Būs bargāki sodi par valsts valodas nelietošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsludinās grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz bargākus sodus par valsts valodas nelietošanu.

Aicināja grozījumus neizsludināt

Prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa pavēstīja, ka prezidenta kanceleja ir saņēmusi Latvijas Cilvēktiesību komitejas (LCK) vēstuli ar aicinājumu neizsludināt grozījumus APK, taču Zatlers nolēmis likuma grozījumus izsludināt.

Likumprojektu nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai aicināja arī partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kuras pārstāvji arī darbojas LCK. PCTVL uzskata, ka pašlaik apstākļos, kad nacionālo minoritāšu pārstāvju valsts valodas prasme ir būtiski uzlabojusies, krasa prasību paaugstināšana valodas likumu jomā nav nepieciešama.

Grozījumus APK Saeima pieņēma 16.jūnija sēdē.

Bargi naudas sodi

APK grozījumi noteic, ka par preces pavadošo dokumentu nenodrošināšanu valsts valodā varēs sodīt arī juridiskās personas. Par preču realizēšanu, nenodrošinot preču marķējumā, lietošanas instrukcijās, garantijas dokumentos vai tehniskajā pasē iekļautās informācijas pilnīgu un precīzu tulkojumu valsts valodā juridiskajām personām varēs uzlikt naudas sodu no 100 līdz 1000 latu. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, sods būs no 500 līdz 2000 latu.

Līdz šim sods bija paredzēts vienīgi atbildīgajām personām, un sods bija noteikts no 25 līdz 100 latiem, savukārt par atkārtotu pārkāpumu – no 100 līdz 250 latiem. Jaunajā likuma redakcijā sods atbildīgajām personām saglabāts līdzšinējā apmērā.

Sodīs arī televīzijas

Būtiski palielinātas soda sankcijas arī par radio, televīzijas raidījumu un filmu nenodrošināšanu ar tulkojumu valsts valodā. Juridiskajām personām sods paredzēts no 100 līdz 2500 latu, bet par atkārtotu pārkāpumu – no 500 līdz 5000 latu. Iepriekšējā likuma redakcija paredzēja atbildību vienīgi atbildīgajām personām.

Naudas sods arī pārdevējiem

Palielināts arī maksimālais sods par valsts valodas nelietošanu tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai. Naudas sods noteikts amplitūdā no 25 līdz 200 latiem, bet iepriekš maksimālā robeža bija 50 latu. Savukārt par atkārtotu pārkāpumu paredzēts naudas sods no 200 līdz 500 latiem līdzšinējo 100 līdz 200 latu vietā.

Likumā mainītas arī soda sankcijas par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, kā arī veiktas daudzas citas izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu