Vafeļu ražotājs noraida bīstamību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portāls TVNET jau vēstīja par dāņu profesora Stēna Stendera izpētīto, ka Latvijā nopērkamās vafeles "Selga" esot ļoti kaitīgas cilvēka veselībai. Savukārt vafeļu ražotāja - pārtikas uzņēmuma "NP Foods" Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga šodien žurnālistiem, izrādot vafeļu ražošanas cehu, uzsvēra, ka tās nav bīstamas un kaitīgas veselībai.

Viņa norādīja, ka zinātnieka minētajās jogurta vafelēs trans taukskābju daudzums ir tikai 4%, kas atbilst Eiropas Savienībā (ES) noteiktajām prasībām.

ES nav regulētas prasības šajā jomā, taču ja tā būtu, uzņēmējs ražotu produktus atbilstoši tām. Kompānija atbalstītu vienotu prasību noteikšanu šajā jomā.

Sarunā ar portālu TVNET Smilga norādīja, ka vafeles nav ikdienas uzturs, taču palutināt ar to var arī bērnus. "Pati ēdu un arī jums iesaku."

Izejvielas nāk no dažādām vietām

Smilga atzina, ka uzņēmuma ražoto produktu izejvielas nāk no dažādām valstīm, pamatā no Latvijas un citām kaimiņvalstīm. Sviestu patlaban importē no Lietuvas.

Vafeļu ražošanā izmantotais cukurs un augu tauki ievesti no Zviedrijas.

Viņa norādīja, ka zinātnieku viedokļi par saldumos pievienotajām taukvielām un to kaitīgumu ir dažādi un arī laika gaitā ir mainījušies. nav tā, ka margarīns viennozīmīgi uzskatīts par sliktu, bet sviests - par labu. Margarīnā nav holesterīna, bet sviestā tā ir daudz. Turklāt laika gaitā pieaug cilvēku informētība par dažādiem pārtikas produktiem.

Ražotājs, izvēloties taukvielas, ņemot vērā arī zinātnieku ieteikumus, taču nevar ik reiz ātri pārtaisīt ražošanas līniju atbilstoši jaunākajiem pētījumiem. "Nevaram vienu dienu izmantot sviestu, bet otru - margarīnu."

Daļā saldumu vajadzība pēc augu taukiem un margarīna rodas, jo vajag iegūt īpašu konsistence un garšu. Tāpat šiem produktiem tiek dota priekšroka, salīdzinot ar sviestu, jo tie ir lētāki. Līdz ar to gala produkti ir patērētājiem pieejamāki.

Foto: Felicija/TVNET

Papildus trans taukskābes nepievieno

Smilga uzsvēra, ka "NP Foods" ražo ļoti plašu produktu klāstu. Ir tādi produkti, kuros augu tauku nav vispār un ir pievienots tikai sviests. Sliktās trans taukskābes ražošanas laikā netiek papildus pievienotas. Tās atrodas tikai izejvielu piegādātajā produkcijā.

Uzņēmums ir izlases veidā pārbaudījis piegādātāju produkciju, taču ne tieši šo vafeļu augu tauku piegādātāju preci. Kompānija uzticas piegādātāju noteiktajai specifikācijai.

Esot produkti, kuros trans taukskābju daudzums ir vēl mazāks nekā vafelēs. Piemēram,

klasiskajos "Selgas" cepumos ir tikai 0,2% trans taukskābju.

Minētās jogurta vafeles ir produkts, kurā ir lielākais trans taukskābju saturs visā preču klāstā. Šo vafeļu recepte gan esot visai sena un izstrādāta jau pirms vairākiem gadiem.

Sīki uzrakstīts sastāvs

Uzņēmuma pārstāve arī akcentēja, ka kompānija uz saražotajiem produktiem vienmēr sīki un smalki uzraksta sastāvdaļas. Daudz citu konkurentu šai jomā "grēkojot" un sastāvu tik sīki neatklājot.

Smilga arī skaidroja, ka dāņu zinātnieka viedoklis televīzijā nav bijis pilnībā precīzs - sižetā neesot minētas mērvienības.

"NP Foods" ir pārtikas uzņēmumu vadības kompānija, kurai ir trīs ražotnes Rīgā - "Laimas" šokolādes ražotne Miera ielā, zefīru un karameļu ražotne Sporta ielā, kā arī šodien žurnālistiem izrādītā vafeļu, cepumu un kūku ceptuve Artilērijas ielā.

Latvijas vafeles kaitīguma pakāpē ieņem augsto ceturto vietu

Portāls TVNET jau vēstīja par dāņu profesora Stēna Stendera izpētīto, ka AS "Laima" ražotās vafeles "Selga" esot ļoti kaitīgas cilvēka veselībai.

Dāņu profesora antitopā, kurā ir vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles ierindojis ceturtajā vietā. Daudzās valstīs produkti ar augstu transtaukskābju saturu ir aizliegti, taču ES direktīvas to neaizliedz, tāpēc arī Latvijas ražotāji to turpina darīt.

Stenders secina, ka daži no produktiem, kurus mēs ēdam, būtu drīzāk derīgi kurpju spodrināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu