Līgojiet, lustējiet, mīlējiet un dejojiet...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gadsimtiem ilgi latviešu tauta ir svinējusi Jāņus – lielākos gadskārtu svētkus gadā. Mūsdienās šie svētki gan vairāk ir sava veida pikniks draugu vai paziņu lokā ar šašliku, sieru un alu. Taču priecē, ka daudzās mājās vasaras saulgriežus atzīmē arī senču tradīcijās. Tomēr nav svarīgākais, kā jūs svētkus svinēsiet - galvenais dariet tā, lai jums pašiem ir prieks! Vijiet vainagus, cepiet pīrāgus, dziediet dziesmas, dedziet ugunskurus un mīliet viens otru!

Pirmssvētku aptaujas rāda, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju Līgo vakarā kurina ugunskuru, ēd sieru un dzer alu, kā arī dzied un klausās līgo dziesmas un pin vainagus. Taču izrādās, ka tikai 9% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sagaida saullēktu.

Vairāk romantikas svētku vakarā

TVNET novēl, lai šogad svētkos jums ir lielāka duka svinēt tā, lai saulīte uzlēktu nepamanīta. Pēc sentēvu ticējumiem, Līgo nakts ir vienīgā nakts gadā, kad var redzēt atveramies papardes ziedu. Ar to latviešu tautai saistās arī dzimtas turpināšanas tradīcijas. Šai naktī ne viens vien pārītis dodas meklēt brīnumaino ziedu, kura atrašana nereti beidzas ar mazu brēkulīti tieši pēc deviņiem mēnešiem... Tāpēc šonakt izbaudiet vairāk romantikas nekā citkārt. Pēdējie tautas skaitīšanas dati rāda, ka neesam pat vairs divi miljoni Latvijas iedzīvotāju, tāpēc steidzami kaut kas ir jādara lietas labā. Iedvesmai esam sagatavojuši rakstu "Lai stārķis atnes papardes zieda augli!"

Līgonaktī papardes ziedu varēs meklēt visā Latvijā

Tomēr, ja ir vēlme palustēties plašākā kompānijā, Latvijā šādu iespēju šogad būs gana daudz. Lustīgākai līgošanai TVNET sagatavojis jums plašu svētku svinēšanas iespēju klāstu, ko lasi TVNET Līgo svētku ceļvedī, kur atradīsiet gandrīz visas publiskās svinēšanas iespējas Latvijā - "Rūdolfa Jāņos Cinevillā", kur notiks lielākā vainaga vīšana, līgošana notiks Dzegužkalnā, Ikškilē, TV3 seriāla "UgunsGrēks" cienītāji pulcēsies Limbažos, savukārt odu ķeršana notiks Rakšos un siera siešanu varēs apgūt Rundālē un vēl, un vēl...

Pērn Latvijas Līgo svinēšanas peripetijās notika vērā ņemams pavērsiens – Rīgas dome ar tās jauno mēru priekšgalā pieņēma drosmīgu lēmumu 23. jūnijā sarīkot lielu pasākumu 11. novembra krastmalā. Daudziem par lielu pārsteigumu tas bija pat ļoti labi apmeklēts, kā rezultātā radās jautājums – vai tiešām Latvijā Jāņus dodas svinēt tikai uz laukiem? Arī šogad no plkst.17 līdz pat 4.30 rītā varēs līksmoties galvaspilsētā pasākumā "Līgosim krastmalā".

Līgojot neaizmirstiet apsveikt Līgas un Jāņus

Šogad vasaras saulgriežos vārda svētkus svinēs 59 529 Latvijā dzīvojoši Jāņi un 10 685 Līgas. 91 mazais Jānis un 11 mazās Līgas šogad vasaras saulgriežus piedzīvos pirmo reizi mūžā. Statistika par Jāņu skaitu Latvijā rāda, ka pēdējos desmit gados par desmit tūkstošiem samazinājies Jāņu skaits, jo tos nomaina Arsēniji, Simeāni, Timuri un Lūkasi. Taču paši šī vārda nēsātāji par sava vārda ilgdzīvošanu ir pilnībā pārliecināti un par to lasiet Jāņu dienā rakstā "Vai viegli būt Jānim?"

Recepte garšīgākiem svētkiem

Svētkos kārtīgs latvietis vienmēr palutina savu vēderu. Visiem zināms, ka Līgo svētkos jau sen par tradīciju ir kļuvusi ne tikai alus dzeršana un siera ēšana, bet arī šašlika cepšana. Šašliku veidu un variāciju ir simtiem, arī TVNET šogad ar saviem lasītājiem padalījās ar savu šašlika recepti, kuru pagatavot vēl vari paspēt. Arī pašu ceptu pīrādziņu smarža mājā ienesīs īpašu svētku sajūtu.

Dalieties savos svētku priekos arī ar mums

Mēs ticam, ka katram jums gadu gaitā izveidojusies sava oriģinālā recepte ideālām Jāņu svinībām. Uzraksti stāstu un nofotografē vai nofilmē, kas tavus Jāņus padara īpašus, atsūti mums uz e-pastu reportieris@tvnet.lv un laimē ekskluzīvo telefonu "LG P990 Optimus 2X". Tev tikai jāuzraksta stāstiņš, jānofotogrāfē vai jānofilmē kā jūsu ģimenē gatavojas īpašām Jāņu svinībām un jāpadalās ar citiem.

Līgo droši!

Lieku reizi gribam atgādināt, ka arī svētkos ir jāpatur prātā, ka vēders mēdz sāpēt no pārēšanās un galva no pārdzeršanās. Policija un mediķi nelīgos arī šajos svētkos, tāpēc pasaudzējiet savu un citu drošību un ļaujiet policistiem darbadienu pavadīt mierīgi. Esiet uzmanīgi ar uguni un saudzējiet dabu. Sargiet viens otru un savus bērnus. Ja ieklausīsaties Latvijas Ārstu biedrības prezidenta padomos rakstā "Nepatīkamas patiesības par alu", tad esam pārliecināti, ka jums izdosies droši, priecīgi un skanīgi Jāņi!

Līgo!

P.s. Un nu gan pie vainagu vīšanas, pīrāgu cepšanas un dziesmu dziedāšanas...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu