazus papīra cilvēciņus un kuģīšus, ko ielaidīs upē. Pie degošā objekta pulcējās cilvēki ar plakātiem, kā arī improvizētiem oligarhu tēliem, kas atveidoti putnu biedēkļu izskatā. Daudziem cilvēkiem ir līdzi arī svecītes un stilizēti kapu vainagi.

AB dambis bija piepildīts ar cilvēkiem, kuri "pasakās" oligarhiem par gūto mācību

Foto: Felicija/TVNET

Uz akciju sanākušo vidū bija pasākuma iniciators Viesturs Dūle, žurnāliste Baiba Sipeniece, aktieris Juris Strenga, mūziķis Lauris Reiniks, diriģenti Māris Sirmais un Ints Teterovskis, mūziķe Ilga Reizniece, mūziķis Gustavo un citi sabiedrībā zināmi cilvēki, kuri kāpa uz skatuves un uzrunāja klātesošos.

Pasākums noritēja mierīgi, bez īpašiem saukļiem, katru runātāji cilvēki pavadīja ar skaļiem aplausiem.

Foto: Felicija/TVNET

Valda patīkama un brīva gaisotne

TVNET novēroja, ka apkārt valda brīva, pozitīva un nepiespiesta atmosfēra. Daudzi sanākušie ir gados jauni cilvēki, kā arī vidējās paaudzes un ģimenes ar bērniem. Liela daļa cilvēku uz akciju ir atbraukuši ar divriteņiem. "Sajūtas kā vasaras festivālā," TVNET sacīja kāds akcijas dalībnieks.

Organizācijas "Delna" brīvprātīgās meitenes sanākušajiem dala rozā lapiņas uz kurām ir uzrakstītas 5 vieglas lietas, ko katrs cilvēks var darīt Latvijas labā.

Policija uzteic mierīgo publiku

Valsts policijas pārstāve sarunā ar TVNET norādīja, ka pasākumu ir apmeklējusi mierīga publika bez negaidītām agresijas izpausmēm.

Pasākuma laikā aizturēto nav, kopumā viss noritējis mierīgi.

Pasākuma norises vietā ieradušies vairāki tiesībsargājošo un drošības iestāžu pārstāvji, kuri gatavojas vakara pasākuma norisei, piemēram, ugunsdzēsēji izmēģina ūdenssūkni un niršanas aprīkojumu. Dambja sākumā pulcējas vairāk nekā 30 pašvaldības un Valsts policijas darbinieki, sabraukušas vismaz 10 policijas mašīnas. Abās pusēs AB dambim dežurē laivas.

Ap plkst. 21 cilvēki izklīduši

Cilvēkiem dodoties prom no pasākuma, policija regulēja satiksmi Akmens tilta Vecrīgas pusē, lai cilvēki, dodoties uz vecpilsētu, varētu šķērsot 11.novembra krastmalu.

Apolitisks pasākums

Pasākuma organizatori uzsvēruši, ka pasākums ir apolitisks - tam nav saistības ne ar vienu politisko spēku vai kustību, uz skatuves nekāps neviens deputāts vai politiķis. Organizatori aicina politiskās partijas ļaut sabiedrībai uztvert jaunos konceptus un neaģitēt par sevi vai sev interesējošiem politiskajiem spēkiem.

Par oligarhu ietekmi jāstāsta arī vecmāmiņai

Tautas akcijas laikā cilvēkiem tiks piedāvāti trīs risinājumi, kurus realizējot var aktivizēt sabiedrības ietekmi politikā un nākamajās Saeimas vēlēšanās.

1. Oligarhu kapusvētku laikā tiks atklāta balsošanas platforma internetā www.manabalss.lv. Tā ļaus iedzīvotājiem nākotnē ātri, viegli un ērti apvienoties, kā arī paust savu viedokli internetā, par savu parakstu izmantojot internetbankas autorizāciju. Tādējādi tiks pieteikts pagrieziena punkts sabiedrības un politisko spēku saziņā, jo nākotnē sabiedrība varēs daudz vieglāk un ātrāk apvienoties un izteikt savu viedokli politiķiem, kuri savukārt to nevarēs neņemt vērā, jo tauta uzreiz ļoti viegli varēs arī izmantot savas referenduma tiesības. Pasākuma laikā tiks prezentētas pirmās iniciatīvas, kas ierobežos oligarhu varu un kuras atbalstīt tiks aicināta sabiedrība.

2. Pasākuma rīkotāji aicina sabiedrību sākt kultivēt "Nesadarbošanās
 principus" – nesadarbošanos ar koruptīvo sistēmu, ar oligarhiem, ar viņu 
reklāmas kampaņām ("Mums ir jābūt atbildīgiem par to, ar ko mēs sadarbojamies").

3. Tiks sākta kampaņa "Pastāsti saviem vecvecākiem, kas notiek valstī", kurā aktīvā sabiedrības daļa aicināta runāt ar vecāka gadagājuma cilvēkiem par oligarhu destruktīvo ietekmi uz Latvijas attīstību un nākotni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu