Urbanovičs izdod grāmatu, kurā noliedz Latvijas okupāciju (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dienasgaismu ieraudzījusi grāmata ar nosaukumu „Nākotnes melnraksts”. Tās autors ir Saeimas deputāts no "Saskaņas centra" (SC) Jānis Urbanovičs. Grāmatā stāstīts par pirmskara Latviju un Ulmaņa laikiem. Autori ar savu darbu grib pārliecināt, ka Kārlis Ulmanis Latviju pārveidojis pēc Padomju Savienības parauga un tāpēc okupācija mūsu valstī nav notikusi, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pirms pēdējām Saeimas vēlēšanām Urbanovičs Rīgā solīja stiprināt latviešu valodu un diplomātiski klusēja par strīdīgajiem vēstures jautājumiem. Bet Krievijā tajā laikā dienas gaismu ieraudzīja grāmata „Vēstures melnraksts” par Latvijas un Krievijas vēsturi un abu valstu attiecībām. Tā sarakstīta kopā ar ietekmīgu personu - Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieku Igoru Jurgenu. Grāmatas tapšanā piedalījies arī žurnālists Juris Paiders. Vietējai varai tā patika - Krievijas bibliogrāfi tai piešķīra balvu kā labākajai politoloģijas grāmatai 2010.gadā.

Tajā strīdīgais vārds ''okupācija'' tiek likts pēdiņās un autori ciniski piezīmē, ka diez vai bez „okupācijas” kāds pasaulē būs zinājis par kori AVE SOL, Viju Artmani, Maiju Tabaku, Raimondu Paulu.

Izdota latviskā versija

Nupat Rīgā izdota grāmatas latviskā versija. Papildināta ar arhīvu dokumentiem un Ulamņlaiku politiķu uzrunām. Vēstījums palicis tas pats – Latvijā okupācija nav bijusi.

Urbanovičs raksta: "Okupācija Latvijā kalpo kā vīģes lapa ar ko piesegt kaunu, ka Ulmanis Latviju PSRS atdeva bez neviena šāviena.

Un okupācijas tēmu kustinot varas elite darot to pašu, ko padomju laikā – vēsturi būvē uz meliem un nestabiliem pamatiem."

Nauda pietikusi vien 1000 grāmatām. Gandrīz visas esot jau izdalītas. Arī skolām. Plāns esot tulkot, lai būtu ko sūtīt draugiem Krievijā.

Greizie spoguļi

Lasīt šo grāmatu ir gluži kā raudzīties greizajos spoguļos – saka raidījuma uzrunātie vēstures pārzinātāji. Politologs Andris Sprūds uzskata - ir labi, ja kāds sāk cilāt tik strīdīgas tēmas. Bet veids kā to sākuši Urbanovičs un Paiders diskreditē šo ideju.

"Politiķi vienmēr domā un tas ir pilnīgi normāli – domā par varu. Un ir dažādi instrumenti varas iegūšanai un varas realizācijai. Nenoliedzami elektorāta mobilizācijas ir svarīga. Cilvēki, kas ies 9.maijā pie pieminekļa es pieļauju viņi šo grāmatu varētu lasīt vai iepazīties ar interesi, " uzskata Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds.

Krievija pārgājusi uz smalku ietekmēšanu

Saeimas deputāte, literatūrzinātniece, habilitētā filoloģijas doktore Janīna Kursīte uzskata, ka grāmata ir labs piemērs tam, kā Krievija ir pārgājusi uz smalku savu kaimiņvalstu ietekmēšanu - caur kultūru, medijiem un literatūru.

"Šai grāmatā es redzu taisnu gudru Igora Jurgena mugurkaulu, bet es redzu iztapīgu tādu dubļu mešanas uz Latviju mugurkaulu gan Urbanovičam, gan Paideram. Paiders gan kā rakstītājs, gan kā žurnālists vispār izraisa man skumjas pārdomas... Bet es saprotu, ka šādi cilvēki ir bijuši ir un būs, bet tas katrreiz ir skumji..."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu